Vitez Jovan Vićentijević  (foto: Đorđe Đoković)
Vitez Jovan Vićentijević (foto: Đorđe Đoković)
22.01.2017, 11:15

Valjevski vitezovi

č: | fb:

U Ogradnoj galeriji postavljena je izložba Udruženja za očuvanje starih zanata i veština "Beli Orlovi". U šest kutija je izloženo nekoliko desetina fotografija sa različitih manifestacija i takmičenja, dok se u sedmoj nalaze štit, strele i torbica, koji su deo njihove opreme.

 

Publika na izložbi Ogradne galerije

Publika na izložbi Ogradne galerije (Foto: Đorđe Đoković)

Izložba Beli orlovi na Ogradnoj galeriji

Izložba Beli orlovi na Ogradnoj galeriji (Foto: Đorđe Đoković)

Na otvaranju su tri, od četiri člana iz udruženja koja su iz Valjeva, bila obučena u srenjovekovnu nošnju. Tako su posetioci i prolaznici pored Doma vojske imali priliku da vide, i da se slikaju, sa vitezom Jovanom Vićentijevićem, damom koja odlično barata sa lukom i strelom Nadom Sirovljević i kapitenom i selektorom srpske reprezentacije u bohurtu Aleksandrom Uroševićem.

Aleksandar Urošević, Nada Sirovljević, Jovan Vićentijević i Marija Đurić

Aleksandar Urošević, Nada Sirovljević, Jovan Vićentijević i Marija Đurić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Iako su se već nekoliko puta prikazali valjevskoj publici, kroz razne manifestacije a u saradnji sa Narodnim muzejom, na otvaranju su istakli da je ovo prvi put da imaju priliku da predstave njihov celokupan rad i aktivnosti na duži vremenski period.

 

"Ideja je da upoznamo građane, ali i bitne ljude u Valjevu sa našim radom, sa kojim je upoznata cela Srbija. Valjevo je drugi grad koji ima najviše predstavnika u reprezentaciji, čak četiri, više od na primer Novog Sada koji je dosta veći. Naravno Beograd ima najviše-šest, ali kad uporedimo Beograd i Valjevo po veličini mislim da ipak zaslužujemo veću pažnju", rekao je Aleksandar Urošević.

 

S obzirom na to da se trude da očuvaju i prikažu kako je izgledao život u XIII i XIV veku, a to je period kada je Srbija bila najveća i najmoćnija, njihova motivacija za učešćem i promovisanjem naše zemlje i kulture je veća. 

 

Aleksandar Urošević

Aleksandar Urošević (Foto: Đorđe Đoković)

Urošević je istakao da Srbija, kao jedna od najmlađih reprezentacija u svetu, beleži odlične uspehe, te je tako osvojila zavidno četvrto mesto na svetskom prvenstvu u Pragu prošle godine. Ove godine su se kvalifikovali za svetsko prvenstvo u Barseloni, ali je još uvek neizvesno da li će otići zbog finansijske situacije.

 

"Bohurt u Srbiji nije popularan sport, kao na primer fudbal. To je obično izgovor kada tražimo finansijsku podršku od opština i države. Prošle godine je viteški festival u Manasiji okupio 50.000 ljudi iz celog sveta. Ali izgleda da ni to nije dovoljno da postanemo popularni", pomalo razočarano govori Aleksandar Urošević.

 

Nada Sirovljević i Jovan Vićentijević

Nada Sirovljević i Jovan Vićentijević (Foto: Đorđe Đoković)

Oni se nadaju da će ovom izložbom  privući pažnju grada Valjeva, kao i valjevskih firmi i pojedinaca koji bi mogli da im finansijski pomognu da nastave svoj viteški put ka svetskom vrhu.

 

Izložba će biti u Ogradnoj galeriji, na ogradi Doma vojske u Pop Lukinoj ulici, do 6. februara ove godine.

Jovan Vićentijević

Jovan Vićentijević (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 13 sati 34 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 16 sati 11 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara