„Igre je konec“  (foto: Dragana Nedeljković)
„Igre je konec“  (foto: Dragana Nedeljković)
09.11.2014, 17:07

Ožalošćena porodica

č: | fb:

Sedma smotra najboljih amaterskih teatarskih trupa sa prostora bivše Jugoslavije, Repassage fest, večeras na Ub dovodi pobedničku predstavu ovogodišnjeg republičkog Festivala amaterskih pozorišta Srbije u Kuli. Reč je „Ožalošćenoj porodici“ Kamerne scene „Miroslav Antić” iz Sente koja je predposlednja, peta po redu predstava u takmičarskoj konkurenciji Repasaža.

Nastala po tekstu najvećeg srpskog komediografa Branislava Nušića, u ovom komadu reditelj Dejan Cicmilović porodicu prikazuje kao udruženu zlikovačku bandu, prevejanu i premazanu. Naoko tužni skup preterano ozbiljnih likova vrlo brzo počinje da se precizno raslojava u slikovite i prizemne bitange, lišene svih obzira, časti, poštenja, saučešća ili trpeljivosti. „Ožalošćena porodica” počinje u 19,30 časova.

Pored predstave, večeras, u 18 časova, biće održano i književno-filmsko veče, u okviru pratećeg programa festivala. Reditelj, profesor i pisac Boro Drašković u Klubu Doma kulture predstaviće svoju knjigu „Rečnik profesije”, kao i film „Paradoks o glumcu”, koji je nagrađen na međunarodnom televizijskom festivalu u Portorožu.

Slovenački amateri kao profesionalci

Sinoć je na Repasažu prikazana predstava Sajmona Greja „Igre je konec“ Kulturnog društva Loški oder iz Škofja Loke, u režiji Jaše Jamnika. Na ovogodišnjim, 53. Linhartovim susretima u Sloveniji, „Igra je završena” osvojila je nagradu za najbolju predstavu u celini.

Nakon predstave, za Okruglim stolom kritike, voditelj razgovora Petar Lalić izneo je niz komplimenata o samoj predstavi i pozorišnom amaterizmu u Sloveniji.

- Ono što smo večeras videli samo potvrđuje da amatersko pozorište koje dolazi iz Slovenije gotovo da već ima jednu istinsku pozorišnu školu, koja se odlikuje preciznom igrom, izvanrednim govorom, scenskim pokretom - prostudiran je svaki detalj, režijom koja pokušava, a i uspeva u svim predstavama koje smo imali ovde mogućnosti da gledamo, da studiozno dočara atmosferu i dramu odabranog teksta. Predstave slovenačkih prozirišta su na Repasažu već dobile jednu, istina, malu publiku ali koja iz godine u godinu prepoznaje prave vrednosti i kvalitet. Iako ne razume potpuno šta se dešava i zbiva na sceni, ima osećaj da se pred njihovim očima dešava istinsko pozorište - rekapitulirao je učešće Slovenaca na ubskom Repasažu Petar Lalić.

"Igre je konec“ (Foto: Dragana Nedeljjković)

Predsednica stručnog žirija Festivala, Maja Pelević takodje je imala samo reči hvale za „Igre je konec” i ceo glumački ansambl.

- Ni u jednom trenutku nisam imala utisak da prisustvujem predstavi amaterskog pozorišta i mislim da ste profesionalci u svakom pogledu. Jako mi je žao što nisam tekst razumela koliko bi trebalo, tako da ovo treba da bude podstrek da se u budućnosti razmišlja o tome da se slovenačke i makedonske predstave titluju. Predstava u svakom trenutku drži pažnju, i što se tiče glume i režije I emocije, i u tom smislu sam apsolutno sve razumela šta se na sceni dešava. Ali, veoma mi je žao što nisam razumela te neke suptilne momente, koji se kriju u samom tekstu koji je jako verbalan i zahteva apsolutnu koncentraciju. Mislim da ste sjajni kao ansambl i nikoga ne bih posebno izdvojila – istakla je Maja  Pelević.

Ispred stručnog žirija, za Okruglim stolom kritike govorila je i glumica Radmila Živković, koja je, takođe, čestitala ansamblu uz poruku: „Dobro je i pametno da amaterska pozorišta imaju profesionalne reditelje, kao što vi imate. To je uputno i za ostala amaterska pozorišta ako žele da ostave trag za sobom.”

Već po tradiciji, nakon Okruglog stola, žiri publike je proglasio najboljeg glumca večeri. Po njihovoj oceni, to je Matej Čujovič kome je nagradu - ručni sat uručila Mirjana Simić, član žirija publike. 

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 10 sati 54 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 10 sati 55 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 5 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara