Izložba Ljuba-slike u Modernoj galeriji (foto: Đorđe Đoković)
Izložba Ljuba-slike u Modernoj galeriji (foto: Đorđe Đoković)
08.04.2017, 13:54

Najveća izložba velikog slikara

č: | fb:

U Modernoj galeriji Valjevo otvorena je izložba "Ljuba-slike" koju čini 49 dela Ljube Popovića, od kojih veći deo nikada nije izlagan u Srbiji. Direktor Moderne galerije Vojislav Jovanović je rekao da je ovo najveća Ljubina izložba u Srbiji, ali i najveća izložba u Modernoj galeriji do sada.

 

"Sakupili smo slike od preko 40 različitih privatnih kolekcionara i kompanija iz Francuske, Grčke, Belgije i Srbije, a među njima je slika koja je 19 godina bila zarolana i tek je uramljena pre pet dana za ovu jedinstvenu izložbu", rekao je Jovanović.

Milorad Vučelić i Vojislav Jovanović

Milorad Vučelić i Vojislav Jovanović (Foto: Đorđe Đoković)

Izložbu "Ljuba-slike" otvorio je novinar i urednik lista "Pečat" Milorad Vučelić, koji je rekao da je zahvalan na tome što mu je pripala čast da otvori najveću izložbu slika velikog slikara akademika Ljube Popovića i to u galeriji koja ove godine slavi 32 godine postojanja zahvaljujući Ljubi, valjevskim čelnicima i mnogim drugim entuzijastama.

 

"Ljuba nikada nije dozvoljavao da se Moderna galerija obrati za pomoć Ministarstvu kulture i informisanja, a ceo neverovatan poduhvat stvaranja i razvijanja jedinstvene galerije u Srbiji i Evropi pripada njegovom voljenom gradu. Izlagati u ovoj ustanovi znači na velike vrata ući u istoriju srpske umetnosti", rekao je Vučelić.

Slika Ljube Popovića

Slika Ljube Popovića (Foto: Đorđe Đoković)

 

Dodao je da voli i visoko ceni Ljubino slikarstvo. "O  najvišoj vrednosti njegovog dela već su presudili oni koji su najpozvaniji. Sudiće i dalje i diviti se njegovim slikama", rekao je ljubitelj Ljubinih dela.

 

"Pečat", koji je Ljuba rado čitao uz "dobrodošle sugestije i predloge", objavio je 11 tekstova o Ljubi Popoviću, među kojima su i autopoetički tekstovi i tri intervjua. "Moram naglasiti da Ljuba nikda ni od koga nije naručivao niti tražio da piše tekstove o njemu i njegovom slikarstvu", rekao je na otvaranju izložbe urednik lista "Pečat" Milorad Vučelić.

Izložba Ljuba-slike u Modernoj galeriji

Izložba Ljuba-slike u Modernoj galeriji (Foto: Đorđe Đoković)

  

Tekst za katalog izložbe "Ljuba-slike" napisao je Milenko Radović, poznati valjevski književnik, često navođen kao jedini koji je umeo da rastumači Ljubu.

"Nije voleo da mu se kaže da je dobar slikar, voleo je da mu kažu da je majstor. Bravo, majstore! Ljuba Popović je jedan od onih koji su svetionik. Slikarstvom svojim i životom, monaškim i raskošnim. Što je bio lepi i mudri vitez starinski. Slikajući spoznavao je i sebe, dodirnuo dno postojanja egzistencijalno. Ono u kojem su materija materije i materija duha jedno. Čestica božanska i božja. Što mu je slika i fantastična i realistična, i humorno i paradoksalno, i Mediala, i što mu ovi slavni atributi ne znače ništa", napisao je Radović.

Monografija Ljuba

Monografija Ljuba (Foto: Đorđe Đoković)

Nakon otvaranja izložbe, u Valjevskoj gimnaziji promovisana je monografija "Ljuba". To je drugo i dopunjeno izdanje monografije "Ljuba" Pariskog kruga, u kojem je i Moderna galerija Valjevo učestvovala kao suizdavač.

Na promociji su govorili urednik monografije Živojin Ivanišević, valjevska istoričarka umetnosti Nataša Kristić i Ljubin prijatelj i nekadašnji ministar kulture Bratislav Braca Petković.

 

Živojin Ivanišević, Bratislav Petković i Adriana Popović

Živojin Ivanišević, Bratislav Petković i Adriana Popović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 14 sati 40 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 11 sati 49 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 14 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara