Ana Ristović  (foto: Đorđe Đoković)
Ana Ristović (foto: Đorđe Đoković)
17.05.2018, 06:56

Ana Ristović dobitnica nagrade "Desanka Maksimović"

č: | fb:

Pesnikinja Ana Ristović iz Beograda dobitnica je ovogodišnje književne nagrade "Desanka Maksimović", koju dodeljuje njena zadužbina za ukupni doprinos srpskoj popeziji. Nagrada je po 25. put uručena juče u Brankovini na rođendan Desanke Maksimović.

 

Nagrađena pesnikinja se zahvalila na ovom značajnom priznanju, pre svih, Desanki Maksimović koja je, kako je rekla, zadužila ne samo pesnike, već i sve one koji vole i osećaju poeziju.

 

- Pesnici jesu večni izgnanici sveta. Pesnik je, kako je rekla Marina Cvetajeva, stranac i u svojoj sopstvenoj kući, manje više crna ovca, ma gde bio. Ipak, tajna poezije je u njenoj bezvremenosti i njenom sveprisustvu, bez obzira na doba u kojem živimo i okolnosti koje njim upravljaju, bez obzira na sva pesnička stranstvovanja i nepripadanja. Zbog toga je svetlo Desankine pesme i danas, ovde među nama, da nam obasja put do skrivenih, malih stvari mikrokosmosa i da nam saopšti da sve ima smisla, i pod zemljom, i nad zemljom i među zvezdama. To su njene blagovesti - rekla je Ana Ristović.

Ana Ristović

Ana Ristović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Predsednica žirija Svetlana Šeatović je rekla da je sve u znaku simboličnih brojeva, pa i 25. nagrada "Desanka Maksimović" stiže u ruke pesnikinje srednje generacije koja je 25 godina prisutna na pesničkoj sceni.

 

Dodala je da je Ana Ristović najmlađa dobitnica ove nagrade, ali je snažnim poetskim zamahom primer pesnikinje koja je dala važan doprinos i o čijem stvaralaštvu je već nekoliko godina bilo reči kao o opusu koji je uvek bio u najužem izboru žirija.

 

- Sa svojom prvom zbirkom pesama „Snovidna voda”, koja je objavljena 1994. godine, kada je prvi put dodeljena ova nagrada, Ana Ristović je ušla krupnim koracima u srpsku poeziju, a svakom novom knjigom je pomerala granice sopstvenog pesničkog dometa dajući novi zamah srpskom pesništvu - navodi se u obrazloženju žirija koje je na svečanosti u Brankovini pročititala Svetlana Šeatović.

 

Ona je poručila da je Ana Ristović najbliža Desanki Maksimović u delikatnosti izraza, intimnosti sveta žene i dubokoj misaonosti koja zna da je pesnički svet izraz bića i način življenja uprkos svim bolima koje nam zadaje svet svakodnevice.

 

Bojan Đorđević i Ana Ristović

Bojan Đorđević i Ana Ristović (Foto: Đorđe Đoković)

Nagradu, koju čine povelja i statua Desanke Makimović, uručio je upravitelj Zadužbine "Desanka Maksimović" Bojan Đorđević koji je Ani Ristović poželeo dobrodošlicu u veliku porodicu dobitnika ove nagrade.

 

Ana Ristović je rođena 1972. godine u Beogradu. Diplomirala je srpsku književnost i jezik sa opštom književnošću na Filološkom fakultetu u Beogradu. Objavila je devet knjiga pesama, dobitnica je nekoliko priznanja i nagrada, među kojima su nagrade "Branko Miljković", "Milica Stojadinović Srpkinja", "Disove nagrada za pesnički opus 2014."...

Cveće na grob Desanke Maksimović

Cveće na grob Desanke Maksimović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Pre uručenja nagrade Ana Ristović je, zajedno sa predstavnicima Zadužbine "Desanka Maksimović", Grada i Biblioteke, položila cveće na grob Desanke Maksimović u porti crkve u Brankovini.

 

Pesničku nagradu sa Desankinim imenom, svakog 16. maja na njen rođendan, od 1994. dodeljuju njena Zadužbina, Narodna biblioteka Srbije, Grad Valjevo, Valjevska gimnazija i Matična biblioteka "Ljubomir Nenadović". Prvi dobitnik 1994, bio je akademik Ljubomir Simović, dok je prošlogodišnji laureat bio Milan Nenadić.

 

Danas je saopšteno da je pobednik 25. srednjoškolskog konkursa "Desanka Maksimović" za najbolju zbirku poezije učenica novosadske gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" Darija Sabadoš.

Poetski čas

Poetski čas (Foto: Đorđe Đoković)

 

Pre svečanosti u Brankovini, na Desankinom vencu u Valjevu održan je tradicionalni poetski čas valjevskih đaka u spomen srpskoj pesnikinji Desanki Maksimović.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 53 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara