Arheološko nalazište Anine (foto: Milan Veselinovic)
Arheološko nalazište Anine (foto: Milan Veselinovic)
18.11.2014, 11:46

Anine od sledeće jeseni otvorene za turiste

č: | fb:

Arheološko nalazište Anine u selu Ćelije nadomak Lajkovca, koje sadrži ostatke rimske građevine iz četvrtog veka, jedno je od najstarijih i među najbolje sačuvanim nalazištima u zapadnoj Srbiji.Valjevski Zavoda za zaštitu spomenika kulture istraživanja je započeo pre devet godina. Ovaj kompleks se prostire na površini od preko 30 hektara i sadrži dobro očuvane ostatke vile, nekropole, rimskog puta i veliki broj manjih građevina.

Prema rečima arheologa Radivoja Arsića ovo nalazište predstavlja najbolje ostatke ruralne arhitrekture rimskog perioda na teritoriji zapadne Srbije i jednu od najvećih vila, na tom prostoru, koja se prostire na preko 4.000 metara kvadratnih. Osim stambenog dela vila se sastojala i od ekonomskog bloka površine blizu 2.000 kvadrata za skladištenje poljoprivrednih proizvoda i žitarica. Zanimljivo je da je u vili urađen sistem za grejanje u svim prostorijama. „I pored velikog bogatstva vlasnik pokazuje nesvakidašnju skromnost, čak spartansku. On stambeni prostor nije ukrašavao i dekorisao, nego su objekti svedeni na suštu funkciju, osim sistema za grejanje, koje je izuzetno dobro očuvano i može se, čak, koristiti i u današnjim uslovima“, kaže Arsić.

Arheološko nalazište Anine

Arheološko nalazište Anine (Foto: Milan Veselinovic)

Arheolozi tvrde da ovakvih grandioznih poljoprivrednih dobara i vila nema na udaljenim mestima od tadašnjih gradskih centara kao što su Niš, Beograd, Sremska Mitrovica. Vila svedoči o usponu jednog dela balkanskog stanovništva u doba kada su Rimskim carstvom vladali carevi poreklom sa današnje teritorije Srbije.

„Zahvaljujući tome što je opština Lajkovac otkupila tri parcele, mi smo se skoncentrisali na stambeni deo i uspeli smo da istražimo jednu manju površinu ili desetinu vile od 400 metara kvadratnih, koja je podeljena na šest prostorija, a samo glavni ili tz primajući deo obuhvata polovinu površine vile. Prema arheološkom informacijama, na površini od 30 hektara se prostire imnje sa građevinama i saobraćajnicama, dok se poljoprivredno zemljište koje se obrađuje prostire na daleko većoj površini i to od Bogovađe do Jabučja, gde su postojale susedne vile“, kaže Arsić.

Pored građevina iz rimskog doba, na ovom prostoru otkriveno je i nekoliko arheoloških nalaza, koji govore o ekonomskom životu, pre svega nalazi novčića koji svedoče da je vila podignuta početkom trećeg veka i da je uništena oko 380. godine kada su Goti pšrošli ovim prostorom, spaljujuči i uništavajući poljoprivredna imanja i građevine. „Međutim, izgoreo je samo krov, dok su zidovi i temelji sačuvani i bili su u upotrebi čak i hiljadu godina kasnije u srednjem veku u vreme Despota Stefana i Đurđa Brankovića. Na to upućuju novčići i grnčarija pronađeni na ovim prostorima“, objašnjava Radivoje Arsić.

Arheološko nalazište Anine

Arheološko nalazište Anine (Foto: Milan Veselinovic)

Opština Lajkovac je značajno pomogla u istraživanju ovog vrednog nalazišta obezbedivši dva miliona dinara iz opštinske kase za finansiranje arheoloških radova. Takođe, sa 2,9 miliona dinara otkupljeno je zemljište na kome se nalazi arheološko nalazište, kao i parcele u neposrednoj blizini na kome će biti izgrađen park.

Areheološko nalazište Anine je proglašeno za spomenik kulture, što omogućava dalje istraživačke radove i prezentaciju ovog značajnog lokaliteta na teritoriji opštine Lajkovac. „Očekujemo da naredne godine proširimo istraživanja na ostatku vile, a da se paralelno sa tim radovima radi i konzervacija drugog dela arheološkog  nalazišta i da će već sledeće jeseni turisti imati prilku da obilaze ovo mesto i da se uvere u značaj Anina“, kaže arheolog Radivoje Arsić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 8 sati 15 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 1 dan 1 sati

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 8 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...