01.11.2014, 18:15

Crkva na Simića brdu u Gunjacima

č: | fb:

Potpomognuti od sektora Vlade Republike Srbije zaduženog za saradnju sa crkvama i verskim zajednicima, zatim lokalne samouprave i brojnih kolektiva i ljudi dobre volje, vernici iz Gunjaka kod Pecke podigli su novi pravoslavni hram. On je posvećen Svetoj velikomučenici Marini (Ognjenoj Mariji), a nalazi se na mestu zvanom Crkvine, u delu sela poznatom kao Simića brdo, gde se po narodnom kazivanju i brojnim pronađenim iskopinama, još u 16. veku nalazila bogomolja, koju su osvajači ovih prostora u to vreme spalili. Na velikoj svečanosti osveštavanje novopodignute crkve obavio je episkop valjevski Milutin sa eparhijskim sveštenstvom.

- Došli smo ovde da se upišemo u istoriju Podgorine, Eparhije valjevske i Srpske Pravoslavne Crkve. Odvajali ste od svojih potreba da podignete ovaj hram Bogu, da na ovo lepo mesto dolaze vaša deca i unuci. Ovo će od sada biti vaš Jerusalim, Ostrog, vaša Studenica – rekao je vladika Milutin , ističući da su Podgorci izuzetno čestit narod, a njihova deca i omladina za svaku pohvalu, u što se i sam uverio prilikom dosadašnjih poseta ovdašnjim hramovima,  školama i raznim priredbama.

Svečanom činu osvećenja nove crkve prisustvali su:  načelnik u Kancelariji za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Tomislav Branković, zatim predsednik Opštine Osečina Nenad Stevanović i njegov zamenik Milan Simić, kao i brojni donatori, meštani i vernici iz ovog sela i sa područja Crkvene opštine Pecka. Tog dana ovaj kraj je ispred Ministarstva pravde Republike Srbije posetio i dr Mileta Radojević, direktor Kancelarije za saradnju s crkvama i verskim zajednicama.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 12 sati 35 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 15 sati 24 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.