Moderna galerija (foto: Đorđe Đoković)
Moderna galerija (foto: Đorđe Đoković)
03.06.2017, 10:37

Večeras "Iskre iz pepela" Branka Pirgića

č: | fb:

Promocija knjige zapisa Branka Pirgića "Iskre iz pepela"večeras u Modernoj galeriji u 20 časova. Na promociji će, pored autora, učestvovati Mirko Magarašević i Đorđe Janić. Delove iz knjige će čitati Nebojša Milovanović.

 

O Brankovim "Iskrama iz pepela", Mirko Magarašević je napisao sledeće:

"Pirgićeva umetnička percepcija drži se jednog od strogih zahteva čehovljevskog pravila: ničeg suvišnog! Ne opusti u svom izrazu verbalnu rasutost, opširnost-poštuj smisao i primenu svae reči, ne rasplinjavaj iskaz. Na tako solidno osvojenoj proznoj podlozi, Branko Pirgić postiže punoću svake iskazane epizode, daje celovitost fragmentarno vidjenim i oživljenim situacijama koje, iako su najvećma vezane za valjevski kraj i šumadijski duh, imaju estetski, psihološki i emotivno širi značaj koji seže ka maglovitim sferama srpskog nacionalnog karaktera."

 

Branko Pirgić rođen je 26. februara 1952. godine u Valjevu. Završio je Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu, na odseku za književnost. Radio je kao profesor i novinar. Piše prozu, eseje i književnu kritiku. Njegovi književno-teorijski članci objavljivani su u brojnim dnevnim novinama i nedeljnim časopisima, u knjuiževnim publikacijama i zbornicima.

 

Radio je u Matičnoj biblioteci “ Ljubomir Nenadović ” u Valjevu kao organizator kulturnih programa. U Kanadi je predavao srpski jezik našoj deci. Sada je slobodan umetnik. Organizuje i učestvuje u brojnim kulturnim manifestacijama u Beogradu i Valjevu.

 

Tokom ovog književnog druženja predstavljnjeni su njegovi prozni zapisi "Povratak u Suton" koji su objavljeni 1995. godine, zatim "Nebo nad Valjevom" iz 2002. i "Odlazak u Sumrak" izdat 2012. godine i "Iskre iz pepela" objavljenu ove godine.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 9 sati 39 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 6 sati 49 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 9 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara