Panorama Uba (foto: Miroslav Jeremić)
Panorama Uba (foto: Miroslav Jeremić)
16.09.2016, 15:52

Ubljani usvojili drugi rebalans budžeta

č: | fb:

Odbornici Skupštine opštine Ub su na današnjoj, trećoj sednici lokalnog parlamenta usvojili drugi rebalans ovogodišnjeg budžeta koji je, praktično, tehnički, jer nije menjana visina rashoda i prihoda u opštinskoj kasi, već je samo izvršena preraspodela sredstava.

 

Kako je obrazložio predsednik opštine Darko Glišić, razlog za rebalans je to što je na pojedinim pozicijama ostalo novca, dok je na drugima potrošen.

 

„Planirani obim sredstava, kao i nakon prvog rebalansa, ostaje isti – 781 milion dinara, a ne menjamo ni iznos i okvire koji su predviđeni za javna preduzeća i ustanove. Od njih, samo je Ustanova za kulturu i sport imala jednu blagu korekciju unutar svojih prihoda, dok kod ostalih korisnika nije bilo nikakvih promena,  a opštinska uprava  je zbog uštede  imala nekoliko korekcija. Uštedeli smo na nekoliko tendera koji su bili manji od onoga što smo predvideli i po tom  osnovu ostalo je neutrošeno 12 miliona dinara. Na poziciji eksproprijacije ostala su dva miliona, jer je u tom obimu do kraja godine neće biti, od taksi ka preduzeću Srbijavode ostala su četiri miliona dinara koja ne možemo da realizujemo do kraja godine, a po PZF 2,7 miliona dinara. Na tekućim popravkama uštedeli smo pet miliona,  dok zbog tendera koji će morati da se ponovi za završnu fazu izgradnje nove zgrade opštine uštedeli smo, ne našom voljom, 15 miliona dinara. Bilo je još nekih sitnijih ušteda, sa manjim iznosima sredstava,  i to smo  preraspodeli na druge pozicije na kojima nam je novac potreban, a jedna je javna rasveta, gde smo za 12 miliona dinara morali da povećamo naše troškove” naveo je Glišić uz konstataciju da je plaćanje javne rasvete iz opštinske kase veliki problem o kome će Skupština  morati da zauzme stav.

Darko Glišić

Darko Glišić (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Kako je istakao, sva sredstva planirana za ovu namenu potrošena su u avgustu, a računi, koji su uredno plaćani, i dalje stižu.

 

„Da se ne bi suočili sa problemom kao mnoge lokalne samouprave, gde se isključuje struja, moramo da odvojimo 12 miliona, kako bismo na poziciji javne rasvete mogli do kraja godine da platimo račune,  a oni  gotovo da dostižu  tri miliona dinara mesečno, dok su u nekom prethodnom period bili između  800.000 i 900.000 dinara.  Ja znam da svi vole da im sija na putu ispred kuće,  ali vole i da im celu noć obasjava  i  njivu i šumu, što ne znam koliko je celishodno, a mora da se plati. Moraćemo to ili da vremenski ograničimo na neko pristojno doba ili da ukinemo, jer je nemoguće plaćati. U narednoj godini imaćemo od 35miliona pa naviše troškove za javnu rasvetu. To je ogroman novac i ne možemo sebi da ga priuštimo. Ne može da ga priušti niko. A imamo previše toga, pošto opština noću sija kao božićma jelka”, rekao je Glišić, dodajući da su preostala sredstva preraspoređena na poziciju elementarne nepogode (11 miliona), za plate ugovoraca dodato je tri miliona dinara, a povećana je i tekuća rezerva.

 

„Do danas, realizovali smo 450 miliona dinara, a očekujemo da ukupna realizacija budžeta do kraja godine bude između 80 i 83 procenta, što je na nivou prethodnih godina. Svakako nas očekuje i dodatno smanjenje budžeta, najmanje deset posto u  u odnosu na bužet koji smo imali za ovu godinu. To je oko 700 miliona, čime bi se naš deficit smanjio na ispod deset posto, odnosno realizacija bi bila uspešnija”, kazao je Glišić.

 

Sednica SO Ub

Sednica SO Ub (Foto: Dragan Belajac)

Niko od 33 prisutna odbornika (40 ukupno) nije imao primedbu na odluku o rebalansu budžeta, ali su Dragan Milosavljević, Nikola Tomić i Tomislav Jurišić izneli predloge kako smanjiti račune za javnu rasvetu. Suština njihovih predloga je da se javna rasveta koriguje, odnosno smanji broj sijaličnih mesta, kao i da se postave tajmeri i postojeće sijalice zamene LED rasvetom.  Jurišić  smatra i da prethodno treba izvršiti kontrolu celokupno javnog osvetljenja, pošto ima mnogo nelegalnih priključaka na privatnim kućama i imanjima, dok je Milosavljević mišljenja da sredstva koja se budu uštedela od javne rasvete treba usmeriti na kupovinu protivgradnih raketa i druge preventivne mere od elementarnih nepogoda.

 

Glišić sat vremena odgovarao na pitanja odbornika

 

Nakon sat i po vremena, koliko je sednica trajala, gde je i preostalih 16  tačaka dnevnog reda izglasano bez primedbi i rasprave, predsednik opštine Ub je pod tačkom „razno” još sat vremena odgovarao na pitanja odbornika. Pošto su se pitanja uglavnom  odnosila na  izgradnju seoskih puteva i rekonstrukciju niskonaponske mreže po selima, Glišić je savetovao odbornicima da do 1. decembra naprave liste prioriteta po mesnim zajednicama i pripreme projekte, kako bi se naredne godine konkurisalo za sredstva iz republičkog budžeta.

 

„Nije realno da se uradi sve što se dostavi iz neke mesne zajednice, ali uvek može bar nešto. Jedan deo sredstava i sada smo mogli da dobijemo od države, međutim problem je što nemamo projekte. Tamo gde nemamo projekte, ne možemo da dobijemo pare. Ne može hajdučki da se radi. Da bismo prošli na konkursima, od izuzetne je važnosti da imamo valjane projekte i ispunjavamo propisane uslove. Mi već petu godinu nismo pali ni na jednom konkursu, a trudićemo se da tako i ostane, pa ćemo ne manjim intenzitetom i naredne godine da radimo na poboljšanju infrastrukture”, poručio je Glišić.

 

Prema njegovim rečima, pri Kancelariji za javna ulaganja Vlade Srbije do kraja godine biće osnovan fond za izgradnju vodovoda i kanalizacione mreže, koji će biti na raspolaganju od 1. januara, tako da opština već sada priprema neophodnu dokumentaciju za veće investicije.

 

 

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 44 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 17 sati 39 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...