Moderna galerija (foto: Đorđe Đoković)
Moderna galerija (foto: Đorđe Đoković)
08.06.2017, 13:31

Slike Ljube Popovića videlo 10 000 posetilaca

č: | fb:

Izložbu slika Ljube Popovića u Modernoj galeriji u Valjevu, koja je otvorena početkom aprila, do sada je videlo oko 10 000 posetilaca. Zbog velikog interesovanja izložba sa 49 slika od kojih većina do sada nije bila dostupna javnosti, biće produžena do 1. jula, najavio je direktor Moderne galerije Vojislav Jovanović.

 

- Za manje od dva meseca imali smo preko 10 000 posetilaca, što je svakako rekord galerije. Od tog broja čak 80 posto je van Valjeva, a mngi su prvi put bili u našem gradu upravo zbog ove izložbe. Preko 80 posto posetilaca su odrasli, među njima su i studenti, dok su ostalo đačke ekskurzije, bilo ih je dve. Činjenica je da do sada nije bilo prilike da se na jednom mestu vide ove Ljubine slike, činjenica je da su iz privatnih kolekcija, a pitanje je kada će se ponovo skupiti na jednom mestu. Sa vlasnicima slika smo se dogovorili da izložba ostane otvorena mesec dana duže od planiranog roka – rekao je Jovanović.

Vojislav Jovanović

Vojislav Jovanović (Foto: Đorđe Đoković)

On očekuje da će se Valjevci više zainteresovati za izložbu i da će u većem broju doći u Modernu galeriju da uživaju u slikama Ljube Popovića što je privilegija ljudi koji žive u ovom gradu, a mnogi toga nisu ni svesni. Nada se da će biti i organizovanih poseta valjevskih osnovaca i srednjoškolaca.

 

Vojislav Jovanović je najavio da će u Modernoj galeriji sledeća biti izložba slika Dade Đurića, koja će po broju slika, površini, ali po tome odakle su slike prikupljene sigurno biti najveća Dadina izložba ikada održana na tlu bivše Jugoslavije. Planirano je da izložba Dade Đurića bude otvorena krajem septembra ili početkom oktobra.

 

Na spratu Moderne galerije u toku je sređivanje prostorije gde će biti muzejska postavka knjiga, dokumenata, đačkih knjižica i drugih ličnih predmeta Ljube Popovića, a biće otvorena 12. avgusta na godišnjicu njegove smrti.

 

Donacija Valjevske pivare biće utrošena za knjige, sijalice...

 

Vojislav Jovanović je rekao da raduje i ohrabruje godišnja nagrada koju je Moderna galerija dobila od Valjevske pivare, a uz priznanje i novčanu donaciju od 200.000 dinara.

 

Odgovarajući na pitanje novinara da li već imaju plan kako će potrošiti donaciju Valjevske pivare, Jovanović odgovara potvrdno i navodi da će kupiti sve knjige o umetnosti u izdanju Službenog glasnika, jer žele da obogate biblioteku Moderne galerije, kupiće fotoaparat kako bi sami beležili dešavanja u Modernoj galeriji i kupićemo nove sijalice, s obzirom na to da smo zbog dodatnih muzičkih i književnih programa koje smo organizovali u ovom prostoru, potrošili malo više sijalica.

Slika Ljube Popovića

Slika Ljube Popovića (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 sati 21 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 1 sati 21 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 1 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 1 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...