Mionica u izbornoj noći (foto: Đorđe Đoković)
Mionica u izbornoj noći (foto: Đorđe Đoković)
29.12.2014, 12:47

Svi zadovoljni, a u Mionici „mnoge tragove treba sakriti“

č: | fb:

Predsednik opštine Mionica biće Boban Janković, predsednički kandidat SNS, koja je na vanrednim lokalnim izborima u Mionici zabeležila ubedljivu pobedu. Janković najavljuje da će konstitutivna sednica Skupštine opštine Mionica biti održana posle Božića. Prema podacima Opštinske izborne komisije, koalicija oko SNS osvojila je 64,7 posto, SPS-JS 17,8 posto, a DS 17,4 posto glasova. U budućem sazivu mioničkog parlamenta, od 39 odbornika, koalicija oko SNS će imati 25, dok će SPS-JS i DS imati po sedam oldborničkih mandata.

Socijalisti i demokrate su zadovoljni izbornim rezultatima smatrajući da bi bili drugačiji da su izbori bili fer i da nisu održani u atmosferi pritisaka, pretnji, torture i fizičkih napada. Naprednjaci u Mionici mogu da vladaju samostalno, mada, kao ni socijalisti, ne isključuju mogućnost pravljenja koalicije, poput one na republičkom nivou.

Darko Glišić

Darko Glišić (Foto: Đorđe Đoković)

Potpredsednik IO SNS Darko Glišić je rekao da su rezultati u Mionici jasna poruka da Srbija ide u dobrom pravcu, da ljudi znaju da nakon svih teških mera i bolnih poteza dolazi nešto što će biti dobro. „Na ovakvu neverovatnu izlaznost od oko 70 posto, SNS ima preko 64 posto što je dokaz da naš premijer Aleksandar Vučić vodi dobru politiku. Ovim izbornim rezultatom i Mionica mu se zahvalila što je čitav svoj život podredio da nam bude bolje, što radi 20 sati dnevno i što nam nudi nadu da možemo da izađemo iz ovoga u šta nas je uvalila DS“, rekao je u izbornoj noći Darko Glišić. On je poručio da izbori pokazuju da Mionica i Srbija ne nasedaju na neviđenu medijsku harangu u organizaciji, pre svega, Demokratske stranke, koja je pokazala da je njena jedina politika incident, provokacija i nered.

Budući predsednik Opštine Mionica Boban Janković je obećao Mioničanima da će vredno raditi, ispuniti sva data bećanja, verujući da će u narednom periodu imati maksimalnu pomoć i podršku republike. „Mi vodimo iskrenu politiku, politiku SNS i Aleksandra Vučića i verujem da ćemo vrlo brzo opravdati poverenje koje su nam građani Mionice pružili“, poručio je Janković.

Demokrate su zadovoljne rezultatima u ovakvim okolnostima, i poručuju „da su izbori bili fer i rezultati bi bili drugačiji".

Ovi zbori su pokazali da je SNS usavršila i podigla na najviši nivo svoj teror prema građanima u Mionici.“Udarci koji su upućeni kandidatu demokrata za predsednika Opštine Milanu Gavriloviću su udarci upućeni demokratiji i ljudima koji slobodno mislie i govore. Apelujemo na sve međunarodne institucije da provere pod kakvim uslovima su bili izbori u Mionici“, kaže Radosav Milojčić, zamenik predsednika IO DS.

Da nije bilo pritisaka, ucena i napada, izborni rezultati bi bili sasvim drugačiji, smatra predsednički kandidat DS Milan Gavrilović. „Nikome u Srbiji ne bih poželeo da ima vanredne parlamentarne izbore. Pritisak, pretnje, ucene, pa i fizički nasrtaji koji su trajali, ne samo na dan izbora, nego poslednjih mesec dana, su bili nepodnošljivi. Na svakom biračkom mestu je stajalo po jedno vozilo SNS, privodili su ljude na glasanje, pretili su im, bila je nezapamćena tortura i teror. „Borili smo se za demokratiju u Srbiji, međutim vratile su se godine koje su gore od devedesetih“, smatra Milan Gavrilović koga su juče pretukli u selu Nanomir, „nepoznati ljudi, koji su ga presreli opštinskom ladom, poručivši da upravo njega traže“. On je ponovio da je napadnut u klasičnoj sačekuši i da nisu tačne tvrdnje naprednjaka da je „dobio batine, jer je kupovao glasove“.

Milan Gavrilović Ćićovan

Milan Gavrilović Ćićovan (Foto: Đorđe Đoković)

Izbornim rezultatom u Mionici zadovoljan je i SPS, "bolji su nego na prethodnim izborima".

Predsednik mioničkih socijalista Dragan Gavrilović kaže da su rezultati koje su socijalisti ostvarili dobri, imajući u vidu u kavim su se okolnostima izbori odvijali, kao i količinu sredstava i kampanju koju je SNS vodila u zadnjih mesec i po dana. „Oečekujem da sva dešavanja uoči izbora, ali i današnji događaji kada su napadnuti naši aktivisti i predsednički kandidat DS, neće više nigde i nikada ponoviti“, kaže Gavrilović i dodaje da su ovakva kampanja i izborna atmosfera ne zabeležene. „Učestvovao sam na izborima devedesetih, dvehiljadite, i nikada ovako nešto nije viđeno, što nije dobro i moramo se svi truditi da se tako nešto više ne ponovi“, poručio je Gavrilović.

Đorđe Milićević

Đorđe Milićević (Foto: Đorđe Đoković)

Narodni poslanik Đorđe Milićević, koji je bio odmeren u izjavama i koji nije govorio o izbornoj atmosferi i napadima na aktiviste svoje partije, kao da tim biranim i umerenim rečima nagoveštava moguću koaliciju SNS i SPS i u Mionici. „Ovaj izborni rezultat pokazuje da političke opcije koje čine vladajuću koaliciju na nivou Srbije u ovom trenutku imaju ogromno poverenje građana, što je veoma važno“, naglasio je Đorđe Milićević. On dodaje da je izborni rezultat, koji su socijalisti ostvarili na izborima u Mionici, bolji u odnosu na rezultat koji su ostvarili na poslednjim parlamentarnim iznorima i dodaje da rezultat pokazuje da su socijalisti druga po snazi politička opcija u Srbiji.

O mogućoj ili budućoj koaliciji naprednjaka i socijalista u Mionici nije konkretno govorio ni Darko Glišić rekavši da će u dogovoru sa vrhom stranke odlučiti da li će koalicija koju predvodi SNS biti proširena. „Mi se ne zatvaramo, dobrodošli su svi kvalitetni pojedinci sa kvalitetnom idejom“, poručio je Darko Glišić.

U izbornom danu u Mionici je vejao sneg. Jedan stariji Mioničanin mi reče - „dobro je što pada da sakrije tragove, a danas u Mionici ima mnogo tragova koje treba sakriti“. On je, inače, jedini žitelj ili glasač Mionice, koji se zaustavio i pristao da popričamo o izborima. Njih desetak je odmahnulo rukom, i ne okrenuvši se, pognute glave. Na razgovor su pristali pobednici, sipmatizari SNS, šturi u rečima uz povike - "Ne može nam niko ništa ..."

Atmosfera u štabu SNS-a

Atmosfera u štabu SNS-a (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 16 sati 24 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 16 sati 25 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 11 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara