Registracija Prijava preko FB
Stara autobuska (foto: Đorđe Đoković)
Stara autobuska (foto: Đorđe Đoković)
30.10.2015, 12:54

U Valjevu nedeljom vreme naprosto stane

č: | fb:

Nedelja, dan odmora i dan zabave. Slobodan dan koji se može ispuniti raznim sadržajima. Međutim, verujem da nedelja u Valjevu mladima predstavlja teret - najdosadniji dan od svih dana u nedelji. Nema nikakvih sadržaja koji bi razonodili omladinu na bilo koji način. U Valjevu nedeljom vreme naprosto stane.

Nadam se da ću čitaocima uspeti, najvernije što mogu, da opišem šta mladima predstavlja nedelja u gradu Valjevu, kroz jedan manji dijalog.
Četvoro mladih se sastaje ispred zgade Valjevske gimnazije u nedelju popodne, kako bi se okupili i družili radeći više zanimljivih aktivnosti.

Marko: Gde ste drugari?

Ostalih troje otpozdravlja.

Milica: Šta bismo mogli da radimo danas? Prošla sam kroz čitav Peti puk i ništa ne radi, sem pojedinih kafića. Čak su i pekare zatvorene. Umirala sam od gladi, dok nisam na trafici kupila štapiće. O zaboga, nećemo se valjda i danas smarati?

Marko: (tužnim glasom): Mislim da hoćemo.

Maša: Ništa bolje nije ni na Jadru. Centar grada, tih i prazan ko da je dan žalosti. Igraonice su zatvorene nedeljom, ne radi čak ni knjižara, a imala sam nameru da kupim knjigu za drugaricu, večeras joj je rođendan...

Jovan: Ja dolazim iz Karađorđeve ulice, ni tamo nije ništa bolje. Skejteri bleje na beku, a po kafićima sede penzioneri. Nema ni automobila na ulicama. U ovom gradu kao da nedeljom ljudi ne žive. 

Marko: E, ajmo do zgrade Centra za kulturu, možda se večeras daje film ili neka predstava?!

Centar za kulturu

Centar za kulturu (Foto: Đorđe Đoković)

Svi su pohitali ka zgradi preko puta - Centru za, ne bilo šta, nego za kulturu, međutim tamo su ih sačekala zatvorena vrata. A na njima istaknut plan i program dešavanja za narednu nedelju. Ali program samo do subote! U planu nema nedelje. Ne postoji!

Maša: Ljudi, možda će se organizovati večeras neki događaj u gradskoj, ajmo tamo.

Otrčaše i do Gradske biblioteke, kad ono, i tu im srdačnu dobrodošlicu pružiše zatvorena vrata...

Jovan: Ne radi biblioteka, ali radi kafe preko puta. Interesantno… ‘ajmo na kafu?

Milica: Ljudi, nemojte opet u kafić, tamo smo stalno kad bežimo sa časova, kada pada kiša ili kad imamo malo vremena, toliko da popijemo kafu... Ali danas imamo vremena na pretek. Nedelja je uostalom, lep je dan, čak nam se i sunce smeje, nećemo se valjda sad zavući u neku rupu ispijajući kafu do besvesti. Ima li šta u Gimnaziji?

Jovan: Gledao sam na sajtu, nedeljom nema ništa, niti je ikad bilo. Nego, ima li bar negde neki koncert večeras?

Milica: Nažalost ne, da ima znali bismo. Svi koncerti su petkom ili subotom.

Marko: A da odemo u park na Pećinu?

Maša: Idemo svaki put, i to me je smorilo. Ide mi se u bioskop, na predstavu, koncert... kako je moguće da ništa od toga nema nedeljom ovde nikad? Bože, osuđena sam na ovaj grad i dosadu u njemu.

Jovan i Milica (u isto vreme): Slažem se sa Mašom.

Marko: U pravu ste, toliko često idemo na Pećinu, da i zaboravim da smo gore non-stop. Jedno te isto mesto, koje stalno posećuješ, može te učiniti pomalo senilnim...

Milica: A Markova stolica?

Jovan: I tu idemo, kad nas smori Park Pećina i u školska dvorišta i u zavučene ulice, čak i na Desankin trg dok se ne skupe penzosi sa unucima.

Maša: Pa dobro Jovane, imaš li neko pametnije rešenje?

Jovan: Da odemo u kafić preko puta biblioteke i gledamo mrtvo Valjevo u sjaju nedelje? Ili da rutinski posećujemo parkove i dvorišta, kao što smo to činili ovih meseci?

Ovog puta odoše u kafić, planirajući da sledeću nedelju provedu u parku, opet, bez nade da će Valjevo možda oživeti i nedeljom.

Park na Jadru

Park na Jadru (Foto: Đorđe Đoković)

Umesto dana dosade, dan druženja i zabave!

Mislim da je došlo vreme da od dana dosade, kakva je nedelja u Valjevu, napravimo dan zabave i druženja kao što bi i trebalo da izgleda jedna nedelja u jednom gradu. Nadam se da će Valjevci u skorije vreme moći nedelju popodne da provedu gledajućii film ili predstavu u Centru za kulturu, ili nedelju uveče birajući da li će provesti vreme na nekom koncertu, van okvira kiča i šunda, ili će radije slušati neko korisno predavanje vezano za neku od aktuelnih tema. Bilo kako bilo, voleli bismo da dođe dan kad će dosadnu nedelju moći konačno da zameni nedelja prepuna dešavanja, koja svaki društveni život čine lepšim.

Mada, kolike su šanse za to?

Karađorđeva

Karađorđeva (Foto: Đorđe Đoković)

  1. Dragana Maksimovic

    Maso srce moje,kupi drugarici poklon na vreme! Nemoj cekati poslednji trenutak ni NEDELJU! Slazem se da ovom gradu treba zivota,vise kulturnih desavanja,pozoriste,bioskop i slicno. Ali nedeljom pustite posten svet koji danima nije video decu jer radi po ceo dan da odmori i provede vreme sa svojom porodicom. Meni nije bilo dosadno u vreme kad sam isla u skolu,jer smo se druzili izlazili napolje u setnju. A sad je sve "smor". E pa klinci organizujte se i ubijte dosadu ili radi preko omladinske vikendom pa ti nece biti dosadno!!!!! Oozdrav

Morate biti registrovani da biste imali mogućnost komentarisanja tesktova i slanja direktnih poruka uredništvu. Molimo prijavite se ili kreirajte besplatan nalog.

Aktuelno

Toplana  (foto: Đorđe Đoković)
Na biomasu zdravije i jeftinije Pre 3 sati 46 minuta

Cena grejanja zavisi od vrste energenata

Korisnici daljinskog sistema grejanja u Valjevu jeftiniju uslugu mogu očekivati tek nakon što Toplana pređe na korišćenje obnovljivih izvora energije, odnosno biomasu, što je u planu najkasnije za...  · 2 komentara

Sportski tereni u Poljoprivrednoj školi (foto: Đorđe Đoković)
Pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete Pre 37 minuta

Karavan "Duh mladosti" u Poljoprivrednoj školi

Danas u Valjevu boravi karavan „Duh mladosti“, koji organizuje Omladinska organizacija Spirit of Youth, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. U prostoru...

Pokret Dosta je bilo (foto: Đorđe Đoković)
Dosta je bilo smatra Pre 36 minuta

Sporna Komisija za praćenje javnih nabavki

"Dosta je bilo" smatra da nije bilo potrebno formirati Komisiju za praćenje javnih nabavki, kao i da osnivanje tog tela nema utemeljenje u Statutu grada, ni u odlukama koje regulišu rad organa...