Uroš Spasojević (foto: Đorđe Đoković)
Uroš Spasojević (foto: Đorđe Đoković)
01.04.2017, 08:03

"Uroš Spasojević Project" uživo u Valjevskoj gimnaziji

č: | fb:

Svoj prvi koncert Uroš Spasojević je održao u svečanoj sali Vljevske gimnazije, koja je bila premala za sve one koji su poželeli da uživo čuju "Uroš Spasojević Project", autorsku fusion contemporary jazz muziku. 

 

Spasojević kaže da je svečanu salu Valjevske gimnazije izabrao za svoj prvi koncert zbog toga što je ta sala pravo mesto za muziku koju on komponuje i svira, ali i zbog toga što je sala Valjevske gimnazije intimnija u odnosu na ostale prostore valjevskih ustanova kulture.

 

Publika u Gimnaziji na koncertu

Publika u Gimnaziji na koncertu (Foto: Đorđe Đoković)

Bio je to sasvim novi zvuk za valjevske prilike, čak i za ljubitelje i poznavaoce džez muzike, zvuk koji su brojnoj publici vešto i znalački preneli kompozitor Uroš Spasojević na bas gitari, Dušan Jankvović na klaviru, Vladimir Ružičić Kebac na bubnjevima i vokal Nena Jelača.

Oni su izveli desetak kompozicija sa tri albuma Uroša Spasojevića, koji su objavljeni prethodne tri godine i već  su doživeli odlične kritike, ne samo domaćih nego i svetskih džez kritičara.

Uroš Spasojević i Nena Jelača

Uroš Spasojević i Nena Jelača (Foto: Đorđe Đoković)

 

Nakon premijernog koncerta, koji je talentovani Valjevac poklonio svom gradu, u kome su jednako uživali izvođači i publika, Uroš Spasojević je odgovarajući na pitanje o kojoj muzici je zapravo reč i kom žanru pripada, rekao da je vrlo nezahvalno govoriti o tačnoj vrsti muzike.

 

"Radi se o fusion contemporary jazz-u, a fusion je zbog toga što je fuzija više stilova ili miks svih muzičkih uticaja na mene, koji ne potiču samo od džeza", kaže Spasojević

 

Na pitanje da li je rezultat muzičkih uticaja upravo muzika koju on stvara, posebna i autentična, koja predstavlja i njegovu ličnost, Spasojević umesto odgovora citira svog omiljenog muzičara norveškog džez pijaniste Torda Gustavsena koji je, odgovarajući na konstataciju drugih da on ima svoj zvuk i da je autentičan, rekao da je nemoguće u 21. veku biti autentičan kada je sve već odsvirano.

 

"Mi smo proizvod svih uticaja, i životnih i muzičkih. Posmatrajte to kao levak u koji stavite sve moguće uticaje, sve ono što ste poprimili tokom života, tako da ono što izađe na dnu levka smo, zapravo, mi. Ja se ne ograničavam na određenu vrstu muzike, nego gledam da to bude najiskrenije što mogu da iskomponujem, aranžiram i odsviram, i ne razmišljam o tome koja je to vrsta muzike. Važno je da ja u njoj uživam i da mi prija", kaže Spasojević.

 

Koncert u sali Valjevske gimnazije je počeo laganim tonovima, na trenutak su mi zvučali previše melanholično, da bi kako je koncert odmicao muzika obilovala ritmom i neverovatnom energijom, tako da su živost i radost zamenili početnu tugu. Spasojević objašnjava da je koncert upravo tako i koncipiran, da je to muzička priča koja ima uvod, razradu i zaključak.

"To jeste bila moja namera, konceptualnost koja je retka u ovoj vrsti muzike kojom se ja bavim. Bio mi je izazov i cilj da napravim konceptualnu muziku kao što je i na albumima i da na taj način muziku prenesem i na live act kako sam ga ja nazvao", kaže Uroš Spasojević.

 

Zaključujem da je Uroš Spasojević odgovor na pitanje koje muči mnoge mlade Valjevce – ostati ili otići? 

"Treba ostati. Valjevo jeste sredina u kojoj se može živeti i stvarati. Moram reći da sam ja od Valjeva iskoristio sve najbolje. Da sam u Beogradu, gde je sve drugačije, ne bih uspeo da snimim za tri godine ni pet pesama. Ja bih voleo da ima bar još 50 umetnika koji bi mogli da iskoriste prednosti Valjeva. A mane, mana ima svuda i na njih ne treba obraćati pažnju", poručuje talentovani Valjevac.

 

Jankvović . Spasojević, Jelača i Ružičić

Jankvović . Spasojević, Jelača i Ružičić (Foto: Đorđe Đoković)

Uroš Spasojević je rođen 1985.godine u Valjevu. Kada je imao devet godina počeo da svira violinu u valjevskoj muzičkoj školi, a sa 15 godina počinje da svira kontrabas i bas gitaru. Muzikom se bavio i tokom studiranja, a po završetku Pravnoog fakulteta u Beogradu vraća se u Valjevo gde započinje profesionalnu karijeru advokata. Uz advokaturu muzika zauzima značajno mesto u njegovom životu.

 

Sa valjevskim jazz muzičarima formira akustični jazz trio i kvartet, a 2014.godine nastaje "Uroš Spasojević Project", projekat autorska fusion contemporary jazz muzike.

 

Do sada je objavio tri albuma. Prvi "Portrait in bass" je objavljen 2014. godine, sledeće godine "Story on bass" i 2016. "Uroš Spasojević Project -Third View".

Na albumu "Third View" sarađivao je sa legendarnim Scott Kinsey-em i jednim od najpriznatijih modern jazz muzičara Nir Felder-om i Bob Reynolds-om.

Poslednja dva albuma, za čiju promociju je zadužen ugledni džez fjužn brend "AbstractLogix", imala su odlične džez kritike u svetu i kod nas.

Četvrti album "Expressions" biće objavljen u maju ove godine.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 11 sati 29 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 18 sati 26 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara