Donirana oprema (foto: Dragana Nedeljković)
Donirana oprema (foto: Dragana Nedeljković)
28.10.2016, 13:33

Nemanja Matić donirao alat ubskim vatrogascima

č: | fb:

Proslavljeni srpski reprezentativac i jedan od najcenjenijih fudbalera u svetu  Nemanja Matić,  rodom iz tamnavskog  sela Vrelo, poklonio je Vatrogasno-spasilačkom odeljenju na Ubu hidraulični razvalni alat.

 

Namenjen je za tehničke intervencije prilikom teških saobraćajnih udesa, kada je potrebno da se povređeni u što kraćem vremenu  bezbedno izvuku iz havarisanog vozila imedicinski zbrinu, ali služi i za spasavanje unesrećenih iz ruševina, objekata ugroženih požarima i sličnih nesreća. Radi se o trenutno najsavremenijoj opremi za ove namene, nemačke marke "Lukas", čija je vrednost 20.000 evra.

Ubski vatrogasci i nova oprema

Ubski vatrogasci i nova oprema (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Uz podsećanje da je Nemanja Matić u više navrata dokazao ljubav i privrženost prema rodnom kraju, predsednik opštine Ub Darko Glišić zahvalio se asu Čelzija i našem fudbalskom velikanu na još jednom humanom gestu.

"U pitanju  je veoma značajna donacija, ne samo za naše građane, već i za sve one koji prolaze kroz opštinu Ub, a mogu biti izloženi opasnosti da u saobraćajnoj nesreći  ili drugoj nezgodi dođu u situaciju da im od ovakve opreme zavisi život. Mi do sada nismo mogli da je priuštimo, čime je i veći broj lica koja su,  pre svega, u saobraćajnim udesima  pretrpela teže povrede ili stradala, upravo zbog nedostatka ovakve opreme, jer nije moglo da se  dopre do njih i blagovremeno im se pruži neophodna pomoć . Velika zahvalnost Nemanji Matiću,  jednom velikom Ubljaninu, koji je više puta pokazao koliko mu je srce, što bi se reklo, od Londona do Uba, pa i veće, što je izdonirao velika sredstva, pa sada imamo najsavremeniji razvalni alat u Kolubarskom okrugu.  Nije ovo prva pomoć koju je uputio, ali je još jednom pokazao da je, pre svega, veliki čovek i to je trajna kategorija koja ga opisuje", rekao je predsednik opštine.

Glišic na predaji donacije

Glišic na predaji donacije (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Glišić  je ubskim vatrogascima poželeo da alat što ređe koriste, ali ako već  budu morali, da  im pomogne u blagovremenoj i efikasnoj intervenciji i spasavanju ugroženih života.

Na donaciji su se zahvalili i Saša Rančić, načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova,  potom komandir Varogasno-spasilačkog odeljenja na Ubu Dragan Radojičić i Branislav Sarić, načelnik Štaba za vanredne situacije Opštine Ub. Svi oni su istakli da je  je nabavkom nove opreme značajno podignut kapacitet Vatrogasne jedinice i njena spremnost u zaštiti i spasavanju građana na teritoriji opštine, dok Radojičić i Sarić smatraju da je ovaj preko potrebni  alat za spasavanje povređenih u saobraćajnim udesima stigao u pravo vreme, jer će izgradnjom i otvaranjem trase autoputa kroz ubsku opštinu biti povećan rizik od nesreća, zbog velikih brzina i povećanog broja vozila.

 

Predstavnici distributera hidraulično razvalnog aparata za prisutne su održali demostraciju nove opreme i na jednom starom automobilu sa otpada pokazali sve njene mogućnosti i efikasnost. 

Demonstracija opreme

Demonstracija opreme (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Osim donacije Nemanje Matića, Vatrogasno odeljenje na Ubu dobilo je i 450.000 dinara od lokalne samouprave za adaptaciju Vatrogasnog doma, a biće opredeljeno i dodatnih 160.000 dinara za nabavku opreme, obećao je Darko Glišić. Prema njegovim rečima, opština  je, u okviru svojih mogućnosti, pomagala i pomaže vatrogascima da poboljšaju uslove rada i opremljenost, a u narednom periodu trudiće se da zajedno sa drugim donatorima i nadležnim institucijama obezbedi nedostajuća tehnička sredstva i još jedno vatrogasno vozilo.

 

Komandir Vatrogasno-spasilačkog odeljenja na Ubu Dragan Radojčić ovom prilikom je još jednom upozorio na nedostatak ljudstva, što je najveći problem službe.

"Imamo šest vatrogasaca, jedan ispunjava uslov za penziju, a jedinica treba da broji 13 ljudi. Prolaskom autoputa kroz opštinu, jedinica bi, realno, trebala da preraste u vod i ima 25 ljudi. Međutim, bez obzira na male kadrovske kapacitete, još uvek stižemo svuda gde treba da pomognemo našim građanima . Koliko ćemo u tome nadalje biti uspešni, videćemo", rekao je Radojičić dodajući da im je, osim ljudstva, potrebno još jedno vatrogasno vozilo većeg kapaciteta.

 

Načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Saša Rančić kaže da se ne samo ubska, već i gotovo sve vatrogasne službe u Srbiji suočavaju sa nedostatkom kadra zbog dugododišnje zabrane zapošljavanja u javnom sektoru.

"Mi stalno upozoravamo nadležne na tu vrstu problematike, ali ona će se rešavati na niovou države. Nisam upoznat sa tim kada će odluka o prijemu novih vatrogasaca biti doneta", izjavio je Rančić, uz napomenu da je Uprava napravila projekciju ne samo za popunjenost odeljenja na Ubu, već i za njeno proširenje.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 13 sati 33 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 13 sati 33 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 8 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara