Maskembalska šetnja (foto: Đorđe Đoković)
Maskembalska šetnja (foto: Đorđe Đoković)
22.08.2014, 08:02

Veče pod maskama

č: | fb:

Najradosniji dan za naše najmlađe sugrađane u okviru “Tešnjarskih večeri” svakako je dan za maskenbal, koji je juče održan na Gradskom trgu. Pre toga su, na oduševljenje prolaznika, mališani pod maskama prošetali centrom grada. Maskenbal tradicionalno organizuje Predškolska ustanova „Milica Nožica“.

Maskembalska šetnja

Maskembalska šetnja (Foto: Đorđe Đoković)

Dečije veče nastavljeno je u Centru za kulturu gde je održan koncert plesne škole „Studio M“. Organizatori su zbog očekivane kiše najavljene programe na otvorenom premestili u zatvoren prostor, pa su i predstave održane na sceni Centra za kulturu.

Koncert plesne škole Studio M

Koncert plesne škole Studio M (Foto: Đorđe Đoković)

Članovi Društva za cerebralnu paralizu i Kluba osoba sa invaliditetom nastupili su pozorišnom predstavom „Ženski i muški razgovori“, koju je po tekstu Duška Radovića režirao Ljubivoje Bube Marković.

Predstava Ženski i muški razgovori

Predstava Ženski i muški razgovori (Foto: Đorđe Đoković)

Sinoć je odigrana i predstava „Portret“ pozorišta „Raša Plaović“ iz Uba. Ovu predstavu je po tekstu Zorana Mijaljevića adaptirao i režirao Aleksandar Tadić.

Pozorišna predstava Portret

Pozorišna predstava Portret (Foto: Đorđe Đoković)

Klasika i tango

U svečanoj sali Valjevske gimnazije je u okviru „Tešnjarskih večeri“ troje mladih Valjevaca održalo koncert klasične i tango muzike. Anita Petrović i Aleksandar Nikolić sviraju harmoniku, a Kristina Stepanović klavir. Svi su studenti Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu, Kristina i Aleksandar su na trećoj godini, a Anita je završila master studije. Zajedno nastupaju i trude se da im repertoar bude što zanimljiviji za publiku. Svi su jako uspešni, nastupaju na republičkim i međunarodnim takmičenjima, do sada su ostvarili zapažene rezultate i osvojili brojne nagrade. Tako je Aleksandar prošle godine osvojio prvo mesto na takmičenju u Rusiji. 

Koncert klasične i tango muzike

Koncert klasične i tango muzike (Foto: Đorđe Đoković)

Etno kutak

U Etno kutku Udruženja domaćina u Tešnjaru tokom trajanja ove manifestacije posetioci su mogli videti niz sadržaja sa zajedničkom temom – očuvanje domaće tradicije. Sinoć su prikazali deo tradicionalne hrane našeg kraja.

- Pripremile smo nešto što je vezano za našu tradiciju, proju, domaće lepinje s kajmakom, pite sa sirom, mesom, jabukama, štrudlu… Želimo da ukažemo i na to koliko je naša tradicionalna hrana zdrava. Kada bih morala da biram između domaće sušene slanine i paštete ipak bih izabrala slaninu, jer je u mesnim prerađevinama puno veštačkih dodataka da bi se očuvala trajnost proizvoda. Nije se uzalud sušilo meso, koje je moglo dugo da stoji, jer ranije nije bilo zamrzivača, nisu uzalud bili trapovi gde se čuvao krompir, voće… Ja i sada u ishrani koristim koprivu, kuvam čaj od divlje nane, a sve što kupujem trudim se da bude od nekoga koga poznajem i znam da je zdravo. Lično sam za organsku hranu – kaže Snežana Ilić, koordinator Etno kutka.

Etno kutak, tradicionalna hrana našeg kraja

Etno kutak, tradicionalna hrana našeg kraja (Foto: Đorđe Đoković)

“Tešnjarske” u Tešnjaru

U Tešnjaru su i ove večeri izlagači predstavljali svoje proizvode, med, domaću rakiju, kupinovo vino, različite proizvode od voća, kao i ručno rađene predmete. Nije bilo velike gužve, ali se svi pripremaju za naredne dve večeri, jer je sutra za veliki broj sugrađana poslednji radni dan u nedelji, pa će sigurno i za “Tešnjarske” imati više vremena.

 

Tešnjar

Tešnjar (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 16 sati 43 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 23 sati 39 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara