Festivala osuđeničkog literarnog stvaralaštva  (foto: Kolubarske.rs)
Festivala osuđeničkog literarnog stvaralaštva (foto: Kolubarske.rs)
23.05.2018, 06:58

Nagrade za osuđeničko literarno stvaralaštvo

č: | fb:

U Kazneno-popravnom zavodu za maloletnike u Valjevu uručene su nagrade 13. republičkog Festivala osuđeničkog literarnog stvaralaštva na temu "Pogledi u oku".

 

Prvu nagradu za prozu dobila je M. J. iz ženskog zatvora u Požarevcu za rad "Zarobljena ravnica", dok je "Oko posmatrača", autora T. B. iz Kazneno-popravnog zavoda Sremska Mitrovica proglašeno za najbolji rad u kategoriji poezije.

 

"Ravnica je u mom srcu, mnogo patim za njom. Sanjam noću da kao duh obilazim moju ravnicu. Ovo mi je bila prilika da iskažem sve što mi je u srcu, moju tugu za rodnim krajem, za porodicom. Da ostavim poruku ljudima kako je teško živeti bez voljenih i da ne greše kao što sam ja grešila", rekla je prvonagrađena J. M. iz Perleza kod Zrenjanina, koja je u zatvoru šest godina.

 

Drugu nagradu za prozu podelili su D. I. iz Specijalne zatvorske bolnice Beograd za rad "Slike u oku" i N. F. iz Kazneno-popravnog zavoda Padinska Skela za rad "Pogledi u oku". Treće nagrade u ovoj kategoriji pripale su S. M. iz KPZ Požarevac za rad "Vozač autobusa", P. Z. iz Okružnog zatvora Leskovac za rad "Pogledi u oku" i V. I. iz iste ustanove za rad "Bušnelova osveta".

 

U kategoriji poezije drugu nagradu su podelili rad "Iznova sve neponovljeno", autora M. D. iz KPZ Sombor i rad "Pričam ti snove" čiji je autor B. V. iz SZB Beograd. Treće nagrade su pripale Z. D. iz Okružnog zatvora Vranje za rad "Susret", J. L. I. iz SZB Beograd za rad "Katapultirana" i V. P. iz Okružnog zatvora Zaječar za rad "Loša računica".

 

U obe kategorije pohvaljena su još po četiri rada. Svima su pripale knjige i diplome, a dobitnicima priznanja i novčani iznosi po 15.000 dinara za prvu, 5.000 za drugu i 3.000 dinara za treću nagradu.

 

Na konkurs je pristiglo 280 radova od 147 autora iz 23 zatvorske ustanove u Srbiji. U kategoriji poezije prijavilo se 114 autora sa 210 radova, dok je 52 autora poslalo 70 radova u kategoriji proza.

 

Predsednik žirija Ivan Zlatković, direktor OŠ "Miloš Obrenović" u Aranđelovcu, je rekao da je ovo za njega bilo neobično iskustvo zbog toga što su radove pisali oni kojima je sloboda najznačajniji fenomen.

 

"Svi su pisali prozu ili poeziju o univerzalnim temama - ljubavi, patnji, porodici, odnosu prema bogu, o svemu što je između Erosa i Tanatosa, od rođenja, stvaranja i kreativnih sposobnosti, do smrti. A možda najznačajniji i najzanimljiviji detalj jeste kada otkrijete ko stoji iza tih radova koji su pod šifrom. Tek kada saznate čudesne biografije autora, sve postaje još slojevitije i znatno zanimljivije", rekao je Ivan Zlatković.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 7 sati 58 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 14 sati 54 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 14 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara