Koncert u reci (foto: Đorđe Đoković)
Koncert u reci (foto: Đorđe Đoković)
05.09.2017, 08:40

"Na probi" na Mejinoj česmi

č: | fb:

Koncert neobičnog naziva na neobičnom mestu, "Na probi" na Mejinoj česmi na Gradcu, prirediće danas od 17 časova sedmoro valjevskih umetnika, profesionalaca koje spaja talenat, umeće, drugarstvo… i želja da pokažu da kultura u Valjevu ne umire i da dobre ideje imaju svoj put.

 

Vladimir Puhalac klavir, Katarina Marković vilončelo, Bojana Vujić violina, Miodrag Pešić perkusije, Branko Popović bubanj, Sara Vuletić vokal i Marko Tomić vokal, oni su izabrali Gradac za mesto koncerta i druženja sa Valjevcima. Najavljuju zanimljiv repertoar – "narodne i druge pesme u klasičnom i ambijentalnom aranžmanu".

 

Tenor Marko Tomić, koji je okupio ekipu za još jedan ambijentalni koncert van sala i dvorana, pre Mejine česme bio je "Koncert u reci", objašnjava da večerašnji sastav muzičara ne nastupa često zajedno, jer mnogi od njih ne žive u Valjevu, Sara Vuletić je u Omanu, a Vladimir Puhalac već deset godina živi u Norveškoj.„

 

- Naši koncerti u Valjevu se dešavaju ad hoc, bez prethodne pripreme i više proba. Mi se okupimo, napravimo dve-tri probe i izađemo pred publiku. Upravo zbog toga smo odlučili da večerašnji koncert na Mejinoj česmi naslovima "Na probi". Oni koji nas budu slušali treba da računaju i na to da ćemo možda u toku svirke napraviti i neku grešku, poput onih koje pravimo na probi. Naravno, trudićemo se da toga bude što manje – kaže Tomić.

Marko Tomić (Koncert u reci)

Marko Tomić (Koncert u reci) (Foto: Đorđe Đoković)


Marku su mnogi zamerili na tome što je izabrao terminu pet popodne u utorak, kako rekoše "em rano, em radni dan". Marko ima objašnjenje.

- Odlučili smo se da to bude u pet popodne zbog toga što je u ovo doba godine na obali Gradca dosta hladno, a ranije, recimo u julu ili avgustu, nije bilo moguće da se svi okupimo. A želja nam je bila da koncert napravimo baš na Mejinoj česmi, lepom, nedavno sređenom i zanimljivom mestu. S obzirom na to da je ove godine otvorena priča Mejine česme i da postoji ideja da se na tom prostoru organizuju, pre svega muzička dešavanja, želja nam je da pokažemo da tu mladi Valjeva mogu da realizuju svoje ideje na svim poljima, ne samo u umetnosti – kaže Tomić uz zaključak da će i to biti "na probi" - da li Mejina česma može da živi kao dobro mesto kulturnih dešavanja u letnjem periodu.

 

 

U avgustu pre dve godine Marko Tomić, Vladimir Puhalac, Marko Tanasković i Miodrag Pešić Peša napravili su koncert na obali Jablanice u Balinoviću kod kafane Usput i nazvali ga "Koncert u reci".

 

"Večernja svirka je slučajno-namerna provokacija u nameri da osvojimo nove kulturne prostore. Dešava se umetnost u koritu reke ili na mestu na kome ljudi ne očekuju koncert. Ovo jeste naš ad hok pokušaj, ali verujem da će publika prihvatiti i podržati našu ideju, kako bi ovakva kulturna dešavanja organizovali i narednih godina na istom ili sličnom mestu", rekao je Puhalac pre dve godine nakon "Konceta u reci".

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 11 sati 46 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 14 sati 22 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara