Predstava Nesrećna Kafina (foto: Đorđe Đoković)
Predstava Nesrećna Kafina (foto: Đorđe Đoković)
15.11.2017, 09:03

"Nesrećna Kafina" za srećan početak profesionalne scene!

č: | fb:

Predstava za decu "Nesrećna Kafina", po motivima smešno žalosne igre Jovana Jovanovića Zmaja, premijerno će biti odigrana večeras od 18 časova na sceni Centra za kulturu.

 

Ovu dečju predstavu u kojoj će jednako uživati i odrasli, Centra za kulturu u koprodukciji sa Šabačkim pozorištem, režirao je i dramatizovao Nebojša Savić.

"Nesrećna Kafina je zapravo komad o sreći, ma koliko to paradoksalno i neobično zvučalo. To je predstava o sreći u nesreći sa srećnim završetkom! To je kao kada vam neko da puno limuna, a vi od toga napravite limunadu ili kao kada gledate kroz ružičaste naočare", opisuje Savić.

 

Objašnjava da su se odlučili za "Nesrećnu Kafinu" Jovana Jovanovića Zmaja zbog toga što su na dečjoj pozorišnoj sceni u Srbiji zanemareni domaći pisci, posebno veliki pisac kakav je Zmaj, dok se masovno adaptiraju bajke poput Crvenkape, Pepeljuge, Tri praseta...

Konferencija za novinare

Konferencija za novinare (Foto: Đorđe Đoković)

 

Na konferenciji za novinare, na kojoj je najavljena premijera, Nebojša Savić otkriva da je ova profesionalna predstava, koja je okupila brojnu ekipu sa preko 20 aktera, nastala sasvim slučajno.

"Bio sam u Valjevu, na Tešnjarskim večerima, upoznao sam Angelinu koja mi je rekla da bi volela da se u Valjevu uradi profesionalna dečja predstava. Dogovorili smo se da nešto napravimo. Obično takvi dogovri ostaju dogovori, međutim taj dogovor je vrlo brzo realizovan i moram reći da je predstava napravljena zahvaljujući pre svega Angelini. Tu količinu energije koju je ona uložila kao producent predstave, obezbeđujući logistiku i novac, ali i kao glumica jer igra u predstavi, zajedno sa nama, to je za poštovanje i divljenje", rekao je reditelj Nebojša Savić.

 

Angelina Lukić, uz podsećanje da je želju i dugogodišnju inicijativu za formiranjem profesionalnog pozorišta u Valjevu podržao Grad, veruje da će "Nesrećna Kafina" označiti početak razvoja dečje profesionalne scene, ali i razvoja pozorišne produkcije uopšte.

 

"Ovo je profesionalna predstava za decu i čini mi se prva, prava, profesionalna predstava za decu u istoriji valjevskog pozorišta. Moram da istaknem značaj Šabačkog pozorišta koje nam se pridružilo u ovoj našoj misiji i zdušno nam pomoglo. Predstava je rađena u koprodukciji sa Šabačkim pozorištem, značajan deo ekipe, uz glumca, koja čini logistiku, je iz Šapca. Nadam se da smo uspeli da napravimo kvalitetnu predstavu koja će imati dug život, da ćemo učestvovati na mnogi profesionalnim festivalima za decu i da ćemo osvajati nagrade", rekla je Angelina Lukić.

 

Predstava Nesrećna Kafina

Predstava Nesrećna Kafina (Foto: Đorđe Đoković)

Želju da Valjevo ima profesionalno pozorište podržava uz svesrdnu pomoć direktor Šabačkog pozorišta Zoran Karajić. Uz podsećanje da su pre skoro šest decenija pozorišta u mnogim gradovima u Srbiji ukidana dekretom, veruje da će u Valjevu ponovo biti formirano profesionalno pozorište jer "ako koji grad u Srbiji zaslužuje da ima profesionalno pozorište, to je Valjevo".

 

Kaže da se raduje početku, jer je svaki početak značajan i nada se da će učestvovati i u početku stvaranja Valjevskog pozorišta kao što je učestvovao "u početku ponovnog rađanja Kruševačkog pozorišta, koje je zatvoreno 1958. godine, kad je i u Valjevu ukinuto pozorište".

 

Zoran Karajić kaže da bi osnivanje profesionalnog pozorišta u Valjevu bilo značajno iz više razloga. "Bio bi to podstrek za bolji rad Šabačkog pozorišta, ali još važnije je zbog saradnje dva pozorišta. Ozbiljne i vredne predstave se teško prave u sopstvenoj produkciji, treba da se uključi više pozorišta, Ministarstvo kulture, donatori... Šabac i Valjevo su blizu, troškovi su mnogo manji... Šabac bi mogao da bude ozbiljna podrška Valjevu u stvaranju profesionalnog pozorišta, koje to zaslužuje jer imate ozbiljne potencijale u svakom smislu, a pre svega imate umetničke potencijale koji su najvažniji, samo treba u budžetu opredeliti novac za to. Najvažnije je kada pravite pozorište da ne počnete od krpeža po principu hajde mi da krenemo pa dokle stignemo. To nikada nikoga nigde nije dovelo. Posle ove predstave, koja je urađena na visokom nivou, treba da razmišljamo i o sledećoj što će nam biti stepenica za gore, za dalju saradnju", poručio je direktor Šabačkog pozorišta.

Zoran Karajić

Zoran Karajić (Foto: Đorđe Đoković)

 

"Nesrećna Kafina" okupila je pozorišnike, čiju okosnicu čine valjevski glumci, reditelj, scenograf, muzičari, ali i brojne saradnike van našeg grada. U predstavi igraju Angelina Lukić, Maja Lukić, Branko Antonić, Stefan Trifunović i Strahinja Barović. Asistent reditelja je Jelica Alić, vizuelni identitet i scenografija Dušan Arsenić, kostimograf Selena Tomašević, scenski pokret i koreografija Pjer Rajković, muzika Lole Paic...

 

"Ova predstava jeste namenjena deci, ali sam ubeđen da će pobuditi i interesovanje odraslih zbog toga što je zanimljiva, spretno urađena,  sa inventivnim intervencijama na lepom tekstu. Čar ove predstave jeste ekipa koja igra sa lakoćom i jednostavnošću do koje smo teško i komplikovano došli uz uložen veliki trud i napor", rekao je glumac Branko Antonić.

 

Predstava za decu "Nesrećna Kafina" je veliki iskorak u razvoju valjevskog pozorišta. Koliki, oceniće valjevska publika večeras od 18 časova. 

Predstava Nesrećna Kafina

Predstava Nesrećna Kafina (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 sati 40 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 sati 41 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 20 sati 34 minuta

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara