Marija Obradović (foto: Dragan Krunić)
Marija Obradović (foto: Dragan Krunić)
24.02.2017, 10:52

"Susreti flautista Tahir Kulenović"

č: | fb:

"Međunarodni susreti flautista  Tahir Kulenović" počinju danas u valjevskoj MŠ "Živorad Grbić" i trajaće do 26. februara. Skoro dve decenije muzička škola je domaćin najstarijeg valjevskog festivala posvećenog umetničkoj muzici, koji poslednjih nekoliko godina ima međunarodni karakter, a ove godine okuplja 144 učesnika iz sedam zemalja: Poljske, Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Bosanske Federacije, Republike Srpske i Srbije.

 

Program festivala počinje danas takmičenjem studenata muzičkih akademija, a susreti će zvanično biti otvoreni u 20 časova, koncertom flautiste Dejana Gavrića i pijanistkinje Maje Rajković. Gost koncerta je talentovana mlada valjevska flautistkinja, Mina Radić. 

 

Ovogodišnji susreti flautista se završavaju u nedelju u 21 čas, koncertom pobednika takmičenja i proglašenjem apsolutnog pobednika susreta . Ovo značajno priznanje je prošle godine ponela naša Valjevka, desetogodišnja Marija Obradović, učenica 4. razreda u klasi prof. Aleksandra Burkerta, jedna od najtalentovanijih i najuspešnijih srpskih flautistkinja najmladje generacije.

Suzana Radovanović Perić

Suzana Radovanović Perić (Foto: Đorđe Đoković)

Direktorka muzičke škole mr Suzana Radovanović Perić kaže da susreti flautista – Tahir Kulenović značajni iz nekoliko razloga.

 

"Činjenica da blizu dve decenije u Valjevu imate festival koji okuplja najtalentovanije mlade muzičare na flauti, uzrasta od 9 do 25 godina, i da je taj festival godinama sve brojniji, i prepoznat kao značajan  i van regiona bivše SFRJ dokazuje da je valjevska muzička škola izgradila jedan respektabilan imidz u muzičkom svetu naše zemlje i da nesumnjivo kao institucija,  vrlo vidljivo doprinosi kreiranju slike Valjeva kao sredine sa izgradjenim zrelim odnosom prema kulturi i obrazovanju. Ovakvi dogadjaji su dragoceni jer i pored izuzetno agresivnog prisustva nekulture i lošeg ukusa u današnjem srpskom društvu, dokazuju da  stvarnost ipak može i mora biti drugačija. Potrebno je delovati, i kvalitetnom alternativom umesto kritikom i apatijom, boriti se protiv jeftinih umetničkih sadržaja.

Raduje nas i to što smo pored generalnih pokrovitelja takmičenja, Grada Valjeva i porodice profesora Tahira Kulenovića, ove godine podržani i od strane značajnog broja valjevskih preduzeća što nama daje potvrdu prepoznavanja kvaliteta našeg rada od strane naše sredine, što je velika motivacija", kaže Radovanović Perić. 

 

Dodaje da je kolektiv muzičke škole naročito ponosan na činjenicu da će na ovogodišnjem festivalu nastupiti blizu 30 valjevskih flautista što je preko 65 procenata ukupnog broja učenika koji u školi uče ovaj instrument.

"Verujemo da ćemo kao i prethodnih godina i ove godine imati izuzetan rezultat po kome je valjevska škola flaute prepoznatljiva”, kaže direktorka muzičke škole mr Suzana Radovanović Perić. 

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 4 sati 51 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 7 sati 40 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.