Glumica večeri Dunja Vlahek (foto: Dragana Nedeljković)
Glumica večeri Dunja Vlahek (foto: Dragana Nedeljković)
15.11.2015, 14:43

BAŠ, ali BAŠ

č: | fb:

Osma smotra najboljih amaterskih pozorišta sa prostora bivše Jugoslavije, Repasaage fest, ušao je u samu završnicu. Poslednja, šesta po redu takmičarska predstava „BAŠ, ali BAŠ“, koja predstavlja BiH, biće izvedena večeras na sceni Doma kulture. Reč je o komadu Gradskog pozorišta Mrkonjić Grad, po tekstu Peđe Trajkovića i u postavci Dušana Bilića. „BAŠ, ali BAŠ“ je tragikomedija o nama i našim naravima, o likovima i ličnostima sa naših prostora. Sve mane društva i licemerje, srebroljublje, nerad i neobrazovanost isplivaće na površinu u „nedemokratskom kraljevstvu“ ove bajke za odrasle.

Strah i nada

Pretposlednjeg, petog takmičarskog dana Osmog Repasaž festa za Okruglim stolom kritike govorilo se o predstavi „Dnevnik Ane Frank“, urađenoj po istoimenom tekstu Alberta Heketa i Frensis Gudrič, u izvođenju Gradsko Kazališta iz Belog Manastira.

Dnevnik Ane Frank

Dnevnik Ane Frank (Foto: Dragana Nedeljković)

Petar Lalić, rodonačelnih Repasaža, predsednik stručnog žirija i voditelj razgovora za Okruglim stolom kritike je istakao da je „Dnevnik Ane Frank“ simbol straha i nade, simbol stradanja jevrejskog naroda i simbol holokausta.

-Moji prvi utisci o predsavi su da je reditelj Cvetin Aničić napravio izuzetno zanimljivu predstavu i da u njegovoj postavci ne dominiraju surovi realizam i bekstvo od stvarnosti, već koreografska scenografija, kao hor u antičkoj drami. Jači od straha, od stradanja i smrti su nada i žudnja za životom, koje Ana ispoljava, a što nam odvlači pažnju od stvarnosti. U tim trenucima, kako bi nas vratilo u surovu stvarnost, protutnji voz, čuju se pucnji i drugi elementi straha, koje glumci doživljavaju na različite načine. Jedni neurotično, neko ga shvata za privremeno, a kroz predstavu provejava lajt motiv: оvo neće dugo trajati. Međutim, kroz muziku osećamo da će tragedija brzo doći. To je ono što je dominiralo, kao i  slike koje pokušavaju da radost življenja pretpostave strahu od umiranja – najpozitivniji su motivi izvedbe. Reditelj je imao vrlo uverljivu postavku: kako na simboličan način dočarati amplitudu između života i smrti – bio je nadahnut u pojašnjenju predstave iz Belog Manastira Petar Lalić.

Mlada Dunja Vlahek, učenica drugog razreda srednje škole, nametnula se, prema Lalićevim rečima, pojavom, ona zrači. A toj pojavi su kontrast deportacija i smrt kao neminovna stvarnost.

- Radili smo na predstavi godinu dana. U početku mi je bilo mnogo teško, dok nisam pročitala knjigu „Dnevnik Ane Frank“, a posle toga mi je bilo znatno lakše da se uživim u lik i, mislim, odigram dobro - iskrena je Dunja Vlahek.

O radu sa rediteljem govorio je Aleksandar Momčilović, koji je u predstavi bio smireni i racionalni Oto Frank.

- Sa njim je veoma teško raditi, a predstavu smo radili veoma dugo, jer je reditelj mnogo zahtevan. Dugo smo se uživljavali u ulogerekao je Aleksandar Momčilović.  

Okrugli sto

Okrugli sto (Foto: Dragana Nedeljković)

O predstavi je govorio i Milan Bosiljčić, član ovog žirija, profesor i pesnik sa Uba.

- Imao sam utisak da vi i niste glumci. Ispred mene su se nalazili ljudi na psiho – terapiji. Prikazali ste psiho-dramu, terapeutski kod koji je iznad života. Naime, u vašem izvođenju „Dnevnik Ane Frank“ je vsta terapije, a likovi su unakaženi besmislom i nisu našli protivtežu, već ravnotežu u besmislu. Inače, svi rediteljski alati: oštirina, jednostavnost i mističnost, bili su dobro nabrušeni – istakao je Bosiljčić.

Žiri publike

Žiri publike (Foto: Dragana Nedeljković)

Žiri piblike, koji sačinjavaju glumci ubskog pozorišta: Snežana Jovanović, Mirjana Simić, Vladimir Tadić i Vojislav Raonić za glumca večeri jednoglasno je izabrao Dunju Vlahek, Anu Frank u predstavi, dok je zahvalnicu za učešće na „Repasažu“ Radovan Puletić, direktor Ustanove za kulturu i sport uručio predstavniku Gradskog Kazališta Zoranu Hermanu.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 12 sati 56 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 12 sati 56 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 7 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara