Nenad  Stevanović (foto: Dragan Savić)
Nenad  Stevanović (foto: Dragan Savić)
05.01.2015, 09:18

Posle nepogoda – bolji dani

č: | fb:

Vremenske nepogode katastrofalnih razmera, pre svega obilne kiše, prouzrokovale su u maju 2014. godine „hiljadugodišnje” poplave, aktivirale brojna klizišta i izazvale nezapaćene štetu širom opštinske teritorije. To je primoralo lokalnu samoupravu i deo žitelja opštine Osečina da najveći deo svojih aktivnosti u minuloj godini prvenstveno usredsrede na otklanjanje nastalih posledica od nezapamćenog nevremena koje je prošlog leta više puta „tutnjalo” kroz zapadnu Podgorinu.

- Posle svega što nas je zadesilo ukupna šteta je procenjena na skoro 500 miliona dinara. Indirektno, ona je i mnogo veća jer je zbog kiše podbacio rod voća i drugih poljoprivrednih kultura, a u dužem periodu celokupni život i privređivanje odvijali su se u otežanim uslovima – podsećanjem na nemile događaje Nenad Stevanović, predsednikom Opštine, započeo je sumiranje prošlogodišnjih rezultata i nabrajanje narednih zadataka.

Koliko je do sada urađeno na ublažavanju posledica nepogoda?

- Prvi zadatak bio je da se pruži što brža pomoć najugroženijim sugrađanima. Nekoliko porodica je privremeno evakuisano, deljena je hrana, odeća i sredstva za higijenu. Za 117 najteže pogođenih domaćinstava država je odobrila novčanu pomoć u ukupnom iznosu od 28,4 miliona dinara. Zbog duge procedure kasni se sa izgradnjom novih umesto desetak porušenih ili neupotrebljivih kuća, ali je i to pri kraju. Jedni su dobili novac, a drugi će se uskoro useliti u nove domove.

Stevanović ističe da su uz pomoć države i brojnih donatora, humanih i solidarnih prijatelja iz zemlje i inostranstva, kao i mobilizacijom sopstvenih snaga, osposobljeni brojni putni pravci. Od donacije Vlade Japana (18 miliona) obavljeni su važni radovi u koritu i na obalama Jadra. Popravljeni su oštećeni mostovi i nasuto više deonica lokalnih puteva. Urađene su intervencije na vodovodnim, elektro i telefonskim mrežama. U 2015. nastavlja se igradnja obilaznice, a od pomoći iz Ujedinjenih nacija grade se dve brane na ovdašnjim rekama...

- Moglo bi se reći da smo uspeli da „isplivamo”, sad nam valja da svi zajedno širom „razapnemo jedra” i iz sve snage „zaveslamo” napred – slikovito se izražava predsednik Stevanović, izražavajući nadu da će u 2015. godini biti po onoj narodnoj izreci koja kaže da „posle kiše obavezno ogreje Sunce”.

Predsednik još naglašava da Opštini ostaje da se u narednom periodu maksimalno angažuje oko sanacije nekategorisanih, zaseočkih puteva, gde se saobraćaj još uvek otežano odvija, kao i da se u saradnji sa Javnim preduzećem „Srbija vode”, čija je to nadležnost,  ozbiljnije poradi na zaštiti poljoprivrednog zemljišta i drugih dobara od bujičnih vodotoka.

U kontaktu sa građanima koji su njihovi najčešći zahtevi i koliko im se može izaći u susret ?

- Izgradnja i održavanje seoskih puteva, zapošljavanja školovanih kadrova, nevolje socijalne prirode sve većeg broja starih, nemoćnih, usamljenih i osiromašnih, kao i interesovanje i za izgradnju infrastrukturnih objekata koji bi poboljšali uslove života na opštinskoj teritoriji, najbitnija su pitanja za naše ljude. Putevi se sa ovo malo sredstava kojima raspolažemo popravljaju po utvrđenom programu i prioritetima. Predvideli smo brojne olakšice, čak i subvencije, za potencijalne investitore kako bi ih motivisali da ovde ulažu i otvaraju nova radna mesta. Izdvajamo za socijalne programe i podržavamo ideju o otvaranju gerontološkog centra.

Stevanović dodaje da opštinske službe novim projektima neprekidno „bombarduju” resorne državne institucije, donatore i nevladine organizacije, privlačeći potencijalne investitore i tražeći podršku za izgradnju novih asfaltnih deonica širom opštine, zatim za rekonstrukciju starih i preko potrebnih mostove, putnih pravaca i dalekovoda, onda vodovodnih kolektora, sistema za prečišćavanje otpadnih voda...

Agrar i sajamski brendovi - stub razvoja

- Naša dosadašnja politika da agrar bude stub razvoja opštine, a Sajam šljiva sredstvo za promociju sopstvenih resursa, nije samo deklarativna. Budžetska stavka za poljoprivredu u poslednjih nekoliko godina sve je značajnija. Sada je na kraju godine čak i preteklo para jer nije bilo dovoljno programa. Već duže vreme zajedno sa voćarima proširujemo zasade za po 50-100 hektara godišnje. Subvencionišemo i ovčarstvo. Sajam nam je pomogao da kroz minulih devet izdanja promovišemo najvrednije što imamo i započnemo brendiranje proizvoda od šljiva. To ćemo činiti i ubuduće na putu ka ostvarenju najvažnijeg strateškog cilja, a to je da do 2020. godine Osečina bude razvijena opština sa dobro organizovanim otkupom poljoprivrednih proizvoda, snažnim preduzetništvom i sopstvenim brendovima od voća koje će imati zaštićeno geografsko poreklo, na čemu se već uveliko radi. 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 7 sati 45 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 10 sati 22 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara