Tijana Radovanović (foto: Đorđe Đoković)
Tijana Radovanović (foto: Đorđe Đoković)
12.08.2014, 20:23

"Timočka lira" Tijani Radovanović

č: | fb:

Dobitnica jubilarne 20. "Timočke lire” je Tijana Radovanović osamnaestogodišnja učenica  Valjevske gimnazije. Drugi programa Radio Beograda nagradu "Timočka lira" već dve decenije dodeljuje za najbolje pesničko ostvarenje na knjaževačkom Festivalu kulture mladih Srbije. Drugu i treću nagradu osvojili su mladi pesnici iz Beograda Luka Kurjački i Marija Čalić.

Predsednik žirija Radoman Kanjevac zadovoljan je kvalitetom poezije na knjaževačkom festivalu i ističe da većina ovogodišnjih učesnika ima manje od dvadeset godina, odnosno da su mlađi od nagrade koja se dodeljuje najboljem od njih.

Tijana Radovanović poeziju je počela da piše u osnovnoj školi i za svoje stvaralaštvo do sada je osvojila više nagrada na književnim konkursima. Tijana kaže da svako ko se bavi pisanjem postavlja neka pitanja i traži odgovore na njih.

"Mislim da naše traganje za odgovorima koje očekujemo da nađemo ili za odgovorima koje možda ne želimo da pronađemo čini suštinu poezije", kaže Tijana.

Tijana Radovanović, je učenica specijalizovanog matematičkog odeljenja Valjevske gimnazije. Iako je matematika njen  izbor u školovanju, pisanje pesama je nešto čime ispunjava svoje slobodno vreme. Tijana Radovanović poeziju je počela da piše u osnovnoj školi i za svoje stvaralaštvo do sada je osvojila više nagrada na književnim konkursima.

U intervjuu za Kolubarske.rs početkom juna Tijana nam je rekla da ne može izbrojati koliko pesama je napisala, ali da želi da ih objavi. Već je pripremala koncept svoje zbirke, koji se zbog novih pesama stalno menja, tako da neće žuriti.

„Mislim da sve treba nekako da sazri, kada dođe vreme doći će valjda i zbirka. Ja smatram da svako ko piše traži određene odgovore ili postavlja pitanja na koja odgovori mogu i ne moraju da dođu. Poezija je traganje. Možda je to moje traganje najbolje opisala moja drugarica da je to kao kada te žulja kamenčić u cipeli. Kada pretočiš u reči onda samom sebi definišeš i sam sebi budeš jasniji šta je to što te je nateralo da pišeš- rekla je za Kolubarske.rs 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 13 sati 29 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 10 sati 38 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 13 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara