Valjevski filmski susreti  (foto: Đorđe Đoković)
Valjevski filmski susreti (foto: Đorđe Đoković)
15.12.2017, 12:19

"Napraviti uspešan filmski festival je teško, i on se ne sme ispustiti"

č: | fb:

"Napraviti i imati ovako uspešan filmski festival je jako teško, i on se ne sme ispustiti", poručio je glumac Nebojša Milovanović sinoć na otvaranju festivala Valjevski filmski susreti u organizaciji Valjevske kulturne mreže (VAKUM).

 

Bojana Andrić

Bojana Andrić (Foto: Đorđe Đoković)

Pre zvaničnog otvaranja festivla publici se obratila Bojana Andrić, predsednica VAKUM-a, sa osvrtom na kratku istoriju festivala. Ona se zahvalila Tamari Pantić i Filipu na ideji da pokrenu Parkoskop, od kojeg je sve počelo i razvilo se u jedan veoma značajan festival za naš grad ali i filmsku umetnost. 

 

Nakon toga je zamolila za minut ćutanja za nedavno preminulog Branka Pirgića-Pirgu, koji je uvek podržavao mlade u Valjevu a posebnu zahvalnost mu duguje VAKUM.

Beti Đorđević

Beti Đorđević (Foto: Đorđe Đoković)

 

Kao što je najavljeno, na samom otvaranju je Beti Đorđević otpevala svoj čuveni hit "Počnimo ljubav ispočetka", a posle projekcije filma je sa svojim bendom pevala u prepunom klubiću ispred bioskopa.

 

Festival je otvorio glumac Nebojša Milovanović sa kratkim govorom i najavom filma "Nigde", koji je snimao sedam godina, a u kojem su sinoć uživali gledaoci u prepunoj bioskopskoj sali.

Nebojša Milovanović

Nebojša Milovanović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Nakon projekcije filma, gledaoci su postavljali pitanja Nebojši, koji je istakao da mu je drago da posle premijere na festival u Montrealu publika u njegovom rodnom gradu ima priliku da pogleda ovaj film.

 

Program drugog festivalskog dana

 

Večeras program počinje u 18.30 časova dokumentarnim filmom "Zašto je Dragan napravio orkestar". Reditelj i producentkinja filma, Nikola Spasić i Milanka Gvojić prisustvovaće projekciji nakon koje će gledaoci moći da im postave pitanja u vezi filma.

 

Film prati Dragana Petrovića, Roma iz malog sela na Balkanu, koji je nekada trgovao konjima, a onda je na vašaru zamenio konja za tamburu. Nikada nije naučio note, ali je svoja tri maloletna sina naučio da sviraju na sluh i napravio sa njima orkestar ne samo da bi zaradio za život nego pre svega da bi porodicu držao na okupu. Borba za opstanak ovog neobičnog orkestra prožeta je komičnim, ali i duboko emotivnim trenucima.

 

Nakon toga, od 20 časova, sledi takmičarska selekcija kratkometražnih filmova za Lemanovu nagradu.

 

Drugo veče filmskog dela festival zatvara film Luke Bursaća "Afterparti" koji je dobio nagradu na FEST-u. Film govori o poznatom beogradskom klubu "LINE" gde se živi noćni život o kom pričaju svi koji su ikad bili u Beogradu. Marko Mare, barmen, Tijana-Tića, garderoberka i Stefan-Kinez obezbeđenje, su najbolji prijatelji koji rade zajedno u Lajnu. Oni su svedoci najrazličitijih događaja iz noćnog života tj. klabinga koji je postao način njihovog života. Ali Mare ima druge ambicije-da postane glumac. Kada pronađe kasting za jednu od poznatih serija na internetu odlučuje da ode i pokuša da promeni život.

 

Muzički deo festival večeras od 23 časa čine sami posetioci učestvovanjem na filmskim karaokama. Preko 5000 domaćih i stranih numera je spremno, a samo jedna Vas može učiniti zvezdom večeri.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 5 sati 4 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 6 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 2 sati 13 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 3 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 5 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara