Premijera filma Arijus van Tinhoven-valjevski Holanđanin (foto: Đorđe Đoković)
Premijera filma Arijus van Tinhoven-valjevski Holanđanin (foto: Đorđe Đoković)
14.02.2017, 07:57

Film o humanosti, požrtvovanju, hrabrosti

č: | fb:

U novom "Bioskopu 85" sinoć je premijerno prikazan dokumentarni film "Arijus van Tinhoven-valjevski Holanđanin", autora Slobodana Rakovića.

 

U filmu koji traje 50 minuta kroz priču o mladom holandskom lekaru Arijusu van Tinhovenu ispričan je deo istorije srpskog naroda, njegovo stradanje kroz Balkanski i Prvi svetski rat, i požrtvovanje, hrabrost, humanist i saosećajnost lekara, dobrovoljne medicinske misije u Srbiji, koju je predvodio Arijus van Tinhoven, jedan od najpoznatijih lekara-heroja.

 

Arijus van Tinhoven je iz Haga došao u Srbiju 1912. godine tokom Balkanskih ratova, a šef Hirurškog odeljenja Vojne bolnice u Valjevu bio je za vreme Prvog svetskog rata. Doneo je tada rentgen aparat i po odlasku ostavio ga Valjevskoj bolnici.

 

Slobodan Raković

Slobodan Raković (Foto: Đorđe Đoković)

Autor filma Slobodan Raković otkriva da je nakon svog prvog dokumentarnog filma, koji govori o Valjevskoj bolnici u Prvom svetskom ratu, shvatio da su srpski lekari neopravdano zapostavljeni i da bi trebalo uraditi film o srpskim lekarima u Valjevskoj bolnici.

 

"To mi je i bila namera da pravim film o njima, srpskim lekarima, a onda sam došao do Arijusa kao posebne ličnosti i posebne priče u kojoj je sve ono što se dešavalo, pre svega motivi dolaska lekara, humanost, požrtvovanje, hrabrost srpskih vojnika, svi sukobi... Sam čin da je dobio zvanje počasni građanin Valjeva pre vojvode Mišića, dovoljno govori o njegovoj veličini, požrtvovanosti i značaju. Šta bi bilo da danas neko Valjevskoj bolnici pokloni rentgen aparat? Sve TV i novine bi na naslovnim stranama objavile fotografiju tog čoveka. A zamislite 1912. godine dr Arijus van Tinhoven rentgen ostavlja Valjevskoj bolnici. Samo to činjenje je dovoljan motiv da napravim film o tom velikom i humanom čoveku. I moram reći da je on prvi koji je de fakto dokazao i pokazao da je austrougarska vojska bila zločinačka, da je činila ubistva nedozvoljenim dum-dum mecima, i da je u ratu protiv Srbije koristila i otrovne gasove", kaže Raković odgovarajući na pitanje koji je bio motiv da snimi film o holandskom lekaru.

 

Dokumentarni film, koji je režirao Dušan Popović, sadrži i igrane sekvence u kojima holandskog doktora igra beogradski glumac Janko Cekić, a sestru Dehrote Valjevka Tamara Tijanić. 

O Arijusovom liku u filmu govore ljudi koji godinama izučavaju srpski ratni sanitet, prof dr Aleksandar Nedok, prof dr Mile Ignjatović, Velibor Vidić i prof dr Jelica Novaković Lopušina, koja je prevodeći Arijusove dnevnike veoma dobro upoznala njegov rad. 

Premijera filma Arijus van Tinhoven-valjevski Holanđanin

Premijera filma Arijus van Tinhoven-valjevski Holanđanin (Foto: Đorđe Đoković)

 

Istoričar dr Vladimir Krivošejev, uz pohvale i čestitke autoru Slobodanu Rakoviću, kaže da je dokumentarna vrednost ovog filma i u tome što je na popularan način prezentovana druga vrsta dokumenata.

"Film je u potpunosti zasnovan na memoarskim i dnevničkim tekstovima koje je Tinhoven pisao. Činjenica je da se danas manje čita i da je filmski mediji mnogo prijemčljiviji. Tekstovi iz memoara i dnevnika su na ovaj način prezentovani publici uz dodatak druge vrste dokumenata, kao što su fotografije. Najveći deo fotografija koje su prikazane u filmu je sam Tinhoven fotografisao, tako da je jedan od značajnijih doprinosa holandskog lekara, a vezan je za Prvi svetski rat, i to što je on faktički stvarao istorijske izvore kao što je dokumentarna fotografija", rekao je Krivošejev.

Projekcija filma Arijus van Tinhoven-valjevski Holanđanin

Projekcija filma Arijus van Tinhoven-valjevski Holanđanin (Foto: Đorđe Đoković)

Projekcijom dokumentarnog filma "Arijus van Tinhoven-valjevski Holanđanin", autora Slobodana Rakovića, zvanično je otvoren novi bioskop u Valjevu. I pored toga što je direktor Centra za kulturu Miloš Smiljanić pre desetak dana najavio da će premijeri dokumentarnog filma i otvaranju bioskopa prisustvovati ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i ambasador Holandije Henk van der Dol, oni se sinoć nisu pojavili.

Na premijeri dokumentarnog filma bio je, pored gradskog rukovodstva, Nino Brajović, državni sekretar za medije u Ministarstvu kulture i informisanja.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 21 sati 50 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara