Insert iz filma Arijus van Tinhoven- valjevski Holanđanin (foto: Strahinja Pavlović)
Insert iz filma Arijus van Tinhoven- valjevski Holanđanin (foto: Strahinja Pavlović)
13.02.2017, 12:59

Premijera filma "Arijus van Tinhoven- valjevski Holanđanin"

č: | fb:

Dokumentarni film "Arijus van Tinhoven-valjevski Holanđanin", autora Slobodana Rakovića biće premijerno prikazan večeras u 18.00 časova u novom "Bioskopu 85", nakon čega će uslediti i druga projekcija u 19.30 časova u velikoj sali Centra za kulturu.

 

Ovo je za tri godine drugi dokumentarni film novinara Slobodana Rakovića. Krajem 2014. godine premijerno je prikazan "Valjevska bolnica 1914-1915", film o jednom od najtragičnijih perioda Velikog rata u kome je celo Valjevo bilo "grad bolnica". 

 

Snimanje filma Arijus van Tinhoven- valjevski Holanđanin

Snimanje filma Arijus van Tinhoven- valjevski Holanđanin (Foto: Strahinja Pavlović)

Govoreći o svom novom filmu Slobodan Raković podseća da je krajem 1914. pa sve do sredine 1915. godine Valjevo bilo grad bolnica, grad čije su ulice "avenije smrti", ali i grad u kome se na najlepši način videla sva humanost srpskog naroda, kao i međunarodna solidarnost i humanizam. Sve sanitetske vojne misije su imale svoje bolnice ili ekipe u Valjevu. Tu se borilo za život svakog čoveka, bez obzira na uniformu, naciju i veru.

 

Jedan od najpoznatijih lekara-heroja bio je Holanđanin Arijus van Tinhoven koji je postao poznat zahvaljujući radu kao ratni hirurg u Srbiji tokom Balkanskih ratova, a takođe i kao šef  Hirurškog odeljenja Vojne bolnice u Valjevu u Velikom ratu. I upravo Tinhovenov život i rad tema je dokumentarno igranog filma „ Arijus van Tinhoven- valjevski Holanđanin“, autora Slobodana Rakovića.

 

Lekar ratni hirurg, Holanđanin iz Haga, došao je u Srbiju 1912, ubrzo po izbijanju Srpsko-turskog rata, kao predvodnik dobrovoljne medicinske misije. Doneo je tada rentgen aparat i po odlasku ostavio ga Valjevskoj bolnici.

 

Slobodan Raković

Slobodan Raković (Foto: Đorđe Đoković)

Autor Slobodan Raković kaže da u filmu, koji traje 50 minuta, kroz priču o Arijusu traga za motivima dolaska lekara stranih misija u ratom zahvaćenoj Srbiji, njihovim dilemama, vrlinama, ali i sukobima.

 

„Istovremeno podsećamo na sve ratne strahote i zločine austro-ugarske vojske u Mačvi i Podrinju. Arijus je prvi stručno dokumentovao i objavio korišćenje 'dum-dum' municije. Ja sam dve godine tragao za dokumentima i fotografijama. Inače, sve fotografije iz perioda kada je Valjevo bilo grad smrti snimio je Tinhoven. Ovaj film je logičan nastavak filma koji sam pre tri godine snimio o Valjevskoj bolnici“, kaže Slobodan Raković.

 

„Iskustvo iz 'Valjevske bolnice' mi je bilo dragoceno da dočaram atmosferu, a pre svega da uđemo u najsuptilnije detalje Arijusovog lika. Tragali smo da li je on, kao, uostalom i većina osoblja u medicinskim misijama, u Srbiju došla iz humanizma,avanturizma, materijalnih razloga ili da stekne stručno iskustvo. Odlična glumačka ekipa doprinela je da sve zamisli autora uspešno realizujemo“, kaže reditelj filma Dušan Popović.

 

Insert iz filma Arijus van Tinhoven- valjevski Holanđanin

Insert iz filma Arijus van Tinhoven- valjevski Holanđanin (Foto: Strahinja Pavlović)

O Arijusovom liku govore ljudi koji godinama izučavaju srpski ratni sanitet: prof dr Aleksandar Nedok, prof dr Mile Ignjatović, Velibor Vidić i prof dr Jelica Novaković Lopušina, koja je prevodeći Arijusove dnevnike veoma dobro upoznala njegov rad.

 

„Malo je znan podatak da je na kraju Balkanskih ratova Arijus postao počasni građanin Valjeva. Kolike su njegove zasluge bile za Valjevo i Valjevce dovoljno govori podatak da je to priznanje dobio pre vojvode Živojina Mišića“, navodi Slobodan Raković i podseća da je pročle godine jedna ulica u blizine zgrade ratne Valjevske okružne bolnice ponela njegovo ime.

 

„Bilo je pravo zadovoljstvo snimati film na objektima koji su autentični, te nam dodatna scenografija nije trebala. Posebno je značajno da kombinaciju dokumentarnog i igranog smo snimali vrhunskom filmskom kamerom“, kaže direktor fotografije Strahinja Pavlović.

 

Arijusa igra beogradski glumac Janko Cekić, sestru Dehrote Valjevka Tamara Tijanić. Realizaciju filma omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Valjevo.

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 6 sati 34 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 6 sati 34 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 6 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 6 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...