"Antigona" (foto: Dragana Nedeljković)
06.11.2014, 13:06

Putujuće pozorište Šopalović

č: | fb:

Ustanova za kulturi i sport, organizator Repassage festa, saopštila je da je došlo do promene u programu sedme po redu smotre najboljih amaterskih pozorišta sa eks-JU prostora. Iako je na programu druge festivalske večeri bila najavljena Lorkina drama “Dom Bernande Albe” u izvodjenju  Dramske sekcije “Beli Mugri” iz Kočana, učesnici iz Makedonije juče su otkazali svoj dolazak zbog bolesti glavne glumice. Umesto njih, večeras nastupa Amatersko pozorište Centra za kulturu „Radoje Domanović“ iz Rače, sa predstavom Ljubomira Simovića „Putujuće pozorište Šopalović“, u režiji Dejana Cicmilovića, koja je na Republičkom festivalu amaterskih pozorišta Srbije u Kuli zauzela treće mesto. Pored toga, račanski „Šopalovići“ bili su prvi na 42. Festivalu dramskih amatera sela Srbije (FEDRAS). Predstava je uvrštena u zvanični takmičarski program sedmog Repassaga, saznajemo od Aleksandra Tadića, domaćina festivala.

Publika

Publika (Foto: Dragana Nedeljković)

-Kada su juče posle podne Makedonci otkazali dolazak, bili smo zatečeni, ali zahvaljujući našim dugogodišnjim pozorišnim poznanstvima, koja su pravo bogatstvo, uspeli smo da u najkraćem mogućem vremenu obezbedimo zamenu. Pošto je bilo isuviše kasno da bismo i pokušali da obezbedimo neku drugu predstavu iz Makedonije, pozvali smo Pozorište „Stevan Sremac“ iz Crvenke, koje je bilo drugo na republičkom festivalu u Kuli sa Sterijinim komadom „Pokondirena tikva“, medjutim oni nisu mogli da dodju, jer je glavna glumica u sedmom mesecu trudnoće. Potom smo pozvali trećeplasirane iz Kule, Amatersko pozorište „Radoje Domanović“ čiji glumci su mogli da dodju i koji znaju šta znači kada ti neko otkaže predstavu na festivalu. Zbog toga su se brzo organizovali, izašli nam u susret i spasli jedno festivalsko veče, na čemu smo im neizmerno zahvalni. Sa „Putujućim pozorištem Šopalović“, Amatersko pozorište „Radoje Domanović“ iz Rače  igraće u konkurenciji za nagrade sedmog Repasaž festa – objasnio je Aleksandar Tadić, domaćin festivala.

Radovan Puletić otvara RF

Radovan Puletić otvara RF (Foto: Dragana Nedeljković)

Svečano otvaranje Repasaža

U ubskom Domu kulture sinoć je svečano otvoren 7. Repassage fest, koji će trajati do 12. novembra.  Proglašavajući festival otvorenim, direktor Ustanove za kulturu i sport Radovan Puletić podsetio je da je Repasaž omaž velikanima srpske dramske stvarnosti - Radomiru Raši Plaoviću i Aleksandru Popoviću, koji su rođeni na Ubu, pa ga svojim stvaralaštvom proglasili i obasjali.

- I ovaj sedmi po redu Repasaž fest, pred čijim smo okićenim vratima, skupio je najbolja i najspremnija amaterska pozorišta sa prostora bivše države koja je brojala više od 22 miliona stanovnika. Zbog toga je i Repasaž po karakteru, kvalitetu i domašaju nešto što natkriljuje sve izdvojene amaterske pozorišne događaje u svakoj od, ne tako davno, nastalih republika. To nesumljivo govori o istini da je pozorišna umetnost, i kultura uopšte, najsnažniji način da se raskrče putevi na kojima se, ponekad, nađu prepreke, i čuju ljudi sa obostranom potrebom da se sretnu, razgovaraju i razumeju. Na ovoj sceni, u prethodnih sedam godina koliko festival živi, igralo se i na jezicima koji nisu ovdašnji, ali ako smo iz toga išta mogli zaključiti onda je to – da svi govorimo isto, samo što su slova drugačije poređana. Možda je upravo to najsvetlije uspinjanje Repasaža, pored onog umetničkog, naravno, istakao je Puletić.

"Antigona"

"Antigona" (Foto: Dragana Nedeljković)

 “Antigona” podigla festivalsku zavesu

Nakon svečanog otvaranja, izvođenjem Sofoklove „Antigone” Dramske sekcije Katoličkog školskog centra „Sv. Franjo”, Opće gimnazije Tuzla, počeo je takmičarski program ovogodišnjeg festivala. Ova klasična tragedija starogrčke dramske umetnosti u režiji Ivane Milosavljević na Ub je došla kao pobednička predstava FEDRA festivala u BiH. 

- Ako i narednih večeri bude kao što je bilo sa „Antigonom“, mislim da ćemo ispratiti jedan kvalitetan festival – nije krio zadovoljstvo ovom predstavom profesor Petar Lalić, voditelj razgovora za Okruglim stolom kritike i rodonačelnik Repasaž festa.

Otvaranju festivala i predstavi tuzlanskih gimnazijalaca prisustvovao je i valjevski dramaturg Branko Lukić, koji kaže da uvek rado dolazi na Ub, naročito na pozorišna dešavanja.

-Prvo moram da pohvalim kolubarske.rs zato što sam za ovaj festival i program festival saznao iz kolubarskih. Došao sam veoma zainteresovan, pre svega,zato što je izbor teksta pomalo iznenađujući. Sofokla, uopšte staru klasičnu grčku tragediju, retko igraju i veoma ozbiljni ansambli. Ono što je osnovni moj utisak jeste da, uprkos tome što je očigledno da je glumački sastav koji je već igrao “Antigonu” verovatno uigraniji nego učenici koji su večeras nastupili, ali to je već neizbežna smena generacija, očigledno je da su mladi glumci veoma ozbiljno shvatili tekst i da su ga proučili. Iako ponekad i ponegde nedovoljno dobro artikulišu ono što treba da kažu, to je jedan, kao što i treba da bude, kolektivni čin, gde se hor, koji zapravo predstavlja narod Tebe, ravnopravno nosi sa protagonistima koji imaju svoje uloge i koji imaju tekst, što uopšte nije lako. To u većem delu predstave pravi jednu veoma sugestivnu atmosferu i ponajviše mi se svidelo u večerašnoj “Antigoni”. Zaista je dobro što su odabrali takav tekst da se pokažu – smatra Branko Lukić, dramaturg iz Valjeva.

Branko Lukić

Branko Lukić (Foto: Dragana Nedeljković)

Glumac večeri

Pored stručnog, festival prati i žiri publike koji nakon svake predstave bira najboljeg glumca večeri. Po oceni Mirjane Simić, Voje Raonića, Milana Markovića i Vladimira Tadića, ovogodišnjih članova žirija publike, najbolju glumu u predstavi „Antigona“ pokazala je Andrea Lukić u naslovnoj ulozi.

- Rad na svakoj ulozi je težak, podrazumeva stvaranje kostura, a potom nadogradnju i njeno kompletiranje. Od svih uloga do sada, a glumom se bavim sedam godina, najviše sam radila na Antigoni. Kroz nju sam prepoznala emocije za koje nisam znala da postoje u meni. Sa svakom predstavom, ovom posebno, zalazim dublje u misaone tokove i otkrivam nove emocije – nije krila dejstvo uloga na nju Andrea Lukić. 

Andrea Lukić

Andrea Lukić (Foto: Dragana Nedeljković)

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 10 sati 46 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...  · 2 komentara

Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 6 sati 10 minuta

Promenama do čistog vazduha u Valjevu

Od početka godine Valjevo već broji 64 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, skoro dvostruko premašujući godišnji limit, navodi u saopštenju Lokalni odgovor. "Na građanima Valjeva je da ocene da...