Kula Nenadovića (foto: Đorđe Đoković)
Kula Nenadovića (foto: Đorđe Đoković)
15.08.2018, 08:59

U Kuli Nenadovića zanimljiv etnološki program

č: | fb:

Narodni muzej Valjevo i CZNTK "Abrašević" ovog leta oživljavaju prostor Kule Nenadovića gde će biti organizovan zanimljiv etnološki program.

 

Od večeras pa naredne tri srede od 19 časova publici će biti približena prošlost Srbije, i to njenih različitih krajeva, kroz prezentaciju materijalne i nematerijalne kulture Srbije i projekcije etnološkog filma.

 

Etnolozi Narodnog muzeja Valjevo Gordana Pajić i Natalija Marković predstaviće način odevanja Srba u prošlosti, kroz predavanja i video projekciju pod nazivom "Odelo čini čoveka", dok će CZNTK "Abrašević" dočarati kroz muziku, igru i pesmu verovanja i običaje Srba pod nazivom "Od prošlosti iza nas".

Gordana Pajić

Gordana Pajić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Etnolog Gordana Pajić kaže da će posetiocima biti približena prošlost kroz priče o narodnoj odeći, običajima i narodnim igrama. Odlučili su se za odeću zbog toga što je ona važan elemenat svake kulture, kako pojedinca tako i etničke grupe.

 

- Odeća nas karakteriše i odvaja od drugih, po tome se prepoznajemo i razlikujemo. Odeća je uvek bila pod uticajem kulturnih, ekonomskih i društvenih tokova. Govori o našim statusima i imovinskom stanju, odvaja udatu ženu od devojke, odeća je bila deo nasleđivanja i poklanjanja. I danas postoji običaj da mlada dariva nekim odevnim predmetom porodicu budućeg supruga, takođe kada se rodi dete nosi se na poklon neki odevni predmet - kaže Pajić.

 

Objašnjava da se narodna odeća našeg prostora deli prema uticajima različitih kultura koje su bile prisutne na ovim prostorima. Tako da postoji centralno balkanska nošnja, panonska, dinarska, primorska nošnja, a kao poseban segment narodnog odela je građanska nošnja koja se u Srbiji pojavila nakon formiranja nove srpske države.

 

Gordana Pajić kaže da je današnja odeća pretrpela velike promene, sve je manje razlika između sela i grada i sve je manje razlika između etnografskih i geografskih celina.

Organizatori etnološkog programa

Organizatori etnološkog programa (Foto: Kolubarske.rs)

Prema najavi organizatora, večeras će biti predstavljena prošlost i tradicija valjevskog kraja, naredne srede beogradskog kraja, potom 29. avgusta niškog kraja i na kraju vlaškog kraja 5. septembra. Direktor CZNTK Abrašević Milena Urošević objašnjava zbog čega su izabrali uprave te delove Srbije.

 

- Važni segmenti u životu i u narodnoj tradiciji su rođenje, krštenje, svadba i smrt, otuda smo odlučili da kroz te segmente prikažemo tradiciju i običaje pojedinih delova Srbije. Veseli momenat svadbu vezali smo za valjevski kraj, za beogradski kraj smo vezali običaje rođenja, za niški kraj krštenje i za vlaški kraj smrt. Naš deo prezentacije biće propraćen i određenim autentičnim izvođenjem igre i pesme, igrački par će biti obučen u autentičnu nošnju - najavila je Urošević.

 

Narodni muzej u saradnji sa Međunarodnim festivalom Etnološkog filma organizovaće projekcije etnoloških filmova. Za vreme trajanja programa u Kuli biće prikazano 12 filmova iz Španije, Belgije, Francuske, Nemačke, Rusije, Brazila i Srbije.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 12 sati 35 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 9 sati 45 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 12 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara