Izložba Vreme sadašnje (foto: Đorđe Đoković)
Izložba Vreme sadašnje (foto: Đorđe Đoković)
30.04.2017, 07:52

"Vreme sadašnje" Dragana Karadžića

č: | fb:

"Vreme sadašnje" naziv je izložbe crnogorskog slikara i akademika Dragana Karadžića, koja je otvorena u Internacionalnom umetničkom studiju "Radovan Trnavac Mića".

 

Na izložbi je prikazano 18 radova srednjeg formata, rađenih akrilikom na platnu, nastalih u protekle tri godine, kao i tri platna koja su naslikana u ovoj godini, što je, kako je rečeno na otvaranju, svojevrsna premijera tih dela.

Izložba Vreme sadašnje

Izložba Vreme sadašnje (Foto: Đorđe Đoković)

 

U tekstu napisanom za katalog ove izložbe novinar Budimir Budo Novović skreće pažnju da je Dragan Karadžić dospeo do tačke u kojoj se misao, boja i forma udružuju u jedinstveno slavlje.

"S obzirom na to da svemu, a posebno svojim slikama, prilazi sa ljudske strane, ta okolnost će doći kao melem u današnjem manitom i razrokom vremenu punom podmetanja, neistina, bahatih dresera nuklearnih bojevih glava, Makijavelizma, plagijata i takozvane kontrakulture", napisao je Novović.

 

Izložena platna, koja čine tek fragment iz autorovog bogatog opusa, su reprezentativan uzorak "majstorskog pisma" zbog kojeg je odavno poneo epitet jednog od najautentičnijih predstavnika savremenog jugoslovenskog slikarstva.

Novović dalje navodi da "uprkos tome što je Karadžićeva životna i profesionalna linija isprepletana brojnim misijama i angažmanima, on nije zapostavljao svoje druženje sa štafelajem, o čemu svedoči preko 50 samostalnih i mnogo više kolektivnih izložbi u najprestižnijim jugoslovenskim i evropskim galerijama, kao i brojna visoka priznanja i nagrade za stvaralačku izuzetnost".

 

Prema rečima autora, koji iz opravdanih razloga nije prisustvovao otvaranju izložbe, njegovi radovi nastali proteklih nekoliko godina rađeni su sa složenim skupom emocija, produbljene usamljenosti, sa pitanjima širim od forme i likovnosti. "Istovremeno, rađala se potreba za priželjkivanim svetovima igre, sećanja, zaborava, nekog odzvanjanja znakova, odjeka, sete", napisano je u pozivu za izložbu Dragana Karadžića.

 

Mirjana Vojić

Mirjana Vojić (Foto: Đorđe Đoković)

Na otvaranju izložbe Mirjana Vojić, direktorka Internacionalnog umetničkog studija "Radovan Trnavac Mića", rekla je da i "pored toga što umetnik večeras nije sa nama, Dragan Karadžić je kroz svoje slike prisutan i dušom i telom".

"Izložba akademika Dragana Karadžića je prva u nizu izložbi u godini u kojoj Internacionalni umetnički studio 'Radovan Trnavac Mića' obeležava značajan jubilej dve decenije postojanja", najavila je Mirjana Vojić.

Prenela je pozdrave ambasadora Crne Gore u Beogradu, prof. Branislava Mićunovića koji je izrazio zadovoljstvo što je upravo izložba crnogorskog umetnika prva u godini obeležavanjaznačajnog jubileja studija "Radovan Trnavac Mića".

 

Otvaranje izložbe "Vreme sadašnje", koju će valjevska publika moći da pogleda do kraja maja, muzički su obojile učenice muziške škole "Živorad Grbić", članice gudačkog kvarteta "Prinćipesa", violinistkinje Jana Rašić, Nikolina Gavrić, Nevena Lukić i violončelistkinja Katarina Marković.

Kvartet Prinćipesa

Kvartet Prinćipesa (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 2 sati 54 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 2 sati 54 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 21 sati 48 minuta

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara