Zgrada socijalnog stanovanja (foto: Dragana Nedeljković)
Zgrada socijalnog stanovanja (foto: Dragana Nedeljković)
21.09.2016, 11:22

Novi domovi za 12 ubskih porodica

č: | fb:

U ubskom naselju Sandića imanje u nove stanove useljeno je deset interno raseljenih porodica sa Kosova i Metohije, koje su živele u neformalnom kolektivnom centru TE TO „Kolubara” u Kaleniću i dve socijalno najugroženije lokalne porodice.

 

Montažne kuce

Montažne kuce (Foto: Dragana Nedeljković)

Njima su, na opštinskom placu, dodeljene četiri montažne kuće i osam stanova u zgradi za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima, čiju je izgradnju, u  saradnji sa lokalnom samoupravom i Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije, finansirala EU u okviru projekta podrške poboljšanju uslova života prisilnih migranata i zatvaranje kolektivnih centara „Za bolji život”. Svih 12 stambenih jedinica je opremljeno osnovnim nameštajem i uređajima.

 

Novim stanarima su na svečanoj ceremoniji ključeve uručili program menadžer Delegacije EU u Srbiji Brigite Kuhar, predsednik opštine Ub Darko Glišić i Ivan Gerginov, pomoćnik  komesara za izbeglice i migracije.

 

Uručivanje ključeva

Uručivanje ključeva (Foto: Dragana Nedeljković)

Zahvaljujući razumevanju i pomoći EU, partnerskoj organizaciji Help i Komesarijatu, opština Ub je uspela da prevaziđe velike probleme koji su se godinama gomilali, pre svega po pitanju onih koji nisu imali rešeno osnovno egzistencijalno pitanje, a to je krov nad glavom, rekao je Glišić na svečanosti dodele stanova.  

 

„Nakon što smo puno pažnje posvetili rešavanju tog problema, uspeli smo da dođemo do današnjeg trenutka, kada možemo sa velikim zadovoljstvom i, rekao bih, sa puno sreće da vam kažemo da ste kod nas dobro došli i da zajednički možemo da stvaramo bolju budućnost za sve naše građane. Opština Ub je poklonila građevinsko zemljište sa kompletnom infrastrukturom na kome su izgrađeni stambeni objekti, a pripremamo još nekoliko parcela ukoliko bude projekata koji imaju jednu ovako humanu misiju. Mi smo vrlo spremni da i dalje konkurišemo za sredstva i da rešavamo sve probleme koji su se stvorili u prethodnim decenijama“, poručio je okupljenim stanarima Darko Glišić.

 

Korisnici stambene zgrade sa predstavnicima opštine i donatora

Korisnici stambene zgrade sa predstavnicima opštine i donatora (Foto: Dragana Nedeljković)

Uz napomenu da je cilj projekta „Za bolji život“ da porodicama koje su bile smeštene u kolektivnom centru „Kolubara“ u Kaleniću obezbedi pristojan i dostojanstven život u njihovim domovima, predstavnica Delegacije EU u Srbiji Brigite Kuhar istakla je dobru saradnju sa Komesarijatom, opštinom Ub i Republikom Srbijom.

  

 „Evropska unija je zajedno sa srpskim vlastima veoma posvećena zajedničkom cilju da obezbedi odgovarajuća stambena rešenja za porodice koje su svoje domove izgubili u sukobima devedesetih godina. Tokom poslednjih 15 godina, EU je sa preko 90 miliona evra doprinela u rešavanju problema izbeglih i raseljenih lica u Srbiji. Rezultat toga je da je dve hiljade porodica smešteno u svoje nove domove. Pored izbeglih i raseljenih lica, u projekat je uključeno i lokalno socijalno ugroženo stanovništvo, koje kroz koncept socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima, osmišljenog od strane Komesarijata i Evropske unije, dobija ovakvu vrstu pomoći. Mnogo napora i snage je udruženo i uloženo da bi se postiglo ono što možemo da vidimo na Ubu“, rekla je Kuhar, poželevši stanarima mnogo srećnih trenutaka u novim domovima.

 

Glišić, Kuhar i Gerginov

Glišić, Kuhar i Gerginov (Foto: Dragana Nedeljković)

Tokom narednih meseci još 19 porodica sa teritorije ubske opštine biće stambeno obezbeđeno u okviru programa „Za bolji život”, najavila je predstavnica EU. Kako je istakla, pola miliona evra je vrednost projekta namenjenog opštini, kroz koji će 31 porodica biti zbrinuta.

 

Pomoćnik Komesara za izbeglice i migracije Ivan Gerginov podsetio je da je EU najznačajniji donator u zbrinjavanju 63.000 izbeglih i raseljenih lica iz 700 kolektivnih centara u Srbiji.

„Bez Delegacije Evropske unije, koja nas je u nekim godinama podržavala i sa deset miliona evra, ne bismo mogli da ostvarimo ovakva rešenja. To je, naravno, zahvaljujući dobrim, plemenitim i posvećenim ljudima koji rade u Delegaciji Evropske unije, ali je vrlo važna i saradnja sa lokalnom samoupravom. Sa predsednikom ubske opštine do sada smo oprometovali 44 miliona dinara budžetskih para, dva miliona evra iz IPA fondova i na putu smo da realizujemo 250.000 evra iz Regionalnog stambenog projekta“, naveo je Ivan Gerginov.

 

Zgrada za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima, izgrađena na Sandića imanju, prva je takve vrste ne samo na teritoriji ubske opštine, već i u Kolubarskom okrugu. Vlasnik zgrade je opština Ub, a upravljanje je u nadležnosti Centra za socijalni rad, koji je odgovoran za namensko korišćenje i unapređenje uslova i položaja korisnika stanova. Pored šest interno raseljenih porodica sa Kosova, u zgradi su smeštene i dve ubske socijalno ugrožene porodice, o kojima brinu samohrane majke. Jedna porodica je sa dvoje, a druga sa troje dece, od kojih je jedno invalid. Korisnici ove usluge nemaju prava na otkup dobijenih stambenih jedinica.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 1 sati 39 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 2 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 1 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara