Lokacija deponije Kalenić (foto: Miroslav Jeremić)
Lokacija deponije Kalenić (foto: Miroslav Jeremić)
09.09.2016, 13:57

Uklonjen i poslednji kamen spoticanja, sledeće godine izgradnja deponije „Kalenić“

č: | fb:

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine donelo je rešenje i dalo  saglasnost na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje Regionalne deponije komunalnog otpada „Kalenić“, čime je otklonjena i poslednja prepreka pred ulazak u završnu fazu realizacija tog projekta , saopštio je predsednik opštine Ub Darko Glišić na današnjoj konferenciji za novinare.

 

„Poslednjih par godina to je bio najveći kamen spoticanja u realizaciji projekta i stvar oko koje su se lomila koplja i, rekao bih, problem nastao zbog možda nekih subjektivnih, a možda i iz nekih objektivnih razloga. Mislim da je ovo vrlo značajan dokument, tako da ne postoji više ni jedan razlog da ovaj projekat stoji, a stajao je, de fakto, nekoliko godina, ne krivicom samog preduzeća, više krivicom onih koji su trebali da daju te saglasnosti i, rekao bih, jednom inertnosti ministarstva, koja je bila vrlo karakteristična prethodnih nekoliko godina, kada su se bavili svim i svačim, samo ne onim što je suština ovog velikog i vrlo značajnog projekta, ne samo za opštinu Ub, na čijoj teritoriji će se nalaziti Regionalna deponija, već i za ostalih deset opština uključenih u projekat. Podsećam, 11 opština su potpisnici sporazuma o osnivanju Preduzeća 'Eko Tamnava', koje je nosilac projekta i 11 opština treba da reši problem odlaganja svog smeća“, rekao je Glišić na konferenciji za medije.

 

Jedna od stvari koja je opterećivala opštinu Ub u prethodnom periodu bio je nedorečeni projekat Regionalne deponije, ukazao je Glišić uz konstataciju da je rešenjem Ministarstva poljoprivrede napravljen krupan korak napred.  

„Sada smo zaista krenuli krupnim koracima ka konačnom cilju, a to je ulazak u završnu fazu i početak svih pripremnih radova za tender i realizaciju samog projekta . Zahvalio bih se ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću, koji je u tridesetak dana svog ministarskog mandata uradio ono što neki prethodni ministri za dve, tri ili više godina nisu uspevali da urade. Vrlo odlučno i hrabro sklonio je sve prepreke i pokazao da je čovek na koga ne utiču lobiji, ne utiče ništa što, u principu, ne bi smelo da utiče na nekoga ko je na tako odgovornom mestu, ali se dešavalo u nekom prethodnom periodu. Nakon našeg jučerašnjeg razgovora, očekujem da tokom septembra poseti našu opštinu i da zajednički utvrdimo dalje aktivnosti“, naveo je prvi čovek ubske opštine.

Glišić se zahvalio i direktoru preduzeća „Eko Tamnava“ Zoranu Petroviću, koji je sa svojim saradnicima „dao jednu novu energiju i novi impuls i pokazao da nešto što je izgledalo da ne može- može“.

 

Zoran Petrović i Darko Glišić

Zoran Petrović i Darko Glišić (Foto: Miroslav Jeremić)

Direktor „Eko –Tamnave“ Zoran Petrović rekao je da bez obzira na to što je Regionalni centar „Kalenić“ dobio status projekta od državnog značaja i što je suštinski bio spreman za realizaciju, jedan deo administracije resornog ministarstva ga je opstruisao, tačnije bivša državna sekretarka i njen savetnik, pošto je više od godinu dana ministarstvo izbegavalo da da saglasnost na Studiju uticaja na životnu sredini. Rešenje koje je sada stiglo od ministarstva trebalo je da bude dostavljeno 13. avgusta prošle godine, podsetio je Petrović.

„Zahvaljujući predsedniku opštine Ub Darku Glišiću i ministru Nedimoviću, koji je u prethodnih mesec dana upotrebio svoj autoritet, svoju stručnost i svoje znanje, konačno smo dobili rešenje i saglasnost na Studiju o proceni uticaja projekta na životnu sredinu i u tom rešenju nema ni jedne jedine primedbe od strane tehničke komisije i ministarstva. Sledeći korak je da zajedno sa ministarstvom i Kancelarijom za evropske integracije pripremimo tendersku dokumentaciju, a da se paralelno uradi i glavni projekat. To sve treba da završimo do kraja ove godine, kako bi  u 2017. otpočeli radovi na izgradnji deponije. Plan je da se do 2019. godine stavi projekat u funkciju sa jednom kasetom, koja je biti dovoljna u narednih 30 godina“, objasnio je Petrović.

Lokacija deponije Kalenić

Lokacija deponije Kalenić (Foto: Miroslav Jeremić)

Da bi se apliciralo za sredstva kod IPA fondova, potrebno je da preduzeće „Eko Tamnava“ dostavi Klancelariji za evropske integracije još rešenje o Studiji uticaja na životnu sredinu i rešenje o imovinko-pravnim odnosima. Prema rečima Petrovića, i to rešenje je pribavljeno i prema njemu preduzeće „Eko Tamnava“ je vlasnik  mikro lokacije zemljišta na popdručju Kalenića, na napuštenim kopovima RB „Kolubara“, gde će se graditi  Regionalna deponija.  

O svemu ovome biće reči na prezentaciji projekta, planiranoj za kraj septembra, kojoj bi, pored predstavnika svih 11 opština, trebalo da prisustvuje i ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović.

Na Regionalnoj deponiji u Kaleniću komunalno smeće odlagaće opštine Valjevo, Lajkovac, Ljig, Mionica, Osečina i Ub iz Kolubarskogokruga, Vladimirci i Koceljeva iz Mačvanskog okruga, kao i beogradske opštine Lazarevac, Obrenovac i Barajevo, u kojima živi oko 365.000 stanovnika. 

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 3 sati 15 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...