Predstava Šmizle (foto: Dragana Nedeljković)
Predstava Šmizle (foto: Dragana Nedeljković)
13.11.2016, 16:01

Večeras Hrvati, sinoć Bosanci

č: | fb:

Pretposlenje, pete takmičarske večeri 9. Repassage festa nastupa Kazališna družina "Štolcer" iz Čakovca, koja će izvesti predstavu "Ne izlazi bez čarapa" Kristine Štebih, u režiji Dejana Buvača.

 

Od međimurske pesme kojom počinje, pa sve do epiloga, "Ne izlazi bez čarapa" je amalgam istorijske hronike iz vremena neposredno pred Drugi svetski rat u neimenovanom međimurskom selu, kad se lokalno stanovništvo, ili barem onaj njegov svesniji deo, priprema za dolazak Nemaca, Mađara, komunista ili ko zna koga.

Tipičnu društvenu hijerarhiju nagrizaju skrivene porodiče tajne, gde mnogi nisu ono što se čine, ali to nisu ni oni koji dolaze, najavljujući prelomne istorijske događaje nakon kojih ništa više neće biti isto. Ipak, komad ima pretežno humorni ton i slavi život i ljubav u svim njihovim pojavnim oblicima. Predstava je pobednik 22. Festivala kazališnih amatera Međimurja, dok je na 56. državnom Festivalu hrvatskih kazališnih amatera Kristina Štebih dobila nagradu za najbolji dramski tekst i režiju.

 

"Šmizle" iz Viteza

 

Na repertoaru sinoć je bila komedija Miroljuba Nedovića "Šmizle" Gradskog kazališta mladih Vitez iz BiH, u režiji Bruna Grebenara. Predstava se svidela publici, koja je na njenom kraju mlad glumački ansambl pozdravila burnim aplauzom, dok je za Okruglim stolom kritike stručni žiri izneo zamerke, pre svega, na račun teksta i neujednačene glume. Pozorišni reditelj i vanredni profesor glume na umetničkoj Akademiji u Osjeku Robert Raponja rekao je da se dogodio "neki disbalans u energiji grupe", što se  bilo vidljivo u predstavi.

"Koliko god dugo radite zajedno, nedostaje kolektivna igra, uzajamno poverenje i partnerski odnos. Ja to nisam video večeras i žao mi je zbog toga, jer sam očekivao da će upravo to biti vrednost i kvalitet predstave. Međutim, bilo je malo u ritmu i tempu iskidano, a tematski je nešto za šta se jako dvoumim da li je to dobar pedagoški zadatak za ovako mlade glumce", rekao je profesor Raponja, uz poruku mladom ansamblu da moraju biti zahtevniji prema pozorištu i prema sebi, jer imaju i talenta i ambicije.

 

Predsednica stručnog žirija, dramaturg Olga Dimitrijević iz Beograda takođe smatra da je igra glumačkog ansambla trebala da bude ujednačenija u smislu da se pronađe jedan scenski ton koji će da bude prisutan kod svih, dok im je dramski pisac Željko Hubač savetovao da budu obazriviji u izboru teksta.

"Ovo jeste atraktivno i komično, ali ova tema otvara puno prostora u kojima se može mnogo ozbiljnije govoriti nego na ovaj scenski način", izjavio je Hubač.

 

Stručni žiri festivala

Stručni žiri festivala (Foto: Dragana Nedeljković)

Izvršni producent predstave Ivan Sajević je odgovarajući na primedbe žirija o neujednačenoj igri, objasnio da na Ubu nije nastupila "standardna postava", pošto tri člana ansambla nisu mogla do dođu. Zamenilo ih je troje glumaca iz Gradskog kazališta Mladih, koji su na Repasažu prvi put igrali u "Šmizlama", nakon samo nekoliko dana pripreme. On je takođe upoznao prisutne sa destogodišnjom istorijom pozorišta u Vitezu i velikim uspehom koji glumci postižu na festivalima i nastupima u zemlji i regionu.

Glumica večeri Berna Mišković (deso)

Glumica večeri Berna Mišković (deso) (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Na kraju Okruglog stola, žiri publike je nagradu za glumca večeri dodelio Berni Mišković, koja u predstavi igra vlasnicu kafane "Mali raj". 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 8 sati 1 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...