Centar za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
Centar za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
09.01.2019, 07:56

"Perfektne refernece" kratkog trajanja

č: | fb:

Na decembarskoj sednici Skupštine grada imenovani su vršioci dužnosti direktora Centra za kulturu i Centra za negovanje tradicionalne kulture Abrašević.

 

Na čelo Centra za kulturu došao je Nemanja Rasulić umesto Miloša Smiljanića, koji je imenovan za v. d. CZNTK Abrašević umesto Milene Urošević, koja je sada ostala bez posla.

 

Odbornicima nisu saopšteni razlozi iznenadne promene direktora Centra za kulturu, kao ni promene na čelu CZNTK Abrašević. Čini se da odbornike razlozi nisu ni interesovali s obzirom na to da za skupštinskom govornicom nisu pitali zbog čega je od jednog do juče "uspešnog" direktora iznuđena ostavka, dok je drugi smenjen, a za koga su pre godinu i po dana tvrdili da ima "perfektne reference za obavljanje tog posla".

 

"Kao da su važni razlozi. Tako su odlučili oni koji odlučuju, naše je da glasamo, i nije nam prvi put da nam se servira neko rešenje bez objašnjenja", rekao je za Kolubarske.rs odbornik vladajuće koalicije u lokalnom parlamentu.

 

Pretpostavlja da je Milena Urošević smenjena jer je na mesto v. d. sekretara KUD "Abrašević", a potom i na mesto v. d. direktora Centra za negovanje tradicionalne kulture Abrašević, došla na predlog pomoćnika gradonačelnika Saše Simića (SNS), koga je početkom septembra prošle godine razrešio gradonačelnik Slobodan Gvozdenović "zbog neslaganja".

 

Što se tiče promene direktora Centra za kulturu, sagovornik Kolubarskih.rs kaže da je, prema njegovim saznanjima, Rasulić "poželeo da bude direktor te ustanove kulture, a pošto uživa naklonost i poverenje vrha valjevskih naprednjaka, želja mu je ispunjena".

 

 

Novi direktor Centra za kulturu diplomirani pravnik Nemanja Rasulić rođen je 1986. godine. U svojoj kratkoj radnoj biografiji, koja je dostavljena odbornicima, napisao je "završio Poljoprivrednu školu, smer veterinarski tehničar; na Pravnom fakultetu u Kragujevcu diplomirao u maju 2015. godine. U Centru za socijalni rad Kolubara Valjevo zaposlen na radnom mestu dipl. pravnika". Dopisao je rukom "staža dve godine, plus radnog iskustva devet meseci".

Duško Rakić

Duško Rakić (Foto: Đorđe Đoković)

Odbornik DS Duško Rakić je vladajuću koaliciju, koja je predložila Rasulića za v. d. direktora Centra za kulturu, podsetio da za vršioca dužnosti direktora javnih preduzeća i ustanova važe isti uslovi kao i za direktora, tri ili pet godina radnog iskustva. "Očigledno da ni u ovom slučaju ne poštujete zakon. Ne razumem čemu ta žurba da se postavi čovek ako nema osnovni uslov", rekao je Rakić na sednici Skupštine grada.

 

Odbornica Stranke moderne Srbije Snežana Đekić Spajić upitala je zbog čega je u radnoj biografiji Rasulić napisao da ima dve godine staža plus radnog iskustva devet meseci? "Ne razumem zašto je ovako napisano, i to rukom, šta to znači? Da li je ovih devet meseci radio na crno?", pitala je Đekić Spajić.

 

Miloš Smiljanić, koji je na čelu Centra za kulturu bio četiri godine, nije naveo razloge zbog kojih podnosi ostvaku na tu funkciju.

 

On je, kao kandidat za mesto v. d. direktora Centra za negovanje tradicionalne kulture Abrašević, u svojoj radnoj biografiji napisao da je po zanimanju diplomirani ekonomista. Rođen je 1961. godine, a preko 40 godina se aktivno bavi folklorom, kao igrač, a potom i kao umetnički rukovodilac i koreograf... Sarađivao je kao tekstopisac i kompozitor sa Željkom Joksimovićem, Nevernim bebama, Sašom Matićem, Severinom... Kao muzički saradnik i koreograf učestvovao je u snimanju serija Ranjeni orao, Greh njene majke, Šešir profesora Koste Vujića, autor je muzike za dva dokumentarna filma...

 

Smiljanić je na mesto v. d. direktora CZNTK Abrašević došao umesto diplomiranog etnomuzikologa Milene Urošević. Ona je na čelu te ustanove bila od 12. februara prošle godine, pre toga je bila v. d. sekretara KUD Abrašević, a na to mesto je došla u aprilu 2017. godine umesto Branka Antonića, koji je na mesto sekretara izabran konkursom pa je bio "primoran" da podnese ostavku kako bi na njegovo mesto došla upravo Milena Urošević.

 

Tada je vladajuća koalicija naprednjaka i socijalista, predlažući Milenu Urošević za mesto sekretara KUD Abrašević, ustvrdila da ima "perfektne reference za obavljanje tog posla", dok je Zoran Živanović tada predsednik Upravnog odbora KUD Abrašević, a danas predsednik UO CZNTK Abrašević, rekao da je "nova energija uvek dobrodošla". Naročito kada neko ima "stručnost, znanje i iskustvo, kakvo ima Milena Urošević".

 

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 14 sati 57 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 21 sati 54 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara