Registracija Prijava preko FB
Slika Ljube Popovića (foto: Đorđe Đoković)
Slika Ljube Popovića (foto: Đorđe Đoković)
18.06.2017, 08:06

"Traganje za slikom“

č: | fb:

U okviru "Valjevskog kulturnog leta" Moderna galerija Valjevo organizovaće radionicu za osnovce pod nazivom "Traganje za slikom", koja se sastoji od toga da deca dobiju odštampane detalje sa slike koje traže po galeriji (koji je detalj sa koje slike). Ideja je da se najmlađi nauče da pažljivije posmatraju slike i obraćaju pažnju na detalje, a sve to kroz igru prilagođenu njihovom uzrastu.

 

Za razliku od prošlosti deca danas mnogo uče vizuelno. Naime, još od malih nogu deca su izložena računarima, tabletima, smart telefonima, te stoga nauče da koriste ekrane brže nego što zapravo progovore. Ovo je jedan od razloga zašto je umetnost od velikog značaja za razvoj najmlađih. Umetnost ih uči da razumeju, kritički sagledaju i koriste vizuelne informacije koje dopiru do njih da bi oformili neke svoje stavove i osećanja prema određenim pojavama u životu. Deca se prvo susreću sa oblicima i bojama. Tako što uče da ih imenuju, mališani razvijaju svoje prve jezičke veštine. Starija deca su sposobna da opisuju crteže i da podele sa drugima osećanja koja crteži u njima bude. To zahteva upotrebu jezika, što ih kao rezultat čini elokventnim ljudskim bićima. Umetnosti pomaže da se razvijemo kao osobe sa osećajem za empatiju.

 

Pošto je umetnosti hrana za dušu, ona nam omogućava da iskusimo sva osećanja, emocije i ideje koje je neko pre nas izrazio kroz umetničko delo. Pomaže nam da prepoznamo neke od svojih ličnih osećanja i stavova, te nam pomaže da se povežemo sa samim sobom i drugim ljudskim bićima. Podseća nas da i drugi ljudi prolaze ili su prolazili kroz mnogo sličnih situacija ko i svi mi, uči nas da budemo saosećajni i empatični, što nas čini boljim saigračima, ili čak boljim vođama, bilo da je to u školi ili u životu. Kroz umetnost učimo kako da cenimo, slavimo i ne zaboravimo lepotu mogućnosti da se izrazimo na različite načine i budemo različiti.

 

Radionica zbog svoje forme ne bi imala određene termine već bi svako dete uzrasta osnovne škole pri poseti Modernoj galeriji Valjevo dobijalo papire sa detaljima i mestom za odgovore. 

 1. Lovac na jelene

  Ideja je totalni promašaj. Ljubin doživljaj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti na slikama "niko" nije razumeo u potpunosti. Poruka je ostala nejasna.
  Na njegovim slikama je siptomaticno da on ima potrebu da "mračne,bolne i misticne " scene ulepša letnjim koloritom.
  Bilo je interesantno da sa njim porazgovora vrhunski psihijatar i odgonetne njegovu potrebu da slika takve stvari .
  Krio je nešto mračno u sebi i želeo je to da izbaci iz sebe samo u lepšim bojama .

 2. Pristalica režima

  Ja bi među tom decom voleo da vidim doktora Bobu i doktora Poćutu jer bi i nji dva isto tako uz pomoć Ljubini slika mogla naučiti kako da “oforme neke svoje stavove i osećanja prema određenim pojavama u životu, što ih bi kao rezultat moglo učiniti elokventnim ljudskim bićima sa osećajem za empatiju“ .

 3. Ćećo Mercc

  "Da li je Ljuba slikao za osnovce? Za kvizove, vašare, slagalice?"
  Jeste, gospodjo.
  Za ozbiljan svet slika - Romanović.
  Mada bih ja decu dao da se uče na novom muralu.
  Pa, kad savladaju murale, sledeći je - Pence.

 4. Jelena Anžujska

  Ideja je apsolutni promašaj, žalosno nepoznavanje i degradiranje suštine i vrednosti Ljubinog stvaralaštva i potpuno deformisanje i ignorisanje psihologije deteta i mladih. Kao prosvetni radnik i roditelj ni slučajno ne bih decu odvedela u Modernu galeriju da na Ljubinim slikama „uče vizuelno“. Da li je Ljuba slikao za osnovce? Za kvizove, vašare, slagalice? Kada je o učenicima reč, možda bi se retki srednjoškolci, maturanti, donekle približili u svojim pokušajima tumačenja izvesnim aspektima Ljubine slike, i to je sve.

 5. Lovac na jelene

  " Ideja je da se mladi nauče da pažljivije posmatraju slike i obraćaju pažnju na detalje ... " !
  I to u Modernoj galeriji .
  O ljudima koji nisu sa nama sve najbolje pa tako i o Ljubi Pencetu .
  Ali ,šta to deca trebaju pažljivije da posmatraju na Ljubinim slikama: motive iz pakla , izoblicene i unakazene likove , projekcije apokalipse ...
  Ljubu je za života bio vredan poštovanja ali šta je on nosio u sebi kad su se na slikama samo radjale patološke stvari ?

Morate biti registrovani da biste imali mogućnost komentarisanja tesktova i slanja direktnih poruka uredništvu. Molimo prijavite se ili kreirajte besplatan nalog.

Aktuelno

Toplana (foto: Đorđe Đoković)
Na biomasu zdravije i jeftinije Pre 3 sati 55 minuta

Cena grejanja zavisi od vrste energenata

Korisnici daljinskog sistema grejanja u Valjevu jeftiniju uslugu mogu očekivati tek nakon što Toplana pređe na korišćenje obnovljivih izvora energije, odnosno biomasu, što je u planu najkasnije za...  · 2 komentara

Sportski tereni u Poljoprivrednoj školi (foto: Đorđe Đoković)
Pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete Pre 46 minuta

Karavan "Duh mladosti" u Poljoprivrednoj školi

Danas u Valjevu boravi karavan „Duh mladosti“, koji organizuje Omladinska organizacija Spirit of Youth, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. U prostoru...

Pokret Dosta je bilo (foto: Đorđe Đoković)
Dosta je bilo smatra Pre 45 minuta

Sporna Komisija za praćenje javnih nabavki

"Dosta je bilo" smatra da nije bilo potrebno formirati Komisiju za praćenje javnih nabavki, kao i da osnivanje tog tela nema utemeljenje u Statutu grada, ni u odlukama koje regulišu rad organa...