Izložba Spektri (foto: Đorđe Đoković)
Izložba Spektri (foto: Đorđe Đoković)
05.10.2015, 16:25

“Spektri” približili nauku

č: | fb:

Izložba “Spektri” posvećena svetlosti otvorena je  u istraživačkoj kući Društva istraživača „Vladimir Mandić Manda“, da bi sledećeg meseca svoj put nastavila u drugim gradovima Srbij sa završnicom u Beogradu. Izložba je osnovana u organizaciji Centra za promociju nauke, a u okviru obeležavanja svetske godine svetlosti.

Bogdan Radić i Nemanja Đorđević

Bogdan Radić i Nemanja Đorđević (Foto: Đorđe Đoković)

Predsednik Istraživača Bogdan Radić i direktor Centra za promociju nauke Nemanja Đorđević otvorili su izložbu CPN „Spektri“ , čija će postavka,kako rekoše, biti prikazana kroz dva dela. Tematika se odnosi na elektromagnetno zračenje i talase, pa tako posetioci mogu videti svoj prikaz infra-crvenom kamerom, videti koliko njihv mobilni telefon  zrači, ali i uživo pratiti sve letove koji se trenutno odvojaju u svetu. Prvog dana, na otvaranju izložbe posetioci su mogli da vide i kako se proverava autentičnost novčanica pomoću ultraljubičastog zračenja, kako nas vidi infracrvena kamera, kako funkcionišu radio antene i šta bismo mogli da vidimo kada bi svetlost sadržala samo jednu boju.

Izložba Spektri

Izložba Spektri (Foto: Đorđe Đoković)

Izložba Spektri

Izložba Spektri (Foto: Đorđe Đoković)

Izložba Spektri

Izložba Spektri (Foto: Đorđe Đoković)

Svaka od oblasti je izložba za sebe, a predstavljena je određenom bojom i sastoji se od nekoliko interaktivnih eksponata, na kojima posetioci sami mogu da isprobaju i testiraju osobine elektromagnetnih talasa.

Po rečima domaćina i orgnizatora izložbe, ona je izvanredna prilika da se mladima, ali i starijima približi nauka i baveljnje njom. Složili su se oko važnosti popularizacije nauke i aktivizma mladih na tim poljima i uz priustvo posetilaca, ali i velikog broja medija, izložba je otvorena, nauci na korist, a dvema organizacijama na zadovoljstvo.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 19 sati 46 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 22 sati 23 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara