Registracija Prijava preko FB
BitlVAnia (foto: Đorđe Đoković)
BitlVAnia (foto: Đorđe Đoković)
06.12.2017, 10:49

BitlVAnia po četrvti put

č: | fb:

Četvrta po redu BitlVAnia ove godine trajaće pet dana i biće održana na više lokacija sa više različitih sadržaja. Muzika Bitlsa, kao i muzika tog vremena, sviraće se i slušati u kafeima Avantura i Bela Kuća, i holu Centra za kulturu.

 

"Krenulo se pre četiri godine sa kafanskom pričom, da bi se svake godine kvalitet manifestacije povećavao za jednu stepenicu, pa tako će ove godine trajati pet dana sa brojni sadržajima i sjajnim gostima", rečeno je na konferenciji za novinare na kojoj je najavljena manifestacija.

 

Jedan od idejnih tvoraca Slaven Batočanin kaže da početak "druženja sa Bitlsima" počinje večeras uz priče i slušanje ploča u kafeu Avantura od 20 časova, kada će nastupati DJ Chaja.

 

- Drugog dana 7. decembra nastupaju valjevski rokeri koji će izvoditi ne samo pesme Bitlsa, nego pesme tog vremena. U petak će biti izvedena pesma Obladi oblada, a nakon toga nastupiće hor Muzičke škole VA cappella, a na kraju večeri grupa iz Zrenjanina koja će izvoditi različite kompozicije šezdesetih i sedamdesetih. U subotu nastupaju Jana, Đurđa i Teodor sa deset kompozicija Bitlsa, a nakon njih užička  grupa Highlenders. U nedelju, još jedna grupa za koju kažu da je među 30 najboljih u svetu, Magic Bush nastupa od 20 časova u holu Centra za kulturu - najavio je muzički program Batočanin.

Batočanin, Mujbegović i Belušević

Batočanin, Mujbegović i Belušević (Foto: Đorđe Đoković)

Drugi idejni tvorac manifestacije Zoran Mujbegović otkriva da nakon prve godine organizovanja BitlVAnie, pa sve do danas, dobijaju od mnogih ljudi sa strane razne artefakte da su Bitlsi boravili u Valjevu i okolini.

 

- Od jednog čoveka dobili smo torbu punu akvarela, koji će biti izloženi u subotu u kafeu Bela kuća. To su akvareli gospodina Brkića koji je slikao Bitlse dok su boravili u Valjevu. Među tim crtežime ima pet-šest koje je potpisao Džon Lenon, tako da zaključujemo da je gopsodin Brkić pričao sa Bitlsima i sa njima razmenio te crteže. Nađena je i sveska sa notama i tekstovima. Posebnu pažnju je izazvala pesma Romale garate, koja je zapravo Obladi oblada. Bitlsi su, najverovatnije, čuvši tu staru cigansku pesmu napravili svoj hit - na svoj način je Mujbegović govorio o četvrtoj Bitlsi manifestaciji.

 

Ove godine manifestaciju je podržao i Grad Valjevo sa 160 000 dinara. Izvršni producent četvrte BitlVAnie, koja se tradicionalno održava u decembru, je Kulturno prosvetna zajednica, a idejni tvorci su Slavan Batočanin i Zoran Mujbegović.

 

Aktuelno

Sneg u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Sa kraćim prekidima Pre 2 sati 59 minuta

Sneg u Valjevu pada skoro 36 časova

Sneg u Valjevu, sa kraćim prekidima, pada skoro 36 časova. Visina belog pokrivača je 22 centimetra, najviše ga ima u Novom Sadu 34, dok je visina snega na Kopaoniku 32 centimetra. Sneg će padati do...

Valjevo u dimu i smogu (foto: Đorđe Đoković)
Javna rasprava Pre 1 dan 8 sati

O aerozagađenju grada 24. decembra

Javna rasprava o aerozagađenju Valjeva održaće se 24. decembra, dok će ova tema biti na Skupština grada u januaru. Savet za zdravlje Grada pripremio je uvodni materijal sa podacima o stanju i...

Valjevski filmski susreti (foto: Đorđe Đoković)
"Valjevski filmski susreti" Pre 1 dan 7 sati

Festival za sve uzraste

Film Koste Ristića "Banditi u potrazi za mamom", otvorio je sinoć pete "Valjevske filmske susrete", koje organizuje Valjevska kulturna mreža (VAKUM). Večeras od 18 časova u Bioskopu 85 publika će...