Scena iz pobedničke predstave (foto: Dragana Nedeljković)
Scena iz pobedničke predstave (foto: Dragana Nedeljković)
13.11.2014, 01:02

Najbolja slovenačka predstava „Igre je konec“

č: | fb:

Predstava „Igre je konec“ Sajmona Greja, u režiji Jaše Jamnika i izvodjenju Kulturnog društva „Loški oder” iz Škofja Loke proglašena je najboljom na sedmom Repassage festu na Ubu, na koji je spuštena zavesa u sredu. Pobedničkoj predstavi iz Slovenije pripala je Plaketa „Aleksandar Popović“, koju dodeljuje Ustanova za kulturu i sport, organizator i domaćin ove smotre najboljih teatarskih ostvarenja amaterskih pozorišta sa eks JU prostora.

Nagradu za najbolju režiju festivala i plaketu „Aleksandar Popović“ dobio je Dejan Cicmilović za Nušićevu „Ožalošćenu porodicu” Kamerne scene „Miroslav Antić” iz Sente.

Glumica festivala Sanja Veljković

Glumica festivala Sanja Veljković (Foto: Dragana Nedeljković)

Najbolju žensku ulogu festivala ostvarila je Sanja Veljković kao Gina u Simovićevom „Putujućem pozorištu Šopalović“ Amaterskog pozorišta Kulturnog centra „Radoje Domanović“ iz Rače, a najbolju mušku Tihomir Kosić kao Debeli u predstavi Slavomira Mrožeka „Na pučini“ Scene „Sisak“ iz istoimenog hrvatskog grada. Plaketa „Radomir Raša Plaović“ pripala je i Gordani Nikolić za najbolju epizodnu ulogu, koja je ovu nagradu zaslužila za tumačenje lika Vide u „Ožalošćenoj porodici“ Kamerne scene „Miroslav Antić“.

Glumac festivala Tihomir Kosić

Glumac festivala Tihomir Kosić

U Sentu je otišla i nagrada za najbolju scenografiju, koju u predstavi„Ožalošćena porodica“ potpisuje Dejan Cicmilović. Nagradu za najbolju muziku žiri je dodelio Nikolini Tomić za autorsku muziku u Sofoklovoj „Antigoni“ u režiji Ivane Milosavljević i izvođenju Dramske sekcije Katoličkog školskog centra „Sv. Franjo“, Opća gimnazija Tuzla. Dramski ansambl tuzlanskih gimnazijalaca osvojio je još dve nagrade na sedmom Repasažu - za najbolju kostimografiju i koreografiju.

Odluku o nagradama, doneo je stručni žiri festivala, u sastavu: dramaturg i pisac Maja Pelević (predsednik), glumica Radmila Živković i Boro Drašković, reditelj i univerzitetski profesor.

Nagrađeni, domaćini i predsednica žirija Maja Pelević

Nagrađeni, domaćini i predsednica žirija Maja Pelević (Foto: Dragana Nedeljković)

Ne postoji amatersko i profesionalno pozorište

Završna svečanost dodele priznanja najboljim učesnicima festivala održana je u punoj sali Doma kulture, gde su, ispred organizatora, nagrade uručili Radovan Puletić, direktor Ustanove za kulturu i sport i domaćin ovogodišnje manifestacije Aleksandar Tadić. Sedmi Repasaž fest zatvorila je predsednica stručnog žirija Maja Pelević.

- Bila mi je izuzetna čast ba budem u žiriju ovogodišnjeg Repasaž festa. Gledajući ovih šest izuzetnih predstava, Radmila Živković, Boro Drašković i ja smo zaključili da, zapravo, ne postoji amatersko i profesionalno pozorište, već postoji samo amaterski i profesionalni pristup rada na pozorišnoj predstavi. U tom smislu može se reći da je sedmi Repasaž fest dokazao da su amaterske predstave koje smo imali priliku da gledamo u predhodnih sedam dana u svakom pogledu profesionalne. Divno je što amaterizam ove predstave čini još više izuzetnim. Vrlo često se dešava da mi, koji se bavimo profesionalnim pozorištem, na neki način se izgubimo u svemu tome, zato što moramo da zarađujemo novac ovim što radimo i čime se bavimo, a amateri imaju tu privilegiju da, zaista, u pozorištu pronalaze neko utočište i nekakvo bekstvo iz stvarnosti i oni su u tome svim srcem, što se vidi. U tom smislu, oni vrlo često stižu do profesionalizma mnogo više nego neka profesionalna pozorišta, rekla je Maja Pelević, zahvalivši se organizatoru i domaćinima na „divnom festivalu“ i dobroj organizaciji.

Godišnja nagrada ubskog pozorišta

Pored festivalskih, uručena je i specijalna, godišnja nagrada „Radomir Raša Plaović“ za doprinos razvoju amaterizmu na Ubu. Povelju dodeljuje ubsko Pozorište „Raša Plaović“, a ona je ove godine pripala profesoru Milivoju Radojičiću.

Milivoje Radojičić

Milivoje Radojičić (Foto: Dragana Nedeljković)

- Milivoje Radojičić  je ostavio neizbrisiv trag ne samo u pozorišnom, već i u kulturnom životu Uba. Mi, koji poznajemo dobitnika večerašnje nagrade, trudili smo se i trudimo da mlađima prenesemo makar deo neprocenjivog isustva koji smo stekli družeći se sa njim – istakao je glumac pozorišta „Raša Plaović“ Alaksandar Tadić.

Pozorište koje nosi ime jednog od najvećih srpskih glumaca 20 veka, Ubljanina Raše Plaovića je njegov živi spomenik, rekao je u svom govoru profesor Radojčić, koji je pohvalio sadašnji ansambl za uspehe koje postižu na mnogobrojnim festivalima u zemlji i okruženju. Prisećajući se vremena kada je, kao glumac i režiser, bio angažovanom u nekadašnjem KUD „Abrašević“, čiji je naslednik pozorište „Raša Plaović“, Milivoje Radojčić je kazao:

„Ovo priznanje primam i u ime svih onih amatera koji su sa mnom radili čitavih četvrt veka i bez kojih ne bi bio moguć ni moj rad reditelja i glumca, ni ono što sam postigao, a čime sam zaslužio ovo priznanje.“

Svečanost je završena komedijom Stevana Koprivice „Divan dan“ u režiji Slavenka Saletovića, koju su, u čast pobednika, odigrali Milorad Mandić Manda, Suzana Petričević, Ljubomir Bulajić i Jelisaveta Orašanin.

Glimci iz predstave Divan dan

Glimci iz predstave Divan dan (Foto: Dragana Nedeljković)

U čast velikana

Sedmi Repasaž fest otvoren je 5. novembra i u takmičarskom programu izvedeno je šest predstava koje su pobedile na pozorišnim takmičenjima amatera u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori. Iako je bila najavljena predstava iz Kočana, zbog bolesti glavne glumice otkazano je gostovanje Makedonaca, a umesto njih nastupilo je Račansko amatersko pozorište Kulturnog centra „Radoje Domanović” sa „Putujućim pozorištem Šopalović“, koje je bilo trećeplasirano na ovogodišnjem Republičkom takmičenju amaterskih pozorišta Srbije u Kuli.

Publika

Publika (Foto: Dragana Nedeljković)

Ubska publika je i ove godine ostala verna Repasažu, a što se takmičarskog programa tiče, može se zapaziti napredak i u repertoaru i u dometima amaterskih pozorišta u odnosu na prošlogodišnju manifestaciju.

Tokom sedam festivalskih dana, opština Ub i Ustanova za kulturu i sport su sa svakim podizanjem zavese oživljavali uspomene na velikane dramske reči i dramske igre – Aleksandra Popovića i Radomira Rašu Plaovića, u čiju čast se Repasaž održava. Pored sećanja na velike umetnike rođene na Ubu, festival ima i druge visoke ciljeve: da neguje i afirmiše pozorišni amaterizam, da ukaže i podseti na jedinstveno kulturno nasleđe i doprinese uspostavljanju novih oblika saradnje i susretanja u regionu. Najveću potporu festivalu, kao generalni pokrovitelj, pružila je Opština Ub, a sa značajnim finansijskim sredstvima manifestaciju je podržalo i Ministarstvo kulture Republike Srbije.  

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 9 sati 11 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 12 sati

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.