Stado (ilustracija) (foto: Elena Centelles)
Stado (ilustracija) (foto: Elena Centelles)
02.10.2016, 07:56

Registrovana bolest goveda i ovaca "plavi jezik"

č: | fb:

Na teritoriji osečanske opštine u selu Dragodol registrovana je pojava bolesti goveda i ovaca ''plavi jezik'' a ovo područje proglašeno je zaraženim.

 

Ovo virusno oboljenje, koje prenose komarci, registrovano je na jednom poljoprivrednom gazdinstvu u Dragodolu gde je prema rečima veterinara obolelo četiri grla. Takođe postoje sumnje, za koje se još čeka potvrda nadležnih organa, da su obolele ovce u još tri farme u ovom selu.

 

"Rešenjem Uprave za veterinu ministarstva poljoprivrede, a nakon izvršenih analiza uzetih uzoraka krvi, potvrđeno je prisustvo virusa "plavog jezika" u selu Dragodol. Na analizu su poslata još tri uzorka krvi koja su uzeta od životinja iz još tri gazdinstva za koja se sumnja da postoji prisustvo ove bolesti i očekuju se rezultati sa Nučnog instituta za veterinarstvo", rekao je dr Budimir Višić, direktor Veterinarskog centra Valjevo i dodao da je ovim rešenjem područje sela Dragodol i sva naselja koja su od mesta zaraze udaljena u poluprečniku od 100 kilometara proglašena zaraženim, a da su na još dodatno 50 kilometara sva naselja proglašena ugroženim.

 

Najugroženije su ovce i koze mada i goveda mogu oboleti, a u jednom stadu ne moraju oboleti sva grla. Ova bolest se ne prenosi na ljude.

"Kod proglašenja zaraze 'plavog jezika' sva obolela grla se ubijaju, neškodljivo se uklanjaju leševi, sprovode se određene dezinfekcione mere i karantin. Iako još nema zvaničnih preporuka smatram da bi trebalo sprovesti vakcinaciju grla, što i jeste adekvatna mera u ovakvim situacijama. Pravilnik o vakcinaciji za ovu godinu predviđa sprovođenje ove mere na područjima prema granici sa Rumunijom, Bugarskom, BiH, kao i na teritoriji Niša, Preševa, Bujanovca. I vremenske prilike idu na ruku prenosiocima ove virusne bolesti, komarcima, jer po najavama meteorologa očekuje nas topao oktobar i velika vlažnost, tako da se može očekivati još veća ekspanizija 'plavog jezika' na području Kolubarskog okruga", navodi dr Višić.

Poslednji slučaj "plavog jezika" na području Kolugarskog okruga registrovan je pre deset godina u mioničkom selu Planinica.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 4 sati 16 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 11 sati 12 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 11 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 6 komentara