Aleksandra Latinović  (foto: DraganaNedeljković)
Aleksandra Latinović  (foto: DraganaNedeljković)
03.01.2015, 12:39

Mali, a veliki virtuoz na violini

č: | fb:

Nakon prednovogodišnjeg Gala koncerta u Kolarčevoj zadužbini, gde je nastupala sa Beogradskom dečjom filharmonijom, trinaestogodišnja ubska violinistkinja Aleksandra Latinović i sugrađanima je priredila pravi muzički praznik. U svečanoj sali Muzičke škole „Petar Stojanović”, čiji je najuspešniji i najbolji đak u njenoj istoriji, održala je svoj prvi celovečernji solistički koncert. Za tako značajan događaj, Aleksandra je, zajedno sa svojom profesorkom Lidijom Ranković, odabrala težak  i zahtevan program, na kome su bila Krojcerova „Etida” br.37, Bahove „Partita II” u de-molu, „Allemande” i „Corrente”, potom „Legenda” od Vjenijavskog, De Faljina „Španska igra”, Sukova kompozicija „Un poco triste” broj 3 i Mendelsonov „Koncert” u e –molu, I stav. Virtuoznost, lakoća i tehnička sigurnost u izvođenju pokazali su svu raskoš talenta ove učenice petog razreda, a mnogobrojnu publiku ostavili bez daha, pa su Ubljani kraj koncerta dočekali na nogama, pozdravljajući gromoglasnim aplauzom malu violinistkinju i dva puta je vrativši na poklon scenu. Njena profesorka je zaplakala.

Lidija Ranković, Aleksandra Latinovic i Dalida Grmusa

Lidija Ranković, Aleksandra Latinovic i Dalida Grmusa (Foto: DraganaNedeljković)

- To su suze zbog Vjenijavskog i Suka, jer me je tako dirnula svojim osećajnim sviranjem. Nisam očekivala da će sa toliko žara i topline da izvede njihova dela. Kao pravi, veliki umetnik. Vrlo sam ponosna, nije krila osećanja Lidija Ranković, koja je Aleksandrin mentor od septembra meseca, kada je na tom mestu zamenila njenu dugogodišnju profesorku Mariju Nikitović. Medjutim, kao član žirija brojnih takmičenja i festivala, već godinama predano prati  njen rad, razvoj i uspehe.

- Aleksandra Latinović ne samo da je ubedljivo najdarovitiji učenik Muzičke škole na Ubu, već je trenutno vodeća i u Srbiji u svojoj kategoriji. Sve moje kolege znaju za Aleksandru i jedva čekaju da dođe do srednje škole, kako bi bila u klasi nekoga od njih. Svi se bore za to i svi je hvale, jer to i zaslužuje. Njena nadarenost i želja za sviranjem su neverovatni. Na ovom nastupu izvela je Mendelsonov „Koncert” koji se, inače, svira na završnim diplomskim ispitima na Muzičkoj akademiji, a često je i na repertoaru svetskih umetnika na velikim koncertima. Aleksandra, naravno, još nije dostigla njihov nivo, jer je dete, ali je na dobrom putu da to postane – ne sumnja profesorka Lidija Ranković. Prema njenim rečima, Latinovićeva je ostvarila ono što retko kome od učenika njenih godina polazi za rukom – da održi celovečernji solistički koncert sa programom na kome bi joj pozavideli mnogo stariji i iskusniji muzičari. Sve kompozicije je izvela uz klavisrku saradnju prof. Dalide Grmuše, a jedini gost na koncertu bio je desetogodišnji Uroš Adamović, učenik drugog razreda violine ubske Muzičke škole, koji se publici predstavio izvodjenjem Hajdnovog „Menueta“.

Uroš Adamović

Uroš Adamović (Foto: DraganaNedeljković)

Bez premca

Od kako je sa pet godina prvi put u ruke uzela violinu, Aleksandra Latinović (2001) svim svojim bićem živi za ovaj instrument. Epitet mali virtuoz ponela je veoma rano, par godina nakon upisa u Školu za osnovno muzičko obrazovanje „Petar Stojanović”, gde je trenutno učenica petog razreda. Tome je doprineo neosporno veliki talenat, ali i njena posvećenićka ljubav prema muzici, svakodnevni rad, zalaganje, mnogo odricanja  i višesatno vežbanje. Rezultati su bili sve bolji, pa su se i uspesi nizali jedan za drugim. Bilans svega pomenutog je preko 20  prvih nagrada na takmičenjima i festivalima u zemlji i inostranstvu. Četiri puta je bila pobednik i jednom laureat Republičkog takmičenja u Beogradu. Titulu laureate ponela je još 12 puta na značajnim takmičenjima i festivalima u Srbiji. Trijumfovala je i na internacionalnom takmičenju „Tartini” u Sloveniji, osvojivši prvu nagradu u konkurenciji 25 učesnika iz nekoliko evropskih država. Vlasnik je i specijalne nagrade za najboljeg izvođača sa prestižnog Međunarodnog takmičenja violinista „Jaroslav Kocijan” u Češkoj, na kojem je, svojevremeno, učestvovao i Stefan Milenković.

Svirala je u najpoznatijim koncertnim salama u prestonici, a posebno izdvaja tri solistička nastupa u „Kolarcu”, isto toliko sa Beogradskom filharmonijom, kao i dva u Kulturnom centru Beograda.

U 2014. godini postigla je još jedan veliki uspeh: postala je članica Beogradske dečje filharmonije. Filharmoniju čine učenici osnovnih muzičkih škola iz cele Srbije, koji su na otvorenoj audiciji pokazali izuzetan talenat, a ove godine primljeno ih je 32-oje.

Aleksandra Latinović nema premca u ubskoj opštini, niti medju svojim vršnjacima u Srbiji. Zato ima velike planove vezane za dalje školovanje, usavršavanje, takmičenja i nastupe. Svi koji je poznaju predviđaju je blistavu muzičku karijeru.

Koncert

Koncert (Foto: DraganaNedeljković)

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 11 sati 43 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 14 sati 19 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara