Registracija Prijava preko FB
Maratonci trče počasni krug (foto: Kolubarske.rs)
Maratonci trče počasni krug (foto: Kolubarske.rs)
11.08.2017, 09:27

Bravo za valjevske "Maratonce"

č: | fb:

Sinoć je, ili bolje rečeno noćas, Gradsko pozorište "Abrašević" premijerno izvelo predstavu "Maratonci trče počasni krug" u režiji Miroslava Trifunovića. I pored kasne premijere, igrana je od 23 časa, i pretople sale ali i scene, sala je bila puna, akteri publiku oduševili, koja ih je nagradila dugim i jakim aplauzom.

 

Maratonci trče počasni krug

Maratonci trče počasni krug (Foto: Kolubarske.rs)

Maratonci trče počasni krug

Maratonci trče počasni krug (Foto: Kolubarske.rs)

Maratonci trče počasni krug

Maratonci trče počasni krug (Foto: Kolubarske.rs)

Maratonci trče počasni krug

Maratonci trče počasni krug (Foto: Kolubarske.rs)

Postaviti na jednoj amaterskoj sceni kultni tekst Dušana Kovačevića, zahtevno i eksploatisano delo, bio je izazov, ali i rizik, uz sumnju da je to "preveliki zalogaj" za amatersko pozorište. Međutim, valjevski glumci, vođeni Trifunovićem, uz vrhunsku scenografiju i odličan kostim, odigrali su umetnički zrelo i sa lakoćom, držeći pažnju dva časa uz dinamiku koja se retko viđa na amaterskim scenama.

 

Publika je očekivala dobro poznate replike iz filma "Maratonci trče počasni krug", koji su mnogi od nas nebrojeno puta gledali. Međutim, Trifunović je komad prebacio u sadašnje vreme uz koriščenje teksta koji je Dušan Kovačević napisao za Atelje 212.

 

Reditelj Miroslav Čiša Trifunović kaže da je najveći izazov bio kako pomeriti vreme, a ne preterati. Objašnjava da su "Maratonci" jedini tekst Dušana Kovačevića koji valjevski glumci nisu igrali, a danas je pravo vreme za "maratonce".

 

- Gradsko pozorište "Abrašević" je u svojoj istoriji igralo skoro sve tekstove Dušana Kovačevića. Prosto se podrazumevalo da se ovde njegovi tekstovi igraju. Međutim, sticajem nekih čudnih okolnosti jedno od najznačajnijih Kovečevićevih dela "Maratonci trče počasni krug" je preskočeno, onako slučajno. Sada je došlo vreme da napravimo jednu veliku ansambl predstavu i da odigramo jedan više nego aktuelan komad. Mi ovde imamo presek naše društvene, političke, socijalne scene, a sve to kroz srpski mentalitet, duh i smeh. U ovom komadu mi imamo hod kroz ceo 20. vek, plus sve ovo što sada živimo u 21. veku. Pokazujemo šta se sa ovim narodom i mentalitetom dogodilo od nekog tamo Pantelije Topalovića, a Duško Kovačević je tada pisao o Josipu Brozu Titu, dakle šta se dogodilo od Titove vladavine do danas do nekog novog Pantelije i novog Mirka, ali i onih pre Mirka – kaže Trifunović.

Maratonci trče počasni krug

Maratonci trče počasni krug (Foto: Kolubarske.rs)

Maratonci trče počasni krug

Maratonci trče počasni krug (Foto: Kolubarske.rs)

Maratonci trče počasni krug

Maratonci trče počasni krug (Foto: Kolubarske.rs)

Bilo je skeptika i onih koji su se pitali kako će se valjevski glumci nositi sa kultnim tekstom, replikama koje su izgovarali najveći srpski glumci. Odgovor je: odlično! Jedina razlika između amaterskog pozorišta "Abrašević" i bilo kog profesionalnog teatra je u tome što su valjevski glumci sinoć bili blago neuigrani, a za to je "krivio vreme".

 

Predstava je pripremana dva meseca, probe su bile u terminima od dva časa popodne, dakle u vreme kada je temperatura bila od 32 do 40 stepeni, što nije lako podneti posebno na sceni Centra za kulturu koja nema klimu.

 

"Nije metafora, zaista su nam dva glumca na probi pala u nesvest. Ali bez obzira na to, veliko zadovoljstvo je bilo raditi na ovoj predstavi. Atmosfera je bila dobra, međusobno smo se hrabrili i nosili", kaže Trifunović.


