(foto: Dragana Nedeljković)
(foto: Dragana Nedeljković)
16.06.2014, 09:51

Kineska donacija poljoprivrednicima

č: | fb:

Zahvaljujući pomoći Vlade Republike Kine, pet poljoprivrednih proizvođača iz Liso Polja i Brgula, koji su u majskim poplavama izgubili 16 grla krupne rogate stoke, dobilo je po jednu kravu simentalske rase, poreklom iz Austrije. Donacija u vrednosti od deset hiljada evra realizovana je uz posredovanje kineske Šandong haj-spid grupe, angažovane na izgradnji autoputa od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga, koja je za svoju bazu izabrala ubsku opštinu.

-  Drago mi je što nešto možemo učiniti za Ub, jer smo na teritoriji ove opštine glavni  izvođač radova na deonici autoputa na Koridoru 11. Ubuduće, građane ćemo i više pomagati, ali očekujemo i od njih i od lokalne samouprave da nam daju podršku. Verujemo da će nakon izgradnje autoputa, ubska opština ekonomski ojačati – izjavio je Caj Kun, predstavnik građevinske kompanije „Šandong haj-spid grup”.

Predsednik opštine, donatori iz Kine i poljoprivrednik

Predsednik opštine, donatori iz Kine i poljoprivrednik (Foto: Dragana Nedeljković)

Na donaciji se zahvalio predsednik opštine Ub Darko Glišić,  istakavši da će gazdinstva, koja su ostala bez stočnog fonda, biti delimično obeštećena.

- Ovaj prvi kontigent od pet krava podeljen je domaćinstvima teško postradalim u poplavama i sa najvećom štetom u stočnom fondu. U narednim danima, i ostalim stočarima nadoknadićemo veći deo štete, kako bismo im omogućili  da  ponovo obnove proizvodnju i na taj način život u našoj opštini ponovo vratili u normalu – rekao je Glišić.

Isporučena grla nabavljena su preko Zemljoradničke zadruge u Dolovu i, prema rečima Željka Ilića iz Fonda za ruralni razvoj ubske opštine, u pitanju su najkvalitetnije junice prvotelkinje, steone od dva do tri meseca, pa će proizvođači u ovoj godini moći da ostvare i državnu subvenciju u visini od 20.000 dinara. Od lokalne samouprave dobili su pomoć u stočnoj hrani, i to 30 bala sena i 200 kilograma koncentrata po grlu.

Branko Manojlović

Branko Manojlović (Foto: Dragana Nedeljković)

Od vode sam udavljen

Darovanoj steonoj prvotelki veoma se obradovao Branko Manojlović iz Liso Polja, sela koje je u ubskoj opštini simbol stradanja u majskom potopu.

- Izgubio sam tri krave i tri bika, sva tri u trećoj godini, a prvi je imao preko sedam metara. Ostalo mi je samo tele od mesec i po dana. Žena mi ide svake nedelje u Beograd na pijac, s tim sam dvoje dece iškolovao i skućio se lepo. Mislio sam da sam najbogatiji čovek, a za sat vremena postao sam najmučniji. Slepac. Pun sam sreće što sam dobio ovu jednu kravu. Nisam se nadao, znam da samo pričaju, ali nikada nisam dobio ništa. Ako dobijem još jednu, biću prezadovoljan.  A od vode sam udavljen. Ja sam na sastavku reka Kolubara, Tamnava i Peštan i da mi nije kuća na sprat, ne bih bio danas ovde. Nikakvog izlaza nisam imao. Pored stoke, svinja, ovaca, izgubio sam i 60 društava pčela. Još ih ima po putu. Moj otac je pčelario, pčalario ja, pčelari sad moj sin, koji se bavi umetnošću, vajarstvom. Ćerka mi je pravnik, zet mi je lekar. Vidite koliko sam ja srećan -  kazuje kroz suze i smeh Branko Manojlović, Lisopoljac koji iako „udavljen”, nije „potonuo”.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 22 sati 8 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 19 sati 18 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara