Registracija Prijava preko FB
Neven Dečje scene (foto: Kolubarske.rs)
Neven Dečje scene (foto: Kolubarske.rs)
15.05.2018, 09:44

Premijera predstave "Neven" Dečje scene GP "Abrašević"

č: | fb:

Gradsko pozorište "Abrašević" izvešće večeras u 20 časova premijeru predstave "Neven". Ova kultna komedija zapravo predstavlja promociju pre nekoliko meseci formirane Dečje scene.

 

Predstava "Neven" nastala je po motivima čuvenih tekstova Jovana Jovanovića Zmaja, uz dramatizaciju delova kultne TV-serije, koju je svojevremeno za RTS kreirao Timoti Džon Bajford. 

 

Neven Dečje scene

Neven Dečje scene (Foto: Kolubarske.rs)

U predsetavi učestvuje preko 30 mladih glumaca sa kojima je više od dva meseca radio reditelj Miroslav Trifunović Ćiša, uz glumačku i organizacionu pomoć umetničkog rukovodioca GP "Abrašević" Branka Antonića.

 

Trifunović kaže da mu je rad na dečjoj predstvi neobično drag iz više razloga, ali pre svega zbog toga što odavno nije radio sa decom. "Ispunjava me jednom posebnom vrstom uzbuđenja i odgovornosti", rekao je reditelj uoči premijere.

 

Odlučili su se za predstavu "Neven", jer je reč o tekstu za sva vremena. Časopis je u srpskoj književnosti bio izuzetno značajan, serija koju je radio Džon Timoti Bajford obeležila je detinjstvo mnogih generacija, a koliko je taj humor aktuelan vidi se po tome što ga prihvataju i sadašnje generacije.

 

- Imamo 33 mlada glumca, a sa pevačima i orkestrom ima ih oko 40. Oduvek sam verovao da deca ne vole kada ih tretirate kao decu. Mali vole da budu veliki, a kada porastu, onda bi da budu mali. Uvažavajući ovaj pristup, deci su probe izuzetno zanimljive, rado su dolazila sa osećanjem da su pravi glumci. Imponuje im taj čudan, njima blizak, humor prisutan u ovoj predstavi, ti nedovršeni štosovi - kaže Trifunović.

 

Raduje ga i to što u predstavi učestvuju  deca iz skoro svih gradskih škola, kako reče, lepo sarađuju, pomešani, zajedno, upoznaju jedni druge i nema onog uobičajenog rivaliteta među valjevskim osnovcima. 

 

Reditelj Miroslav Trifunović Ćiša podseća da je prošlo mnogo godina otkako su u Valjevu rađene predstave dece za decu, poput "Pinokia", "Tajne dnevnika Adrijana Mola", "Taličnog Toma", "Dečaka Pavlove ulice". 

 

- To je bilo vreme kada je Valjevo imalo smotru dečjih pozorišta osnovnih škola i smotru dramskih studija srednjih škola, pre više od deset godina. U želji da se to oživi mi smo došli na ideju da napravimo jednu ansambl dečju predstavu sa više od 30 mladih glumaca, ali i sa decom koja imaju neki talenat, koji sviraju u Muzičkoj školi, pevaju u horu, plešu, pohađaju razne sekcije. Zamolili smo uprave osnovih škola u Valjevu da obaveste učenike i negde oko 200 đaka od petog do osmog razreda predstavilo se na našim audicijama. Kroz razgovor sa njima videli smo koliko su maštoviti, zanimljivi, koliko ih to privlači i odabrali najbolje za ovu predstavu, što ne znači da ostali nisu daroviti - objasnio je Trifunović uz napomenu da će za sledeću sezonu otvoriti vrata nekim talentovanim mladim glumcima.

 

Neven Dečje scene

Neven Dečje scene (Foto: Kolubarske.rs)

Režiju predstave "Neven" potpisuje Miroslav Trifunović, pomoćnik reditelja je Branko Antonić, scenografiju i vizuelni identitet osmislio Dušan Arsenić, kostimograf je Branka Šišinački Obradović, a muzičke aranžmane raspisala Milena Urošević.

 

Premijera će biti održana večeras na sceni Centra za kulturu sa početkom u 20 časova.

 

Plakat Neven

Plakat Neven (Foto: Dušan Arsenić)

Aktuelno

Slobodan Gvozdenović (foto: Đorđe Đoković)
Shit happens Pre 2 sati 3 minuta

LAKI JE (NE MALO) NERVOZAN

Poslednja sednica skupštine pokazala je da prilično nekontrolisano raste nervoza prvih službenika Grada. Upotrebljena je, recimo, obično uspešna taktika da se u raspravu ubaci odbornik dresiran da...

Ambasador Francuske Frederik Mondoloni u Petnici (foto: www.petnica.rs)
U Istraživačkoj stanici Petnica Pre 17 sati 47 minuta

Ambasador Francuske o klimatskim promenama

Ambasador Francuske Frederik Mondoloni posetio je danas Istraživačku stanicu Petnica. "U Francuskoj nemamo ovakvu instituciju, ali mi je drago da našim aktivnostima možemo da podržimo Petnicu",...  · 1 komentar

Aleksandar Vučić i Slobodan Gvozdenović (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 18 sati 5 minuta

Delom nepotrebno a delom nepoželjno, "dizanje glasa"

Opet je nadobudni gradonačelnik nadobudnog grada, uspeo da skrene pažnju. Na sebe? Teško, jer je pitanje ima li on sebe. Skrenuo je pažnju na one koji ga "drže"? Teško, ako i imaju sebe (Glišić ga...

Zaprašivanje komaraca (foto: Đorđe Đoković)
Na teritoriji grada Valjeva Pre 1 dan 1 sati

Danas počinje zaprašivanje komaraca

Danas počinje zaprašivanje komaraca na teritoriji grada Valjeva, i trajaće do 31. jula, a tačno mesto i vreme zavisiće od vremenskih uslova, saopšteno je iz Kabineta gradonačelnika.  · 2 komentara