Tamara Jokić (foto: Đorđe Đoković)
Tamara Jokić (foto: Đorđe Đoković)
22.12.2017, 08:06

Tamara Jokić gost Muzičke škole

č: | fb:

Studentkinja muzičkog koledža Berkli Tamara Jokić, izuzetno talentovana interpretatorka fado muzike, ali i drugih muzičkih žanrova, danas će biti gost valjevske muzičke škole. 

 

Učenici škole će od 14 do 16 časova imati priliku da kroz radionicu-masterklas pevanja sa Tamarom rade na svom talentu i neguju ljubav prema muzičkom izrazu.

 

Nakon toga će Tamara kroz razgovor i muziku podeliti svoje iskustvo školovanja na Berkliju, značaj ovih studija za mladog muzičara, svoje viđenje umetnosti i svoj doživljaj mladog čoveka umetnika u današnjem vremenu. 

 

Tamara Jokić je rođena 1990. godine u Valjevu, gde je kroz muzičku školu, Valjevsku gimnaziju i male lokalne festivale negovala svoje pevanje u raznim oblicima. Prvi javni nastup imala je sa šest godina, a sa 14 godina je prvi put počela da peva fado muziku, što ju je približilo Iberijskom poluostrvu kao geografskom podneblju i Portugalu kao jednoj svojevrsnoj kulturi. 

 

Preko muzike dolazi do studija portugalskog i španskog jezika koje će studirati u Srbiji i Španiji, a diplomirati na Filološkom fakultetu u Beogradu. Nakon završenih master studija u Beogradu, prijavljuje se na audiciju za Berkle muzički koledž i dobija stipendiju za četvorogodišnji studijski program u Bostonu. Studije pevanja na Berkliju počinje u januaru 2017. godine. U poslednjih nekoliko godina nastupala je u Beogradu, Valjevu i širom Srbije, Pragu, Bostonu, Njujorku.

 

Osim vokalnim izvođenjem, Tamara se bavi i muzičkim istraživanjem raznih geografskih prostora. Od Španije i Portugala, severa Afrike, Balkana i Bliskog istoka, ona dolazi do svog izraza koji podrazumeva muzičko nasleđe svih ovih kultura.

 

U melodije i u tekstove ovih kompozicija, utkane su priče više generacija najrazličitijih naroda koji na kraju krajeva vrlo često pevaju i pripovedaju o istim stvarima: prošlost, budućnost, preci, naslednici, ljubav, spokoj, rat, mir, ljudskost. Sve ono što život čini onakvim kakvim jeste, bez cenzure. A Tamara ih predstavlja na njihovim autohtonim jezicima kao što su španski, portugalski, srpski, hebrejski, ladino. Pored negovanja tradicionalnih muzičkih oblika, Tamara piše i svoju muziku koja je obojena balkanskim i mediteranskim sentimentom.

 

U poslednjih nekoliko meseci, Tamara je projektom "Svet u Sobi", serijom koncerata mediteranske i balkanske muzike predstavila ovaj geografski i umetnički prostor u Beogradu i Valjevu u julu 2017. godine, a uskoro će biti predstavljen i u Bostonu.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 21 sati 23 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 21 sati 23 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara