Slike Luke Tripkovića i Željka Vitorovića (foto: Đorđe Đoković)
Slike Luke Tripkovića i Željka Vitorovića (foto: Đorđe Đoković)
27.12.2017, 09:56

Dela valjevskih slikara krase valjevsku biblioteku

č: | fb:

Matična biblioteka "Ljubomir Nenadović", uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, realizuje projekat "Opremanje Matične biblioteke umetničkim delima valjevskih likovnih umetnika".

 

Direktorka Viloleta Milošević kaže da je biblioteka i ove godine učestvovala na konkursu Ministarstva kulture i informisanja za otkup umetničkih dela savremenih vizuelnih umetnika, koja će krasiti prostor biblioteke. 

 

- Komisija je procenila da su naši predlozi bili dobri i kvalitetni, tako da je izabrala za otkup dve slike dvojice valjevskih zavičajnih umetnika. To su ulje na platnu "Oliver Peoples", Luke Tripkovića i tuš na papiru "Decembar", Željka Vitorovića. Otkup ovih dela predstavlja početak jedne lepe priče – stvaranje kolekcije dela valjevskih likovnih umetnika za koje smatram da su nedovoljno zastupljeni i predstavljeni na kulturnoj sceni grada, posebno imajući u vidu da ne postoji tržište umetničkih dela i da ne postoji način da se njohov rad valorizuje – rekla je Milošević.

 

Valjevska biblioteka je ove godine učestvovala sa predlogom da to budu dela šest valjevskih zavičajnih likovnih stvaralaca, pored Tripkovića i Vitorovića, tu su Milan Hrnjazović, Đorđe Stanojević, Milivoj Kostić i Predrag Blagojević.

 

"Otkup slika valjevskih umetnika je način da ih predstavimo i njihova dela sačuvamo od zaborava. Mala ili nedovoljna pažnja se poklanja savremenim slikarima, posebno u manjim sredinama. Ovo je način da to promenimo", poručila je Milošević.

 

Violeta Milošević i Željko Vitorović

Violeta Milošević i Željko Vitorović (Foto: Đorđe Đoković)

Mladom slikaru Željku Vitoroviću se, kroz ovaj projekat, ukazala prilika da se njegove slike nađu u kolekciji valjevske Biblioteke. Zahvalan je Biblioteci i Ministarstvu, pre svega na podršci.

 

"Ovo je sjajan projekat koji za cilj ima upravo da podrži umetnike. Sjajno je i to što će se napraviti jedna kolekcija koju će činiti dela valjevskih umetnika, a koja će biti izložena u ovdašnjim institucijama", rekao je Vitorović.

 

Projekat je posebno značajan i zbog toga što rešava bar deo problema valjevskih umetnika, naročito slikara. Govoreći o nekim od problema ovdašnjih mladih umetnika, Vitorović navodi nedovoljan broj samostalnih ili grupnih izložbi, kao i nedovoljno prostora za izlaganje, a upravo su izložbe prilka da se građani upoznaju sa delima svojih sugrađana.

 

"Drugi problem je, a to nije problem samo umetnika u Valjevu, nego u celoj Srbiji, nedovoljno razvijeno tržište. Ne postoji protok umetničkih dela, da slike izađu iz ateljea i da se nađu u privatnim ili kolekcijama institucija, i u galerijama", smatra valjevski slikar.

  

Slike valjevskih umetnika biće izložene u velikoj zgradi biblioteke gde se već nalaze dve, prethodno otkupljene, slike Luke Tripkovća.  

 

Violeta Milošević je najavila da će Matična biblioteka i sledeće godine učestvovati na konkursu Ministarstva kulture i informisanja, ali će raspisati i svoj konkurs.

 

"Šansu treba da dobiju i oni umetnici koji ne znaju za ovaj konkurs koji raspisuje Ministarstvo. Mi smo do ovih predloga dolazili kroz lične kontakte sa umetnicima, ali bilo bi dobro da se spisak učesnika proširi, tako da mogu da se prijave svi valjevski umetnici koji ispunjavaju uslove", rekla je direktorka Matične biblioteke Violeta Milošević. 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 3 sati 12 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 10 sati 9 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 10 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 6 komentara