Vreme igranja predstave, a zagazili smo duboko u ponoć, je pravo za ovu grobarsku priču i sahranu Pantelije Topalovića, kaže Trifunović.

 

Likovi su jako slojeviti i bogati. Igra ih proverena ekipa Gradskog pozorišta "Abrašević" uz mlade i talentovane - Maju Đurić u ulozi Kristine, koja je pokazala da ima dara za glumu i koju ćemo sigurno još viđati na sceni Centra za kulturu. Odlični su bili Dragoslav Parezanović u ulozi Mirka i već iskusan glumac Petar Ninić kao Đenka.

Porodicu Topalović igraju: Ljubivoje Bube Marković je Laki, Branko Antonić je Milutin, Božidar Milić je Aksentije, Dragan Čolić je Maksimilijan. Bilija igra Miroslav Mandić, Goranka Kalember Lučić je Olga i Ivan Nedeljković je gospodin Rajković. Kostimograf je Branka Šišinački Obradović, a scenografiju je dizajnirao Dušan Arsenić.

 

Maratonci trče počasni krug

Maratonci trče počasni krug (Foto: Kolubarske.rs)

"Maratonci trče počasni krug je predstava za ljubitelje dobrog duha u Valjevu, za sve one koji su za umetničku vezu, kao što to kaže Đenka", poručio je reditelj Miroslav Čiša Trifunović uz najavu da će "Maratonci" ponovo trčati počasni krug u septembru u okviru "Abrofesta".

Maratonci trče počasni krug

Maratonci trče počasni krug (Foto: Kolubarske.rs)

  1. mjarić

    Sramotno je što sekretar Abraševića zbog ranije preuzetih obaveza, ali i pašenog a ''Gradski sekretar za kulturu'' nije našao za shodno da poseti ovu pozorišnu predstavu. Namerno kažem poseti jer se od njega i ne očekuje da odgleda celu predstavu, koje, takođe, zbog ranije ugovorenih obaveza, ali i zbog umetničke provinijencije - ipak je on pesnik ''haikua''... Sramota je što ansamblu niko ništa nije nadoknadio zbog ukazanog im truda na radu. Sramotno je što im je oko 02,00h serviran oval s' 'ladnih tri ćevapa, dve kobaje i nešto nekog nerazjašnjenog mesa uz klompiriće u obliku pomafrita i ubajatilih komadića hleba. Sve sramotno. Ali valjda tako treba. Kome još treba ansambl drame u Abraševiću i gradu... Takođe ima li varijante da ova predstava zaživi duže od 3 izvođenja nakon premijere?

Morate biti registrovani da biste imali mogućnost komentarisanja tesktova i slanja direktnih poruka uredništvu. Molimo prijavite se ili kreirajte besplatan nalog.

Aktuelno

Dan druženja sa policijom (foto: Đorđe Đoković)
Promocija policije u osnovnoj školi Pre 9 sati 49 minuta

"Dan druženja sa policijom"

Valjevska policija je, u saradnji sa Školskom upravom Valjevo, organizovala "Dan druženja sa policijom" za učenike i roditelje, u školskom dvorištu OŠ "Nada Purić". Osnovci su bili vrlo...

Izložba Sanje Ribić Milivojević  (foto: Dragana Nedeljković)
Izložba Sanje Ribić Milivojević Pre 12 sati 21 minuta

Unikatna ogledala u ubskoj galeriji

Izložbeni prostor ubske galerije "Sveti Luka" krase umetnička ogledala Sanje Ribić Milivojević (1967), rođene Tuzlanke sa adresom selo Laćarak pored Sremske Mitrovice. U pitanju je samostalna...

Laboratorija u bolnici  (foto: Đorđe Đoković)
Četiri meseca pacijenti ispaštaju Pre 16 sati 27 minuta

Rekonstrukcija laboratorije u Domu zdravlja pod velom tajne

Već skoro četiri meseca građani Valjeva su prinuđeni da laboratorijske analize umesto u Domu zdravlja rade u Opštoj bolnici, gde se čeka i po nekoliko časova zbog velikog broja pacijenata. Svi sa...

Čišćenje snega (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Manje od mesec dana pred početak zimske sezone Pre 13 sati 19 minuta

Nije uspeo tender za zimsko održavanje ulica i puteva

Manje od mesec dana pred početak sezone zimskog održavanje ulica i puteva nije izabrano preduzeće koje će čistiti sneg jer, kako je rečeno Kolubarskim.rs, "javna nabavka nije uspela".  · 1 komentar