Odbornici SO Ub (foto: Dragana Nedeljković)
Odbornici SO Ub (foto: Dragana Nedeljković)
29.12.2014, 10:30

Ubljani usvojili budžet za 2015. godinu

č: | fb:

Odbornici Skupština opštine Ub, većinom glasova, usvojili su budžet za 2015. godinu u iznosu od 869 miliona dinara, što je za oko 120 miliona dinara manje od ovogodišnjeg rebalansiranog budžeta. Pored toga što je programski, to je jedini mogući budžet u ovom trenutku i lokalna samouprava je ispoštovala sve što je država preuzela kao mere fiskalne discipline i štednje, rekao je predsednik opštine Ub Darko Glišić obrazlažući odluku o najvažnijem dokumentu.

-  Mi smo gledali da ga spakujemo onako kako je to jedino moguće u ovom trenutku, poštujući svaku zakonsku odredbu koja je stavljena pred nas i poštujući, pre svega, politiku Vlade države čija je ovo jedinica lokalne samouprave. Da li je najpoštenije – nije, možda smo još negde mogli neki dinar da uštedimo, a negde možda neku stavku da povećamo, ali zato postoje prilike tokom godine koje ćemo koristiti da ga uskladmo. Svako od korisnika je dao svoj doprinos u smanjenju, iako je to uvek teško. Mi smo ovogodišnji budžet do sada realizovali sa 75 odsto, a s obzirom na ugovore koje smo potpisali, pre svega zahvaljujući našoj Direkciji za budući kop „Radljevo“ očekujemo da to može da bude i 80 posto do kraja godine. Kada se uporedi sa ranijim godinama, izuzimajući 2012. i 2013,  kada je realizacija budžeta bila preko 900 miliona, sve ostale su bile do 800 miliona dinara, pa sa tog aspekta cifra koju smo projektovali bliža je realnosti nego što bi bila neka druga. Da smo smanjili još malo, možda bi to bilo i najbliže mogućoj realizaciji budžeta, ali svakako nam omogućava da funkcionišemo u narednoj godini. I ove godine, koja je bila jako teška, gotovo sve projekte koje smo zacrtali, mi smo realizovali ili smo počeli da ih realizujemo. Ovogodišnji budžet je tako napravljen da u narednom periodu moramo obezbedjivati što više novca kroz ministarstva i javna preduzeća, jer, realano, naši prohodi ne mogu pokriti sve ono što je rashodna strana. Već prvih dana 2015. godine kreće eksproprijacija za novi kop „Radljevo“, koji je naša razvojna šansa i projekat broj jedan. Zbog toga ćemo tražiti najširu političku podršku, svakoga ko ima dobru ideju i dobar kadar, bez obzira na ta za koga navija. Sve što smo do sada uradili je plod stabilnosti koju smo imali. Stabilnost nosi pozicija, ali nosi i opozicija – naglasio je Glišić.

Darko Glišić

Darko Glišić (Foto: Dragana Nedeljković)

Ukinut roditeljski dodatak i  program „Pomoć u kući“

S obzirom na smanjenje budžeta, i opštinska javna preduzeća na raspolaganju će imati manje para u 2015. godini, a mere štednje „skresale“ su i socijalna davanja za prvo i drugo dete, kao i za pružanje usluga iz programa „Pomoć u kući“. Govoreći o razlozima za ukidanje opštinske jednokratne novčane pomoći za prvo i drugo dete, Glišić je podsetio da država već dodeljuje roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete.

„Ako država daje, mi nećemo, jer po dva osnova više ne možemo da plaćamo.Ako neko misli da pokazujemo nebrigu, reći ću vam da mi svu tu decu do 18. godine, na određeni način, iz budžeta finansiramo. Imamo vrlo povlašćenu cenu Vrtića, gde je boravak za drugo dete 20 posto jeftiniji, a za treće besplatan. Deci plaćamo i prevoz do škole od prvog razreda osnovne do završetka srednje škole, a finansiramo i mnogo veći broj studenata, jer smo proširili osnovu za dobijanje studentske stipendije. Samo smo uskratili jednokratnu novčanu pomoć za prvo i drugo dete, jer nemamo para za dvostruka primanja“.

Opština u u narednoj godini neće finansirati patronažne sestre i gerontodomaćice koje su bile angažovane u okviru programa Centra za socijalni rad „Pomoć u kući“ strarima i nemoćnima.

- Tražio sam izveštaj Centra za socijalni rad i video da ima 150 osoba koje koriste usluge gerontodomaćica, a od toga njih 90 ima i decu i braću, neki i roditelje, dakle imaju krvne srodnike koji mogu da im pomognu i da im pruže. Kad sam pogledao ko je sve na spisku, bilo me je sramota. Mi ne možemo nekima da finansiramo kućne pomoćnice, da im dolaze, čiste i spremaju, a imaju svoje najbliže srodnike zdrave. Na to je odlazilo šest, sedam miliona dinara godišnje. Za naše sugradjane koji imaju potrebu za takvom uslugom, a njih je 50 do 60, napravićemo pregled u prva tri meseca i ako treba, vratićemo gerontodomaćice, ali ne svih 17, koliko ih je do sada bilo, već dve ili tri  - naveo je Glišić.

Teret krize mora biti ravnomerno rasporedjen

Primedbu na odluku o budžetu izneo je odbornik opozicione DS Predrag Ilić, koji smatra da su planirana sredstva trebala biti niža za više od sto miliona dinara, jer je „750 miliona dinara realan budžet za narednu godinu“. 

Predrag Ilić

Predrag Ilić (Foto: Dragana Nedeljković)

Razlog smanjenja budžeta za narednu godinu jeste, pre svega, ukidanje takse za građevinsko zemljište, osnov po kome je opština Ub od REIK „Kolubare“ dobijala oko 250 miliona dinara,  ali se dodatni prihodi očekuju od otvaranja kopa „Radljevo“, rekao je prilikom rasprave o budžetu predsednik Skupštine opštine Ub Dragan Jelić.

- Već smo u ovoj godini potpisali sporazum sa „Kolubarom“ i Direkcojom za kop „Radljevo“ o prenosu sredstava za 2014. godinu. Na svaki način pokušavamo da oživimo kop Radljevo“, ali su otpori veliki i u Beogradu i u Lazarevcu. Dobro je što mamo podršku u vrhu vlasti, i u ministarstvu i u Vladi. Otvaranjem kopa, rešavaju se mnogi problemi vezani za punjenje budžeta, od raznih taksi koje su poput rente za otkopanu mineralnu sirovinu, kao i naknade za promenu namene poljoprivrednog zemljišta u građevinsko i industrijsko, ali moramo namenski da ih iskoristimo, u rural, i to je šansa da se poveća ulaganje u poljoprivredu. Do jula meseca sledeće godine sleduje dugoročno potpisivanje sporazuma sa „Kolubarom“ ili EPS-om o medjusobnim obavezama po pitanju kopa „Radljevo“. Ono što ćemo mi inicirati je da kop „Radljevo“, na neki način, bude nezavisno preduzeće u budućoj organizaciji EPS-a kako bi opština Ub mogla da povlači sredstva za investicije, da zapošljava svoje kadrove. Bitni su nam status i dugoročni sporazum i naše učešće u opštinskoj vlasti je uslovljeno time, izjavio je predsednik Skupštine opštine Ub, inače šef odborničke GG „Dragan Jelić“ – URS.

Blagoje Conić

Blagoje Conić (Foto: Dragana Nedeljković)

Predsednik odborničke grupe SPS-PUPS Blagoje Conić rekao je da bezuslono podržavaju bužet, ali očekuju odgovornost izvršioca u pogledu ravnomernog trošenja sredstava „da teret krize bude ravnomerno rasporedjen na sve korisnike“, dok Slobodan Milivojević (SPS) smatra da svi treba da daju doprinos kako bi se prevazišla krizna i teška 2015. godina. Takođe, kazao je da lokalna samouprava treba da nađe načine  i mogućnosti da više pomogne agraru, te da je opredeljenih deset miliona dinara za subvencije nedovoljno za obnovu poplavama uništene poljoprivredne proizvodnje i osiromašeno selo.

Predlog odluke o budžetu podržalo je 29 od 40 odbornika koliko broji Skupština opštine Ub.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 13 sati 16 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 10 sati 26 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 13 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara