Centar za azil u Bogovađi (arhiva) (foto: Kolubarske.rs)
Centar za azil u Bogovađi (arhiva) (foto: Kolubarske.rs)
04.11.2014, 17:33

Novi protesti u Bogovađi

č: | fb:

Juče su, a pogotovo u nedelju, meštani Bogovađe protestovali zbog povećanja broja azilanata i ilegalnih migranata u tom mestu u kojem se već nekoliko godina nalazi republički centar za njihov prihvat i privremeni boravak dok ne napuste Srbiju, koja im je prolazna stanica ka zemljama zapadne Evrope.

“U nedelju je bilo protesta, juče dodatnog frčanja, ali su se strasti smirile i situacija je pod kontrolom”, rečeno je danas Kolubarskim.rs u Policijskoj upravi Valjevo.

“Nemaju meštani ništa protiv azilanata, problem su ilegalni migranti, koje taksisti nekontrolisano dovoze u Bogovađu”, izjavio je za Kolubarske.rs Živorad Bojičić, predsednik Lajkovačke opštine.

Predsednica MZ Bogovađa, Dragana Lončar ustvrdila je na nedeljnom protestu kako je problem i to što dolazi do uličnih tuča, što dodatno ugrožava bezbednost meštana. Lončar je takođe rekla da je i dalje najviše azilanata i migranata u Bogovađi iako slični centri postoje još u Banji Koviljači, Tutinu i Obrenovcu. “Meštani se plaše opasnosti od virusa ebole i drugih zaraznih bolesti. Takođe, noću su uznemiravani u svojim domovima, a opet su obijene kuće i vikendice”, kazala je Lončar.

Dodala je kako nadležni skoro godinu dana od sličnog protesta meštana Bogovađe, Donjeg Lajkovca i Vračevića nisu ispunili obećanja i trajno rešili smeštaj azilanata, što je obaveza Srbije po međunarodnim konvencijama. Štaviše, sličan protest nedavno je održan u Vrbici, kod Mladenovca, zbog nakane vlasti da taj problem reši adaptacijom vojnog kompleksa sa kasarnom bivše JNA.

“U prihvatnom centru u Bogovađi ima slobodnih mesta, u Srbiji ih je ukupno do 150, tako da nema potrebe da bilo ko spava ‘po šumama i gorama’. Policija je prisutna, formalnosti sa izdavanjem papira sada se obavljaju u Bogovađi, migranti ne dolaze u PU Valjevo, a u MUP-u se potom pravi raspored njihoivog smeštaja. Pri tome se vodi računa da se porodice ne razdvajaju”, kažu u valjevskoj policiji.

Prema našim saznanjima, migranti i azilanti imaju novca, solidne su platiše, pa se i lokalni trgovci otimaju za njihovu naklonost, što ume da komplikuje situaciju. Dešava se, takođe, i to da poneko od njih privatno prenoći, a dobije i koji obrok, što ume da izazove zavist i ljubomoru komšija, a to opet dovodi do podgrejavanja klime za organizovanje protesta.

Kako se čulo na protestima, uprkos apela Živorada Bojičića za “čuvanje dostojanstva kako ružna slika o Srbiji ne bi ponovo dospela u javnost”, peticiju za trajno iseljenje azilanata iz Bogovađe poptpisalo je preko 200 od oko 470 meštana te mesne zajednice, te da će potpisivanje peticije biti nastavljeno.

 

 

 

 

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 2 sati 26 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 5 sati 2 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 1 komentar