Plakat Abro fest 2017. (foto: Dušan Arsenić)
Plakat Abro fest 2017. (foto: Dušan Arsenić)
22.09.2017, 08:48

Vreme je za Abro fest

č: | fb:

Ovogodišnji Abro fest otvoriće večeras u 20 časova predstava Gradskog pozorišta Abrašević "Maratonci trče počasni krug", po tekstu Dušana Kovačevića, koja je svoju predpremijeru imala u okviru Tešnjarskih večeri.

 

U kultnoj predstavi koju je režirao Miroslav Trifunović Čiša, igraju: Ljubivoje Bube Marković, Branko Antonić, Dragoslav Parezanović, Božidar Milić, Maja Đurić, Petar Ninić, Goranka Kalember Lučić, Miroslav Mandić, Dragan Čolić i Ivan Nedeljković.

Maratonci trče počasni krug

Maratonci trče počasni krug (Foto: Kolubarske.rs)

 

Abro fest, 12. po redu, biće održan od 22. do 30. septembra, u okviru koga će, pored "Maratonaca", biti još četiri predstave, dve Gradakog pozoriša "Abrašević" i dve, po čemu je festival osoben, predstave mladih studenata sa akademija.

 

Ljubitelji pozorišta imaće priliku 24. septembra da pogledaju predstavu "Deca", Akademije umetnosti Novi Sad, potom 26. septembra premijeru komedije "Kaskader“, Gradskog pozorišta "Abrašević". U sredu 27. septembra gostuju studenti Fakulteta dramskih umetnosti Beograd sa predstavom "Dva mirisa ruže", dok će 29. i 30. septembra Gradsko pozorište "Abrašević" igrati "Bure baruta".


Sve predstave biće igrane na sceni Centra za kulturu od 20 časova, osim predstave "Deca", koja je pomerena na 19. 30 časova jer je istog dana, 24. septembra od 21 čas koncert Ace Lukasa na platou Centra za kulturu.

Miroslav Trifunović

Miroslav Trifunović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Reditelj Miroslav Trifunović Ćiša, jedan od tvoraca ovog jedinstvenog pozorišnog festivala, kaže da "uprkos zaista po kulturu preteškoj svakodnevici, Gradsko pozorište Abrašević će i ove godine nastaviti sa jedinim proizvodnim festivalom u Srbiji, Abro festom, koji okuplja, pored glumaca Abraševića i profesionalne dramske umetnike, studente završnih godina glume na FDU Beograd i AU Novi Sad, uz ogromnu moguću podršku Grada, koji je festival već drugu godinu uvrstio u budžetsko finansiranje".

 

- Veca Andrić je govorio da bi napravili dobru predstavu potrebna je određena sinergija ljudi i nikad nije postavljao pitanje ko kome pripada, ko je u kojoj partiji, ko je u kom taboru. Bili smo različiti, drugačijeg pogleda na život i svet, ali kada je bio u pitanju dobar komad, uspevali smo da se skupimo i da napravimo dobru energiju. Ovo je lep primer da imamo podršku Grada, "Abraševića", koji je domaćin, i Centra za kulturu, tako da Abro fest ne bi bilo moguće napraviti da nije te zajedničke energije svakog od ovih elemenata – rekao je Trifunović.

Zoran Ćosić

Zoran Ćosić (Foto: Đorđe Đoković)

Umetnički direktor ovogodišnjeg Abro festa, glumac Narodnog pozorišta Zoran Ćosić je skrenuo pažnju na to da je festival prethodnih godina iz sezone u sezonu pravio koncept koji se pokazao kao dobar, zanimljiv i koji treba sačuvati.

 

- Sve što se ustanovilo kao dobro, ne treba menjati, a to je pre svega saradnja sa akademijama umetnosti iz Novog Sada i Beograda. Saradnja sa akademijama je potpuno logična jer decenijama su obe preplavljene valjevskim studentima. Sada smo u prilici da te mlade ljude, koji su završili ozbiljne fakultete, vidimo u Valjevu, da vidimo potencijal koji ovaj grad ima, koji će sigurno preuzeti kulturu Valjeva, ali i države – rekao je umetnički direktor Abro festa.


Za vizuelni identitet festivala pobrinuli su se scenograf Dušan Arsenić i kostimograf Branka Šišinački Obradović.

 

Predsednik Saveta Abro festa Aleksandar Ranković je podsetio na to da festival ima tradiciju, prvi je održan 1985. godine, a nakon četvorogodišnjeg kontinuiteta napravljena je pauza sve do 2009. godine. "Za ovogodišnji festival iz budžeta Grada izdvojeno je 650 hiljada dinara ili 30 posto više nego prošle godine, rekao je Ranković.

 

Zahvaljujući pomoći brojnih sponzora među kojima su Valjevska pivara, kompanije Bosis, Europrom i Dunav osiguranje, obezbeđeno je 1,2 miliona dinara za ovogodišnji Abro fest.

 

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 2 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara