Aleksandra Latinović (foto: Iz privatnog albuma)
Aleksandra Latinović (foto: Iz privatnog albuma)
29.07.2016, 10:10

Zlatna matrjoška za Aleksandru Latinović

č: | fb:

Višestruko nagrađivana ubska violinistkinja, petnaestogodišnja Aleksandra Latinović dodala je još jedno prestižno priznanje u svoju bogatu kolekciju. Na upravo završenom četvrtom Festivalu klasične i savremene ruske muzike „Boljšoj”, održanom na Mećavniku, osvojila je Zlatnu matrjošku u mlađoj kategoriji (13 do 17 godina), za izvođenje Sarasatove „Ciganske melodije” i delo „U stilu Albeniza“ ruskog kompozitora Rodiona Ščedrina.

Na trodnevnom takmičenju učestvovalo je 65 učenika i studenata muzičkih obrazovanih ustanova Srbije, Republike Srpske i Rusije i ukupno je dodeljeno šest nagrada najboljim muzičarima iz mlađe i seniorske kategorije (od 18 do 25 godina). Takmičare je ocenjivao žiri čiji su sastav činili proslavljeni ruski pijanista Juri Rozum, dekan Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda Ljiljana Nestorovska i profesor Zoran Komadina.

 

Juri Rozum i Aleksandra Latinović

Juri Rozum i Aleksandra Latinović (Foto: Iz privatnog albuma)

„Presrećna sam zbog ovog uspeha i još uvek ne mogu da verujem da sam osvojila Zlatnu matrjošku, jer je konkurencija bila velika, pogotovo što je u mojoj kategoriji bilo dosta muzičara iz Rusije i što se nisu takmičili samo violinisti, već i pijanisti, gitaristi i solo pevači. Svi učesnici su bili sjajni, nijanse su odlučivale i veoma mi je drago što sam u takvoj konkurenciji pobedila”, sabira utiske sa Mećavnika najuspešniji i najtalentovaniji đak u istoriji ubske Škole za osnovno muzičko obrazovanje „Petar Stojanović”, koja od septembra usavršavanje nastavlja u Beogradu, gde je upisala srednju MŠ „Davorin Jenko”. 

 

Sa ceremonije dodele nagrada

Sa ceremonije dodele nagrada (Foto: Iz privatnog albuma)

Od kako je sa pet godina prvi put u ruke uzela violinu, Aleksandra Latinović (2001) svim svojim bićem živi za ovaj instrument. Epitet mali virtuoz ponela je veoma rano, par godina nakon upisa u ŠOMO „Petar Stojanović”, čemu je doprineo neosporno veliki talenat, ali i njena posvećenićka ljubav prema muzici, svakodnevni rad, zalaganje, mnogo odricanja  i višesatno vežbanje. Rezultati su bili sve bolji, pa su se i uspesi nizali jedan za drugim. Bilans svega pomenutog je oko 30  prvih nagrada i laureata na takmičenjima i festivalima u zemlji i inostranstvu. Od 2014. godine je članica Beogradske dečje filharmonije. 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 14 sati 40 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 17 sati 17 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara