Mionica pred izbore (foto: Kolubarske.rs)
Mionica pred izbore (foto: Kolubarske.rs)
09.12.2014, 15:41

SPS i DS još bez liste

č: | fb:

Za vanredne lokalne izbore u Mionici, 28. decembra, za sada je predata i potvrđena samo koaliciona lista SNS na kojoj su i odbornički kandidati NS, SDPS, SPO i DSS. Socijalisti i demokrate još nisu predali liste Opštinskoj izbornoj komisiji, saznaju Kolubarske.rs. Nejasno je da li zbog toga što nisu “pronašli” 39 kandidata ili zbog toga što nije lako skupiti 200 potpisa punoletnih građana za podršku toj listi. Tek, pojedini dobri poznavaoci političkih prilika u Mionici slute kako bi se 28. decembra možda moglo desiti i “nemoguće”, da koalicija oko SNS osvojio svih 39 odborničkih mesta!

SPS će na izbore u koaliciji sa Jedinstvenom Srbijom (JS), dok je PUPS definitivno otpao s obzirom na to da je njegov lokalni čelnik, iz porodičnih razloga, “bliži naprednjacima nego socijalistima”. PUPS će, dakle, koliko može, podržati SNS, a za uzvrat će dobiti mesto u budućem Opštinskom veću.

Sličan dil, tvrde upućeni, imaju i u lokalnom odboru SRS, koji, po svemu sudeći, neće učestvovati na izborima ali će podržati listu SNS-a. Njihovoj čelnici, koja je i do sada imala državni posao pri lokalnoj samoupravi, takođe je obećano uhljebljenje.

U novonastaloj situaciji, delom i zbog “agresivne” kampanje naprednjaka, odnosno, kako tvrde demokrate, već 13 miliona potrošenih para u agitovanju - SPS i DS imaju prećutni dogovor da se ne napadaju e da bi, ako je moguće, i jedni i drugi preskočili cenzus od pet odsto i našli se u lokalnom parlamentu makar i kao opozicija.

Inače, Opštinska izborna komisija, čiji je predsednik Miloje R. Stanković (SNS), donela je odluku da će se 28. decembra glasati na dosadašnjih 38 biračkih mesta. Po dva će biti u samoj Mionici, Selu Mionici i selu Osečenici. To je stara „izborna geometrija“ iz vremena 1990-tih i prinudne vlasti SPS-a, kada su velika „crvena“ sela, poput Osečenice, deljena na dve izborne jedinice, a velika opoziciona sela, poput Dučića ili Popadića, od dotadašnje dve „sabijana“ u jednu izbornu jedinicu.

Takođe je zanimljivo da SNS ima 18 predsednika biračkih odbora, DS 11, SPS 7, a SRS dva predsednika. Obrazloženo je kako je to urađeno na osnovu rezultata izbora u maju 2012. godine. Biva da je tako ali onda 18 predsednika ima naprednjačka koalicija jer je tada pobedila Nova Srbija (NS) sa 13 mandata, DS je imao 12, koalicija oko SPS imala je 7 mandata, SNS-SDPS pet, a SRS dva. Bez mandata bili su DSS, URS, koalicija LDP-SPO...

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 51 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...

Osnicba škola u Mionici  (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 22 sati 46 minuta

Mionički osnovci ostvarili značajan uspeh na takmičenjima

Mionički osnovci ostvarili su značajne rezultate na republičkom takmičenju iz engleskog jezika, okružnom takmičenju iz programiranja, okružnom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture, kao i...