Plakat Repassage (foto: Mišel Kaplarević)
Plakat Repassage (foto: Mišel Kaplarević)
09.11.2016, 10:56

Počinje deveti Repassage fest

č: | fb:

Najbolja amaterska pozorišta sa prostora bivše Jugoslavije ponovo dolaze na Ub, na međunarodnu kulturnu manifestaciju Repassage fest, koja počinje večeras i traje do  17. novembra.

 

Organizator smotre, Ustanova za kulturu i sport po deveti put će na dopunskom odmeravanju okupiti šest regionalnih dramskih ostvarenja iz ovosezonske produkcije. U zvaničnoj konkurenciji, nadmetaće se pobednici republičkih takmičenja amatera iz Slovenije, Crne Gore i Srbije, a zbog finansijske krize, pozivu za učešće na Repasažu nisu se odazvala prvoplasirana pozorišta iz  Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Isti razlog uticao je na to da Makedonija ni ove, kao ni prošle godine, neće imati svog predstavnika.

 

Odlukom domaćina festivala, Aleksandra Tadića, umesto Makedonije u zvaničnu konkurenciju uvršteno je još jedno pozorište iz Srbije – račansko KC "Radoje Domanović" sa "Beogradskom trilogijom", premijerno izvedenom 30. septembra. Hrvatsku će predstavljati Kazališna družina "Štolcer" iz Čakovca sa komadom "Ne izlazi bez čarapa", koji je na tamošnjem državnom Festivalu osvojio nagradu za najbolji dramski tekst i režiju, a BiH Gradsko kazalište mladih iz Viteza sa "Šmizlama", najboljom predstavom na Smotri kazališnog stvaralaštva u Vukovarsko-srijemskoj županiji, "Aplauz festu" i na Festivalu u Slavonskom Brodu.

 

Festival večeras otvara "Vođa" Udruženja građana "CUG" i Omladinske scene Pozorišta "Bora Stanković" iz Vranja, u četvrtak nastupa račansko pozorište, a u petak KUD "Mali Petelin" slovenačkog iz Senova sa predstavom "Ikarus". U subotu, 12. novembra dolaze predstavnici BiH, sutradan predstavnici Hrvatske, dok takmičarski deo festivala u ponedeljak, 14. novembra, zatvaraju "Porodične priče" Dramskog studija "Fama" JUSMŠ "Vuksan Đukić" iz Mojkovca.

 

O festivalskim nagradama i priznanjima odlučivaće tročlani žiri koji čine Olga Dimitrijević, dramaturg iz Beograda (predsednik), dramski pisac Željko Hubač, direktor Drame beogradskog Narodnog pozorišta i reditelj Robert Raponja, vanredni profesor Umetničke akademije u Osjeku.

 

Radovan Puletić

Radovan Puletić (Foto: Đorđe Đoković)

Mada skreće pažnju na činjenicu da se Repasaž fest organizuje u teškim materijalnim i finansijskim uslovima, direktor Ustanove za kulturu i sport Radovan Puletić napominje da će biti na višem nivou nego prošle i pretprošle godine, zahvaljujući pre svega Ministarstvu kulture, koje je izdvojilo 500.000 dinara za ovogodišnju manifestaciju.

 

"Iako smo zakasnili za ono što je redovna procedura dodele sredstava u okviru resornog ministarstva, ipak smo uspeli da participiramo u novcu koji se deli za ovakve manifestacije. Zahvaljujući kontaktima koje je ostvarila naša lokalna samouprava na čelu sa predsednikom opštine Ub Darkom Glišićem, ostvarili smo dobru saradnju sa Ministarstvom kulture i zbog značaja manifestacije, dobili novac koji nam ove godine omogućava da organizujemo Repasaž fest, nadam se na jednom višem nivou nego što je to bilo prethodne dve godine. Mi ćemo saradnju sa ministarstvom nastaviti i narednih novembara, kada organizujemo Repasaž fest, i mislim da ćemo uz bolji sticaj okolnosti kada su finansijske stvari u pitanju, imati mogućnost da iz godine u godinu Repasž fest uzdižemo  na sve viši nivo. Kao organizatori, ponosni smo što je međunarodni festival, ali kao jugonostalgičari baš i ne doživljavamo to kao nešto čime bi se mogli pohvaliti, jer živeli smo u državi koja je imala mnogo manje granica i mnogo manje zidova između nas.

Međutim, Repasaž fest sigurno će, uz pažnju koju mu poklanjamo iz godine u godinu bivati sve bolji, sve kvalitetniji i nadam se biti jedno od obeležja ne samo ubske amaterske pozorišne scene, nego i varoši ubske. Na sceni Doma kulture, gde se igraju predstave, bilo je pozorišta i sa nekih drugih govornih područja, ali ako smo šta mogli da naučimo od Repasaža, to je da svi mi koji se bavimo umetnošću i koji volimo pozorište govorimo istim jezikom, samo što se drugačije poređaju slova. Možda je to, uz umetnički uzlet, i najviši domet Repasaž festa", navodi direktor Ustanove za kultuiru i sport, koja je već devetu godinu organizator i domaćin teatarske smotre amatera iz regiona.

 

"Repasaž fest" nije samo jedinstven i kvalitetan pregled kreativnih kulturnih poduhvata na koji su se pozorišni stvaraoci na tematski, idejno i istražujući način uputili, već i svojevrsni omaž dvojici velikana pozorišne umetnosti rođenih na Ubu: Radomiru Raši Plaoviću, nekada prvaku Narodnog pozorišta u Beogradu, čiji je glumački dar publika širom zemlje pozdravljala ovacijama, i Aleksandru Aci Popoviću, jednom od najboljih  posleratnih srpskih dramskih pisaca.

 

 

Osim šest amaterskih u takmičarskoj konkurenciji, festivalska publika biće u prilici da vidi i dve profesionalne predstave.  U utorak, 15. novembra, aktuelni dobitnik nagrade "Raša Plaović" za ulogu Tomasa Bernharda u "Mojim nagradama" Slobodan Beštić izvešće ovu monodramu, dok nakon dana pauze, u četvrtak, 17. novembra, na večeri proglašenja pobednika, gostuje Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada, koje će u čast nagrađenih odigrati "Dragi moj lažljivče" Džeroma Kiltija u režiji Tibora Vajde.

 

Cena kompleta uzlaznica za svih osam pozorišnih predstava, koje počinju u 19.30 časova, iznosi svega 1.200 dinara, dok pojedinačna  karta za takmičarske predstave košta 250, a za profesionalne 400 dinara.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 22 sati 43 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 19 sati 52 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara