Gle! Bedeker jednog lakomislenog Kanta (foto: Kolubarske.rs)
Gle! Bedeker jednog lakomislenog Kanta (foto: Kolubarske.rs)
18.09.2017, 11:35

Laslo Blašković dobitnik nagrade "Ljubomir P. Nenadović"

č: | fb:

Dobitnik nagrade "Ljubomir P. Nenadović" za najbolju putopisnu knjigu na srpskom jeziku u 2017. godini je Laslo Blašković, za putopis "Gle! Bedeker jednog lakomislenog Kanta". Ovogodišnjem laureatu nagrada će biti uručena u utorak, 19. septembra u 12 časova u Brankovini kada će žiri obrazložiti svoju odluku.

 

Delo novosadskog autora je proglašeno za najbolje u konkurenciji 28 putopisa objavljenih u periodu od 15. avgusta prošle do 15. avgusta ove godine.

 

Nagrada "Ljubomir P. Nenadović" za najbolju putopisnu knjigu na srpskom jeziku ustanovljena 2014. godine, dodeljuje je Matična biblioteka "Ljubomir Nenadović" Valjevo na osnovu odluke stručnog žirija: prof. dr Radivoje Mikić, prof. dr Mihailo Pantić i Vladimir Šekularac, bibliotekar savetnik. Dosadašnji dobitnici su dr Milisav Savić, dr Radmila Petrović Gikić i akademik Ljubomir Simović.

 

Ivan Bazrđan, Violeta Milošević, Ostoja Prodanović

Ivan Bazrđan, Violeta Milošević, Ostoja Prodanović (Foto: Kolubarske.rs)

Sekretar žirija Ostoja Prodanović kaže da nagrada počiva na temelju putopisa Ljube Nenadovića kao jednog od najvažnijeg, najvećeg i najboljeg putopisnog autora, ne samo srpske književnosti nego i u jednom širem kontekstu.

 

- Valjevo može da se ponosi jer ima autentičnog putopisca velikog formata. Lepo se uklopilo i dogodilo da biblioteka, koja nosi Ljubno ime, može na ovom programu da napravi jedan iskorak koji je ne samo valjevskog, srpskog nego i šireg značaja. Putopisna književnost koja je nekada bila jako značajna, doživela je izvesno klonuće, sada ponovo uspostvalja jednu odličnu vertikalu o čemu svedoče i tri prethodna dobitnika, tri autora koja su zaista formati i u književnom i u putopisnom smislu – rekao je Prodanović.

 

Prikaz nagrađenog putopisa Lasla Blaškovića, pisca, esejiste i aktuelnog upravnika Narodne biblioteke Srbije, dao je saradnik Biblioteke Ivan Bazrđan, koji je Blaškića ocenio kao „autora koji uspeva da se uhvati u koštac sa ustrojstvom modernog sveta i da hrabro pruži objektivnu sliku sveta oko nas“.

 

Direktorka Bibloteke Violeta Milošević je objasnila da je ustanovljeno da uručenje nagrada bude 14. septembra na dan rođenja Ljubomnira Nenadovića, što je i bilo prethodnih godina. Međutim, ove godine je napravljen izuzetak, jer je 14. septembra organizovan značajan skup u bibliotečkoj delatnosti.

 

"Republička zajednica matičnih biblioteka Srbije je u Beogradu tog dana organizovala dodelu nagrada za doprinos bibliotečko-informacionoj delatnosti. Ovogodišnji dobitnik nagrade je naš kolega Ostoja Prodanović. Tako da smo odlučili da ne organizujemo u istom danu i dodelu nagrade za najbolju putopisnu knjigu na srpskom jeziku u 2017. godini", rekla je Violeta Milošević.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 5 sati 41 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 8 sati 30 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.