Sa otvaranja izložbe u holu Centra za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
Sa otvaranja izložbe u holu Centra za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
15.04.2017, 11:23

Podrška i pohvale za one koji tek dolaze

č: | fb:

Centar za kulturu, u okviru likovnog programa čiji je urednik Katarina Marinković, domaćin je mladim valjevskim umetnicima koji imaju priliku da sugrađanima pokažu svoj talenat. Kroz manifestaciju naslovljenu "VApril",  subote u aprilu rezervisane su za slikare, dizajnere, arhitekte, glumce, muzičare. 

 

Tako su pre nedelju dana mladi umetnici Jovana Pivić, Vladimir Jevtić i Marko Todorović svoj talemat i znanje stečeno na umetničkim akademijama pokazali u holu Centra za kulturu gde je organizovana izložba radova, a na velikoj sceni izvedena pozorišna predstava "Papagaj".

 

Slikarka i dizajnerka Katarina Marinković je, na otvaranju izložbe slika Jovane Pivić i grafike Vladimira Jevtića, skrenula pažnju na to da su njihovi radovi naizgled suprotni, ali ipak veoma kompatibilni. 

"Možemo da pratimo proces svođenja forme, realnog i realističnog i senzaciju do jednostavnih simbola. Iako na platnu ispred i iza tih simbola možemo videti prostor, na Jovaninim slikama možemo zapaziti oslobođenost slike od sadržaja i lakoću putovanja kroz kolorističke galaksije", rekla je Marinković

Jovana Pivić

Jovana Pivić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Jovana Pivić je završila osnovne i master studije na Fakultetu primenjenih umetnosti. Na izložbi je po prvi put prikazala svoje slike nastale prošle i ove godine. Kaže da joj je ova izložba posebno važna zbog toga što svoje radove izlaže u gradu u kome je rođena i odrasla.

 

"Ova manifestacija je lep korak koji je napravljen u pravcu promocije i podrške mladim umetnicima, ali bi grad trebalo još mnogo toga da uradi za mlade umetnike. Za početak bilo bi lepo da se otvori jedan galerijski prostor gde bi stalno mogli da vidimo neke nove utmetnike i njihove radove", poručila je mlada slikarka.

Vladimir Jevtić

Vladimir Jevtić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Prvu izložbu u rodnom gradu imao je i Vladimir Jevtić, koji je završio master studije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu odsek grafika.

 "Vladimir naizgled, ali samo naizgled prikazuje uobičajene motive. Svaki od njih filtriran je kroz kriterijum suštinske likovnosti, Vladimir beleži svedenom paletom grafičara. Nasuprot toj svedenosti imamo na uvid bogatu teksturu i ritam, crtež koji parira najboljoj tradiciji naših umetnika grafičara, zlatnog doba Bogdana Kršića", rekla je Marinković.

 

Vladimir gradi svoj poseban i prepoznatljiv stil, smatrajući da treba učiti od drugih, ali se na druge ne treba ugledati jer će to biti ponavljanje njihovog načina rada, što nije dobro.

 

"Za grafiku sam se opredelio jer ima taj element iznenađenja, prijatnog ili neprijatnog, koji joj daje posebnu draž, vuče da se igrate, eksperminetišete. Početnu ideju realizujem kroz više procesa za koje ne znam do samog karaja kako će izgledati", rekao je Vladimir Jevtić.

Pozorišna predstava Papagaj

Pozorišna predstava Papagaj (Foto: Đorđe Đoković)

U okviru "VAprila" prošle subote je na sceni Centra za kulturu izvedena pozorišna predstava "Papagaj" po tekstu Danila Kiša, koju je pripremio i izveo Marko Todorović, treća godina glume Akademije lepih umetnosti, sa kolegama Ognjenom Drenjaninom i Tijanom Upčev.

 

"Papagaj" je prvo profesionalno delo na pozorišnim daskama mladog i talentovanog Marka Todorovića. Predstava se već igra u omladinskom pozorištu "Dadov", a po prvi put je izvedena u Valjevu, što Marka posebno raduje s obzirom na to da je prve glumačke korake napravio upravo na daskama Centra za kulturu.

 

"Ova manifestacija je trebalo i ranije da se pokrene jer je mnogo mladih umetnika iz ovog grada koje treba promovisati i podržati. Posebno bi me radovalo da se u Valjevu osnuje profesionalno pozorište, da ova scena oživi i okupi sve one koji su izabrali pozorište za svoju profesiju, a takvih je mnogo", rekao je Marko Todorović.

Marko Todorović

Marko Todorović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Katarina Marinković je inicijator manifestacije "VApril" u okviru koje se predstavljaju mladi i talentovani Valjevci. "Ponosna sam na to što smo ovim mladim ljudima dali priliku da nam pokažu svoje radove i mislim da grad može da bude ponosan na likovnu scenu i na mlade koji tek dolaze", poručila je Katarina Marinković.

 

Sledeće subote hol Centra za kulturu rezervisan je za dizajn, arhitekturu i muziku. Predstaviće se Jelena Ruvidić, Ivana Pavlović, Katarina Lončarević i Milica Petronijević.

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 8 sati 7 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...